ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Littoral Combat Ship (LCS) 23 | Ολοκλήρωση των δοκιμών και προσεχώς η ένταξη του στο Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α – VIDEO
Defence Redefined
Published on 18/12/2020 at 19:00

Το 12o σκάφος της κατηγορίας Freedom Littoral Combat Ship (LCS) 23, USS Cooperstown, ολοκλήρωσε τις δοκιμές αποδοχής του στη λίμνη Μίσιγκαν προ μερικών ημερών. Το σκάφος έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όπως μεταξύ άλλων αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου και αποστολές ναρκοθηρίας σε αβαθή ύδατα.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το USS Cooperstown υποβλήθηκε σε δοκιμασίες ελιγμών με μέγιστη ταχύτητα και επίδειξη εντοπισμού και εμπλοκής εναέριων στόχων και στόχων επιφανείας. Μέρος των δοκιμών περιελάμβανε επίσης την επίδειξη κύριων συστημάτων του σκάφους όπως υποστήριξη πτητικών μέσων (ελικοπτέρων, UAV), χειρισμός / ανάκτηση μικρών σκαφών και διάφοροι αυτοματισμοί.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Παραλαμβάνει την πρώτη από τις τέσσερεις Sa’ar 6 – VIDEO

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin η Freedom Littoral Combat Ship, αποτελεί ένα ανθεκτικό, ευέλικτο πολεμικό πλοίο, σχεδιασμένο για να φέρει νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων αισθητήρων, πυραύλων και συστημάτων κυβερνοάμυνας. 

©Lockheed Martin

Ο βασικός εξοπλισμός της LCS Freedom αποτελείται από σύστημα αυτοπροστασίας τύπου SeaRAM, πυροβόλο Mark 110 των 57 χιλ. και το σύστημα εκτόξευσης δολωμάτων Nulka. Το σκάφος διαθέτει σύστημα μάχης COMBATSS-21 και ραντάρ τύπου AESA TRS-4D της Hensolt με εμβέλεια μέχρι 250 Χλμ.

Πέραν τούτων το σκάφος μπορεί να φέρει βλήματα επιφανείας Naval Strike Missile (NSM) για προσβολή στόχων σε αποστάσεις μέχρι τα 185 χλμ, κατακόρυφους εκτοξευτές (VLS) Mk-41 για διάφορα είδη πυραύλων όπως οι πύραυλοι επιφανείας-αέρος ESSM και σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου SEWIP.

Διαβάστε επίσης: Κορβέτα “Θεμιστοκλής” | Με την συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ |  Φωτογραφίες & VIDEO

Γενικά χαρακτηριστικά LCS Freedom: 

  • Μήκος: 118,1 μέτρα
  • Πλάτος: 17,6 μέτρα 
  • Ύψος: 4,3 μέτρα 
  • Εκτόπισμα με πλήρη φόρτο: Περίπου 3,450 τόνοι
  • Πρόωση: Συνδυασμένος στροβιλοκινητήρας ντίζελ και αερίου και υδροπροωθητές
  • Ταχύτητα: Μεγαλύτερη από 40 κόμβους
  • Πλήρωμα:  50 άτομα με δυνατότητα για φιλοξενία 98 
  • Χωρητικότητα υποστέγου (Hangar): Δύο ελικόπτερα MH-60 ή ένα ελικόπτερο MH-60 και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (MQ-8 Firescout)

Το Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) αποτελεί την έκδοση της LCS το οποίο λόγω μεγέθους και δυνατοτήτων κατατάσσεται στην κατηγορία φρεγάτας. To τελευταίο διάστημα η MMSC έχει δημιουργήσει μεγάλο “θόρυβο” γύρω της λόγω της πρότασης για αγορά από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τεσσάρων σκαφών του είδους. 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας DefenseNews οι επαναλαμβανόμενες αστοχίες των σκαφών “Little Rock” (LCS-9) και “Detroit” (LCS-7) έχουν οδηγήσει προβληματισμό για το εάν η κλάση έχει σχεδιαστικές αστοχίες και κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές για επίλυση του προβλήματος. Αυτό που διερευνάται είναι αν η συγκεκριμένη κλάση έχει κύρια σχεδιαστικά προβλήματα, ιδιαίτερα με το σύστημα πρόωσης, το οποίο συνδυάζει αεροστρόβιλους, πετρελαιοκινητήρες και υδροπροωθητές.

Με ανακοίνωση της η Lockheed Martin αναφέρει τη δέσμευση της να επιλύσει το πρόβλημα με το σύστημα πρόωσης. Τα έτερα πλοία κλάσης Littoral Combat Ship τα σκάφη “Independence” των General Dynamics και Austal ενσωματώνουν διαφορετικό σύστημα πρόωσης και δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. 

Διαβάστε επίσης: “GHOST” | Το επαναστατικό σκάφος που έμεινε στο ράφι – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This