ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | Άσκηση “Joint Action 2020” με έντονο ενδιαφέρον για την Εθνική Φρουρά 

Defence Redefined
Published on 13/10/2020 at 17:15

Η διακλαδική τακτική άσκηση των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία “Joint Action 2020” ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου, με εντυπωσιακές βολές από πληθώρα μέσων στο πεδίο βολής “Pester”, παρουσία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και λοιπων αξιωματούχων.

Ο στόχος της άσκησης ήταν η ανάδειξη της κατάρτισης των Διοικήσεων και των μονάδων του Σερβικού Στρατού στην διεξαγωγή διακλαδικών τακτικών επιχειρήσεων. Η άσκηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.800 μέλη των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων χωρίστηκε σε επτά (7) επιμέρους φάσεις και ολοκληρώθηκε με επίδειξη άλματος ελευθέρας πτώσης από μέλη της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών. 

Μεγάλος αριθμός εκσυγχρονισμένων μέσων και νέων μέσων που αναπτύχθηκαν από την Σερβική Αμυντική Βιομηχανία συμμετείχαν από κοινού για πρώτη φορά σε άσκηση τέτοιου μεγέθους.

Τα μέσα και οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόψη άσκηση ενδιαφέρουν και την Εθνική Φρουρά αφού σημαντικός αριθμός των συστημάτων που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας βρίσκεται και στο κυπριακό οπλοστάσιο. Επιγραμματικά αναφέρονται τα ελικόπτερα Mi-35, ελικόπτερα Gazelle και τα πυροβόλα Nora 52 155mm. 

Διαβάστε επίσης: ΤΑΜΣ “ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020” | Δείτε το βίντεο του ΓΕΕΦ

Το αρχικό σενάριο της άσκησης αφορούσε δράση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Pasars και Pantsir ενώ το αναβαθμισμένο ραντάρ Giraffe (M85 Žirafa), που κατασκευάζεται κατόπιν αδείας στη Σερβία πραγματοποιούσε έρευνα και εντοπισμό στόχων.

Διαβάστε επίσης: Θωρακίζεται η Σερβία | Ενίσχυση με συστήματα αεράμυνας Pantsir-S1E

Μετά την επίτευξη της αεροπορικής υπεροχής, πραγματοποιήθηκε αναγνώριση εχθρικών επίγειων θέσεων για πρώτη φορά από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAVs) τύπου CH-92, Vrabac (Sparrow) και AP 100-C.

Το τρίτο μέρος της άσκησης αφορούσε τη δράση των MiG-29 (τα οποία παραχωρήθηκαν το 2018 από την Ρωσία ως μέρος στρατιωτικής βοήθειας) τόσο σε ρόλο εναέριας υπεροχής όσο και κάλυψης-συνοδεία αεροσκαφών βομβαρδισμού. Σημειώνεται επίσης και η προσβολή επίγειων στόχων από τα MiG-29 με ρουκέτες S-8 για πρώτη φορά σε 20 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Παραλαβή αναβαθμισμένων MiG-29 για την Συρία

H τέταρτη φάση της άσκησης αφορούσε υποστήριξη πυρών πυροβολικού με αυτοκινούμενα συστήματα “Nora-B52” 155 mm, Gvozdika 122mm, των προσφάτως αναβαθμισμένων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) 128 mm M-17 Oganj, του ΠΕΠ Morava, του ΠΕΠ αρθρωτής σχεδίασης (modular design) Oganj M-18 και τέλος πυρά όλμων 120 mm.

Διαβάστε επίσης: Εκσυγχρονισμός του πολλαπλού εκτοξευτή “Oganj” για Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | VIDEO-PHOTOS

Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας αναφέρει ότι τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότεροι από 20 διαφορετικοί τύποι πυροβόλων όπλων και εξοπλισμού εισήχθησαν στο οπλοστάσιο των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο δημιούργησε τη βάση για μια σημαντική βελτίωση των δυνατοτήτων του όπλου του πυροβολικού.

