MGCS | Βερολίνο και Παρίσι, ανοίγουν την πόρτα της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού άρματος και σε άλλα έθνη
Andreas Pogiatzi
Published on 22/09/2023 at 17:43

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας αναμένουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχέδιο του άρματος μάχης επόμενης γενιάς (Main Ground Combat System ή MGCS), με τους ηγέτες των εταιρειών KNDS και Rheinmetall το 2024, όταν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η Ιταλία, η Ολλανδία και «πολλοί άλλοι» εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο για την ανάπτυξη του MGCS, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους σε συνέντευξη Τύπου στην αεροπορική βάση Evreux δυτικά του Παρισιού την Πέμπτη 21/09.

Υπάρχει η πιθανότητα να ενταχθούν αυτά τα έθνη ως «παρατηρητές» ως πρώτο βήμα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκόρνου. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ανώτατοι στρατιωτικοί ηγέτες βρίσκονται σε συζητήσεις με τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν τις δικές τους μελλοντικές απαιτήσεις για τις τεθωρακισμένες πλατφόρμες, είπε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: MGCS | Η πρόταση «Game Changer» της Hensoldt για το ευρωπαϊκό άρμα μάχης – VIDEO

Το Βερολίνο και το Παρίσι θα περάσουν το υπόλοιπο του έτους κλείνοντας τις προδιαγραφές του έργου, αφού οι αρχηγοί του στρατού των δύο χωρών ανέφεραν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για την αντικατάσταση των αρμάτων μάχης Leopard 2 της Γερμανίας και Leclerc της Γαλλίας. Αυτό θα φέρει και τις δύο κυβερνήσεις σε θέση να υποστηρίξουν τους στρατιωτικούς τους στόχους, καθώς οι εργολάβοι του MGCS αναμένεται να προωθήσουν τις δικές τους ιδέες για το άρμα μάχης επόμενης γενιάς μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, είπε ο Πιστόριους.

Η συμφωνία για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις «δείχνει σε ποιο σημείο, βασικά, δεν θα είναι ένα νέο Leopard και δεν θα είναι ένα νέο Leclerc», είπε ο Λεκόρνου. «Οι τεχνολογικές καινοτομίες θα είναι βάναυσες».

Το μελλοντικό άρμα μάχης αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή κατάσταση στον ορίζοντα 2040-2045, σύμφωνα με τον Λεκόρνου. Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι ελπίζει ότι τα πρώτα συμβόλαια θα υπογραφούν το 2024.

Άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στο έργο μόνο όταν η Γαλλία και η Γερμανία καθορίσουν τις προδιαγραφές του μελλοντικού οχήματος, σύμφωνα με τον Λεκόρνου.

Διαβάστε επίσης: FCAS | Το μεγαλύτερο, ακριβότερο ευρωπαϊκό εξοπλιστικό έργο ετοιμάζουν Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία – VIDEO

Το μελλοντικό άρμα μάχης θα έχει αρθρωτή αρχιτεκτονική και θα συμπεριλαμβάνει μέρη που μπορούν είτε να επανδρωθούν είτε να αυτοματοποιηθούν, σύμφωνα με τον Λεκόρνου. Θα διαθέτει την κλασική δύναμη πυρός – «εννοείται ότι η λειτουργία της κλασικής δύναμης πυρός δεν θα έχει εξαφανιστεί» – αλλά και ηλεκτρομαγνητικά όπλα, λογισμικό ηλεκτρονικού πολέμου και όπλα λέιζερ, είπε ο Γάλλος υπουργός.

Το έργο MGCS θα απαιτεί αντιδραστική θωράκιση (hard-kill) κατά απειλών όπως drones για την προστασία του οχήματος, λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για συντονισμό πυρών σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον και το τεχνολογικό άλμα όσον αφορά την ασφάλεια του στον κυβερνοχώρο, θα είναι «απολύτως κολοσσιαίο», είπε ο Λεκόρνου.

Η Γαλλία και η Γερμανία θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες πώς να χωρίσουν τις εργασίες για το έργο σε πολλούς «πυλώνες», είπε ο Πιστόριους. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε το κόστος συντήρησης των αρμάτων μάχης σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης και η διατήρηση του κόστους επιχειρησιακής υποστήριξης υπό έλεγχο θα είναι ένα «σημαντικό στοιχείο» στις επιλογές για το μελλοντικό άρμα μάχης, σύμφωνα με τον Λεκόρνου.

Η Γαλλία έχει συμπεριλάβει 500 εκατομμύρια ευρώ στον αμυντικό της προϋπολογισμό την περίοδο 2024-2030 για το έργο MGCS, το οποίο δεν περιλαμβάνει το κόστος για μια γενική επισκευή στη μέση διάρκεια ζωής των αρμάτων μάχης Leclerc της χώρας, σύμφωνα με τον Λεκόρνου.

Διαβάστε επίσης: Κύριο σύστημα μάχης εδάφους (MGCS) με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This