ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MGCS | Η πρόταση «Game Changer» της Hensoldt για το ευρωπαϊκό άρμα μάχης – VIDEO
Defence Redefined
Published on 12/02/2021 at 20:35

Την πρόταση της, για το κοινό γαλλογερμανικό πρόγραμμα ανάπτυξης ενός νέου κύριου άρματος μάχης MGCS (Main Ground Combat System), κατέθεσε η Hensoldt.  

Η πολυεθνική εταιρεία Hensoldt, δραστηριοποιείται σε τεχνολογίες αισθητήρων για αποστολές προστασίας και επιτήρησης στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της αεροδιαστημικής. 

Το πρόγραμμα MGCS ή EMBT (European Main Battle Tank) αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να την αντικατάσταση των αρμάτων Leopard-2 και Leclerc.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall Lynx KF41 | Αποκαλυπτήρια για το πρώτο από τα τρία Lynx για την Αυστραλία – VIDEO

Η πρόταση που παρουσίασε η Hensoldt αφορά τα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες ημέρας και νύκτας για το MGCS, τα οποία σε συνδυασμό με τα ραντάρ που αναπτύσσει η εταιρεία συνθέτουν ένα αξιόπιστο σύστημα εντοπισμού στόχων. Επιπλέον σημείο αναφοράς για την τακτική επίγνωση του πεδίου μάχης αποτελεί η συλλογή πληροφοριών από δικτυοκεντρικές πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το drone VADR της EuroAvionics (θυγατρικής της Hensoldt).

Μέσω της συλλογής των πληροφοριών τα πληρώματα των αρμάτων θα μπορούν να συλλέξουν και να αναλύσουν ετερογενείς πληροφορίες, δίνοντας μια ενιαία και αξιόπιστη εικόνα της τακτικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο και σε ψηφιακό περιβάλλον 360 μοιρών. Τα δεδομένα που συλλέγονται θα μπορούν ανάμεσα σε άλλα να βοηθήσουν την πλοήγηση του άρματος ακόμη και χωρίς τη χρήση GPS με την ύπαρξη του συστήματος SETAS.

Πέραν τούτων τα διάφορα συστήματα αισθητήρων για εισερχόμενες απειλές και παρεμβολέων (jammers) σύμφωνα με την Hensoldt, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της επιβιωσιμότητας του πληρώματος. 

Η πρόταση περιλαμβάνει και γενικευμένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) η οποία θα προσδώσει στα συστήματα, πέρα της ικανότητας ανάλυσης, και την ικανότητα προβολής συγκεκριμένου τρόπου δράσης / χρήσης του άρματος.

Το πρόγραμμα του γαλλογερμανικού άρματος, βασίζεται σε πέντε κύριους τομείς: 

  1. Την ανάλυση των επιχειρησιακών αναγκών
  2. Την μελέτη και ανάπτυξη της αντίληψης 
  3. Την ανάπτυξη και επίδειξη της τεχνολογικής ικανότητας 
  4. Την ολοκλήρωση των υποσυστημάτων και επίδειξη-δοκιμή του συστήματος 
  5. Παραγωγή και ένταξη σε υπηρεσία

Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει ολοκληρώσει τις δύο πρώτες φάσεις. Γαλλία και Γερμανία μοιράζονται το πρόγραμμα εξ ημισείας (σε ποσοστό 50%). Το πρόγραμμα γαλλογερμανικού άρματος ξεκίνησε το 2012, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχουν τα νέα άρματα μάχης. 

Σε κάθε περίπτωση τα νέα άρματα μάχης που θα προκύψουν στο πλαίσιο του προγράμματος MGCS θα είναι αναβαθμισμένα σε όλους τους τομείς, σε σχέση πάντα με τα σημερινά Leopard-2 και Leclerc.

Η μελέτη των ορισμών της αρχιτεκτονικής συστήματος είναι μέρος της τρίτης φάσης (ανάπτυξη και επίδειξη της τεχνολογικής ικανότητας ), η οποία θα ολοκληρωθεί έως το 2024 και θα προηγηθεί της φάσης της συνολικής επίδειξης συστήματος (GSDP) έως το 2028.

Διαβάστε επίσης: Mission Master | Τα μη επανδρωμένα οχήματα της Rheinmetall αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού – VIDEO

Η ανάπτυξη των νέων οχημάτων και συστημάτων έχει προγραμματιστεί για το 2035, με πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα που θα επιτευχθεί έως το 2040.

Σύμφωνα με το γαλλο-γερμανικό κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο του Saint-Louis (ISL), το πρόγραμμα MGCS θα οδηγήσει σε ένα μελλοντικό σύστημα μάχης που μπορεί να περιλαμβάνει μη επανδρωμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων επίγειων και εναέριων οχημάτων. 

Ως εκ τούτου, ο στόχος του προγράμματος MGCS είναι να παράγει ένα μέσο για την παροχή ενός συνόλου δυνατοτήτων που παρέχονται επί του παρόντος από τα κύρια άρματα μάχης, αλλά όχι απαραίτητα μια τυπική “ενιαία πλατφόρμα”. Το πρόγραμμα, εκτός από την ανάπτυξή νέου άρματος μάχης, προνοεί και την ανάπτυξη νέων τακτικών και συνεργατικών δυνατοτήτων μάχης.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα ιταλικά, τα αγγλικά και τα πολωνικά υπουργεία Άμυνας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο έργο και ελπίζουν ότι θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα PESCO της Ε.Ε και σε άλλες μορφές χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Άμυνας (Defence Fund). Ενδιαφέρον έδειξε επίσης και ο Ισπανικός στρατός για την αντικατάσταση των Leopard 2E.

Υπενθυμίζουμε ότι, στo όλο πρόγραμμα θα συμμετέχουν κολοσσοί στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η Nexter, η Krauss-Maffei Wegmann και η Rheinmetall, αλλά και η ελληνική εταιρεία EODH. Η ελληνική εταιρία θα συνδράμει στην ανάπτυξη του συνόλου του “πακέτου” ενεργητικής και παθητικής προστασίας του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος.

Διαβάστε επίσης: 

Κύριο σύστημα μάχης εδάφους (MGCS) με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This