Αναλύοντας το πέμπτο μέρος της άσκησης, το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας αναφέρει ότι σε αυτό συμμετείχαν ελικόπτερα μάχης και επίθεσης. Της επίθεσης των ελικοπτέρων προηγήθηκε η προσβολή επίγειων στόχων από εξοπλισμένα ελαφρά αεροσκάφη Super Galeb G-4. 

Τα ελικόπτερα επίθεσης Mi-35 (τα οποία παραλήφθηκαν πρόσφατα από την Ρωσία) πραγματοποίησαν επιδρομή, εμπλέκοντας επίγειους στόχους για 1η φορά με αντιαρματικούς πυραύλους ATAKA με μέγιστο βεληνεκές 6 Km. Στη συνέχεια, πυρά εναντίων επίγειων στόχων ανέλαβαν τα ελικόπτερα Mi-17V5 οπλισμένα με ρουκέτες S-8. 

Την παράσταση ωστόσο σε αυτό το σενάριο έκλεψαν τα ελικόπτερα Gazelle (έκδοση GAMA), τα οποία προσέγγισαν τον στόχο ιπτάμενα σε χαμηλό ύψος. Τα Gazelles της Σερβίας είχαν κατασκευαστεί από την Γιουγκοσλαβική SOKO, η οποία είναι πλέον ανενεργή. Η παραγωγή τους αφορούσε 2 εκδόσεις που περιελάμβαναν ελικόπτερα αναγνώρισης SA-342L HERA και επιθέσεων SA-341H HN-42M-GAMA, αντίστοιχα.

Η έκδοση GAMA φέρει έως και τέσσερις(4) αντιαρματικούς πυραύλους 9M14M Malyutka, (AT-3 Swatter κατά ΝΑΤΟ) με βεληνεκές μέχρι 3 km και δύο πυραύλους 9M32M Strela-2M (SA-7 Grail-ΝΑΤΟ). 

H Εθνική Φρουρά υπενθυμίζεται ότι διαθέτει σμήνος αποτελούμενο από τέσσερα ελικόπτερα τύπου Gazelle SA342L1, εξοπλισμένα με Γαλλικούς αντιαρματικούς πυραύλους HOT-2. 

To επόμενο μέρος της άσκησης, αφορούσε επιθετική ενέργεια από τα εκσυγχρονισμένα οχήματα  μάχης πεζικού (IFV) M80 AB-1, τα τεθωρακισμένα οχήματα LAZAR-3,  τα άρματα μάχης M-84 και τα εκσυχρονισμένα άρματα μάχης M-84 AS-1.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τα εκσυγχρονισμένα πυραυλικά συστήματα KUB (πρόγονος του συστήματος BUK) και τα PANTSIR παρείχαν αντιαεροπορική προστασία στο συγκρότημα μάχης.

Το έβδομο μέρος της άσκησης περιελάμβανε άλμα 30 αλεξιπτωτιστών της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, από αεροσκάφος An-26 και σε υψόμετρο 3.000 μέτρων καθώς και προσγείωση ελικοπτέρων (συμπεριλαμβανομένων των νεοαποκτηθέντων Airbus H-145) για αποβίβαση αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης: Πτώση Ουκρανικού AΝ-26 | Σε τουλάχιστον 25 ανέρχονται οι νεκροί – VIDEO

Προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την προσγείωση των ελικοπτέρων (Mi-17, Mi-8, Mi-35 και H-145) , τα στρατεύματα της 72ης Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων προσέγγισαν τον στόχο από τρεις κατευθύνσεις με την χρήση θωρακισμένων οχημάτων MILOŠ και των μη επανδρωμένων οχημάτων “MALI MILOŠ” (Small Milos).

Διαβάστε επίσης: Το μη επανδρωμένο όχημα “Small Milos” στην υπηρεσία των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων | Infographics – VIDEO

Δείτε πιο κάτω το πλήρες βίντεο της άσκησης. Στο 9:20 μπορείτε να δείτε τα ελικόπτερα Gazelle σε δράση: 

Με πληροφορίες από: Υπουργείο Άμυνας Δημοκρατίας της Σερβίας, thedrive.com

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This