ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

LRSVM Morava | Μια αρθρωτή έκδοση ΠΕΠ πολλαπλών διαμετρημάτων που θα ενδιέφερε την Εθνική Φρουρά – VIDEO & Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 09/05/2021 at 16:45

Με αφορμή την πρόσφατη επίδειξη των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την ισχύ πυρός μια πυροβολαρχίας πολλαπλών εκτοξευτών (ΠΕΠ) M-94 Plamen-S, των 128 χιλιοστών, παρουσιάζουμε μια επιλογή που ενδιαφέρει και την Εθνική Φρουρά, το αρθρωτής σχεδίασης ΠΕΠ LRSVM “Morava”.

 

To σύστημα “Morava” άρχισε να αναπτύσσεται  στις αρχές του 2010 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη στρατιωτική έκθεση “Partner 2011” στο Βελιγράδι.

To σύστημα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αρθρωτή σχεδίαση (modular design) αφού έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυρομαχικών όπως ρουκέτες Plamen A και Plamen D των 128 χιλιοστών. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιεί ρουκέτες “Oganj” 128 χιλιοστών αλλά και “Grad” των 122 χιλιοστών. Το σύστημα φέρεται επί οχημάτων FAP 1118 4Χ4 τα οποία βασίζονται στο μοντέλο Mercedes-Benz NG.

Mε γρήγορη αλλαγή του κάνιστρου των διάφορων πυρομαχικών, για βολή από μια και μόνο πλατφόρμα επιτυγχάνεται πέραν της ταχύτητας και ορθολογιστική διαχείριση των βλημάτων. Η μέγιστη εμβέλεια με πυραύλους “Grad” των 122 χιλιοστών είναι τα 35 χιλιόμετρα. Ενδεικτικά όπως αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας χρειάζονται δύο λεπτά για βολή και επιστροφή σε θέση πορείας για το “Morava” σε αντίθεση με το ΠΕΠ  “Μ77 Oganj” όπου ο χρόνος ανέρχεται στα 5 λεπτά.  

Διαβάστε επίσης: Εκσυγχρονισμός του πολλαπλού εκτοξευτή “Oganj” για Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | VIDEO-PHOTOS

Η Εθνική Φρουρά διαθέτει στο δυναμικό της αριθμό αυτοκινούμενων ΠΕΠ “Grad BM-21” των 122 χιλ. και ρυμουλκούμενα ρουκετοβόλα “M-63 Plamen” των 128 χιλ.

Κύριος σκοπός των ΠΕΠ M-63 Plamen και του Grad BM-21 είναι η γενική υποστήριξη μονάδων πρώτης γραμμής, με εκτόξευση μαζικών πυρών κατά των εχθρικών δυνάμεων. 

Διαβάστε επίσης: MLRS Tamnava | Μεγάλη ισχύς πυρός με δυνατότητα βολής ρουκετών 122 και 262 χιλιοστών

Το M-63 Plamen αποτελείται από 32 σωλήνες διαμετρήματος 128 χιλιοστών, οι οποίοι μπορούν να πυροδοτήσουν ρουκέτες Plamen-A και Plamen-B με εμβέλεια 8.600 μέτρα. Το σύστημα στην Εθνική Φρουρά ρυμουλκείται από φορτηγά γενικής χρήσης. 

Το ΒΜ-21 Grad αποτελείται από 40 σωλήνες διαμετρήματος 122 χιλιοστών με μέγιστη εμβέλεια τα 40 χιλιόμετρα αναλόγως χρησιμοποιούμενου πυρομαχικού και ταχυβολία 2 βλήματα το δευτερόλεπτο. Ο εκτοξευτής φέρεται επί οχήματος Ural 6×6 το οποίο έχει αυτονομία περίπου 400 χιλιομέτρων ενώ κινείται με μέγιστη ταχύτητα 75 χλμ/ώρα.

Με την ενσωμάτωση του LRSVM “Morava”  και της δυνατότητας βολής ρουκετών πολλαπλών διαμετρημάτων από μια πλατφόρμα, οι επιχειρησιακές δυνατότητες των  Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας έχουν ενισχυθεί. Το παράδειγμα αυτό όπως και διάφορα άλλα στα οποία έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και στην Εθνική Φρουρά.

Διαβάστε επίσης: 

Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | Άσκηση “Joint Action 2020” με έντονο ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This