ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MLRS Tamnava | Μεγάλη ισχύς πυρός με δυνατότητα βολής ρουκετών 122 και 262 χιλιοστών
Defence Redefined
Published on 06/03/2021 at 18:49

Ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων (ΠΕΠ-MLRS) αρθρωτής σχεδίασης Tamnava της Σερβικής Yugoimport, αποτελεί ένα ισχυρό σύστημα πυροβολικού αφού έχει την δυνατότητα εκτόξευσης ρουκετών τόσο 122 χιλ. όσο και των ισχυρότερων με διαμέτρημα 262 χιλ. 

Το Tamnava που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αμυντική έκθεση στο Βελιγράδι το 2019, είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και αυτόνομο σύστημα εξοπλισμένο με δέκτη εντοπισμού θέσεως GPS και σύστημα αδρανειακής πλοήγησης INS.

Διαβάστε επίσης: Έπιασαν δουλειά τα νέα αποκτήματα της Ε.Φ – Πρώτη βολή της 2ης Μοίρας αυτοκινούμενων πυροβόλων ΝORA – VIDEO

Η βασική έκδοση του συστήματος χρησιμοποιεί κάνιστρα εκτόξευσης (pods) μίας χρήσης. Το Tamnava σύμφωνα με τον κατασκευαστή του είναι ικανό να δέχεται 48 ρουκετες 122 χιλ (2 κάνιστρα Χ 24) ή 12 ρουκέτες 262 χιλ (2 κάνιστρα Χ 6) με επιπλέον αναχορηγία 48 ρουκέτες 122 χιλ.  

Πέραν τούτων μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα και τα δύο είδη ρουκετών με το ένα κάνιστρο να είναι φορτωμένο με ρουκέτες των 122 χιλ και το άλλο με ρουκέτες των 262 χιλ. Φέρεται επί οχήματος KAMAZ 6560 8X8 το οποίο διαθέτει θωρακισμένη καμπίνα πληρώματος.

Βασικά Χαρακτηριστικά

 • Βεληνεκές: 70 Χλμ (262 χιλ) και 40 Χλμ (122 χιλ)
 • Πλήρωμα: 3 άτομα
 • Εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας -30 ° C έως + 50 ° C
 • Ρυθμός βολής: Ριπές με μεταβλητό χρόνο εκτόξευσης 0,3 έως 1,5 δευτερολέπτων (ανά διαστήματα 0,1 δευτερολέπτου)
 • Δυνατότητα βολής κατά βολής
 • Χρόνος προετοιμασίας για βολή: 120 δευτερόλεπτα
 • Χρόνος σύμπτυξης για αποχώρηση: 60 δευτερόλεπτα
 • Μέγιστο Βάρος συστήματος: 38 τόνοι

Διαβάστε επίσης: Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας | Σημαντική αναβάθμιση για το ελληνικό Πυροβολικό – Φωτογραφίες

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της Εθνικής Φρουράς για αγορά νέων συστημάτων πυροβολικού και ειδικά από την Σερβική Αμυντική Βιομηχανία (για λόγους μεταξύ άλλων που αφορούν και το κόστος) με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελούν βεβαίως οι δύο μοίρες με συνολικά 24 πυροβόλα Nora B52KE Alexander The Great System (TGS). 

Εκτοξευτής M-63 Plammen σε παρέλαση 01 Οκτωβρίου

Σε ότι αφορά τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων ωστόσο η Εθνική Φρουρά υστερεί αφού μέχρι σήμερα διαθέτει στο δυναμικό της ορισμένους ΠΕΠ Grad BM-21 των 122 χιλ. παρωχημένης τεχνολογίας και ρυμουλκούμενα ρουκετοβόλα M-63 Plamen των 128 χιλ. 

ΠΕΠ BM-21 Grad της Εθνικής Φρουράς σε στατική επίδειξη

Η αγορά νέων και ενδεχομένως η αναβάθμιση και των υφιστάμενων συστημάτων ΠΕΠ της Εθνικής Φρουράς θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην λίστα των εξοπλιστικών προγραμμάτων αφού αποτελούν πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος. Ένα απλό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ένα σύστημα Tamnava μπορεί να μεταφέρει εώς και 96 ρουκέτες των 122 χιλ με βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα, ενώ ένας εκτοξευτής BM-21 φέρει 40 ρουκέτες με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα αναλόγως πυρομαχικού. Τα δε ρουκετοβόλα Plamen έχουν βεληνεκές λιγότερο από 15 χιλιόμετρα και ο κάθε εκτοξευτής φέρει 32 βλήματα.

Διαβάστε επίσης: 

Εκσυγχρονισμός του πολλαπλού εκτοξευτή “Oganj” για Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | VIDEO-PHOTOS

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

 1. Leonidas

  Υπάρχει και το SHUMADIA το οποίο έχει βεληνεκές 285 χιλιόμετρα και θα μπορούσε να καταστρέψει στόχους ακόμα και στην Τουρκία πχ. Αεροπορικές και ναυτικές βάσεις -καταστρέφοντας και τα τουρκικά drone πριν απογειωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This