Narwhal | Η Ταϊβάν παρουσίασε το πρώτο εγχώριο υποβρύχιό της
Andreas Pogiatzi
Published on 28/09/2023 at 08:52

Το πρώτο, εγχώριας κατασκευής υποβρύχιο, παρουσίασε σήμερα Πέμπτη 28/09 η Ταϊβάν, προχωρώντας σε ένα σημαντικό βήμα για την την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής του νησιού ενάντια στο κινεζικό ναυτικό.

Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί και διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της, αναπτυξε το εγχώριο πρόγραμμα υποβρυχίων, στα πλαίσια του βασικού μέρους ενός φιλόδοξου έργου εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της καθώς το Πεκίνο πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές στρατιωτικές ασκήσεις για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του.

Η πρόεδρος της χώρας, Τσάι Ινγκ-γουεν, η οποία εγκαινίασε το πρόγραμμα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2016, παρουσίασε το πρώτο από τα οκτώ νέα υποβρύχια στη πόλη Kaohsiung, στα νότια της χώρας.

“Στο παρελθόν, ένα εγχώρια αναπτυγμένο υποβρύχιο θεωρούνταν αδύνατο έργο. Όμως, σήμερα, ένα υποβρύχιο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους ανθρώπους της χώρας μας βρίσκεται ενώπιόν μας”, είπε η Τσάι, προσθέτοντας ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων ασύμμετρου πολέμου.

“Ακόμα κι αν υπάρχουν κίνδυνοι και όσες προκλήσεις και αν υπάρχουν, η Ταϊβάν πρέπει να κάνει αυτό το βήμα και να επιτρέψει στην αυτοδύναμη εθνική αμυντική πολιτική να αναπτυχθεί και να ανθίσει στη γη μας”, είπε η Τσάι, στεκόμενη μπροστά από το πλοίο, το Narwhal. Η κόκκινη σημαία της Ταϊβάν, με έναν λευκό ήλιο σε έναν γαλάζιο ουρανό, ήταν τυλιγμένη γύρω από την πλώρη του υποβρυχίου.

Το πρόγραμμα έχει βασιστεί σε τεχνογνωσία και τεχνολογία από πολλές χώρες – μια σημαντική ανακάλυψη για τη διπλωματικά απομονωμένη Ταϊβάν.

Ο στόχος της Ταϊβάν, είναι η ανάπτυξη και η κατασκευή τουλάχιστον δύο υποβρυχίων μέχρι το 2027, ενώ σκοπεύει να εξοπλίσει μεταγενέστερα μοντέλα με πυραύλους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος.

Το πρώτο υποβρύχιο, με τιμή τιμής 49,36 δισεκατομμυρίων T$ (1,53 δισεκατομμύρια δολάρια), θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα μάχης της Lockheed Martin και θα φέρει αμερικανικές τορπίλες Mark 48. Θα μπει σε θαλάσσιες δοκιμές τον επόμενο μήνα πριν παραδοθεί στο ναυτικό μέχρι το τέλος του 2024.

Ο ναύαρχος Χουάνγκ Σου-Κουανγκ, σύμβουλος ασφαλείας της Τσάι που ηγείται του προγράμματος, έχει περιγράψει τα υποβρύχια ως “στρατηγικό αποτρεπτικό μέσο” που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της “σωσίβιας γραμμής” του νησιού στον Ειρηνικό, κρατώντας ανοιχτά τα λιμάνια κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα | Ενισχύει το Ναυτικό της με πυρηνικά – Το μέγεθος του στόλου της και τα νέα όπλα

Πηγή: Capital.gr, BBC

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This