ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

LAWS συστήματα | Η περίπτωση του πυρομαχικού Mini-Harpy

Αθανάσιος Τσάκαλος*

Published on 15/08/2021 at 16:00

Τα τελευταία χρόνια, η σταδιακή ανάπτυξη θανατηφόρων αυτόνομων οπλικών συστημάτων (Lethal Autonomous Weapon Systems- LAWS) στο θέατρο των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. 

Τα LAWSs θεωρούνται οπλικά συστήματα με δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας ικανά να σαρώνουν μια περιοχή ενδιαφέροντος, να εντοπίζουν και να ταυτοποιούν τυχόν εχθρικούς στόχους αλλά και να αποφασίζουν ανεξάρτητα -είτε μη-, να «κλειδώνουν» και να εμπλέκουν αυτούς τους στόχους. Αυτές οι ικανότητες είναι προϊόντα μεταξύ άλλων, των εξελιγμένων αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί και ενισχύονται από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). 

Διαβάστε επίσης: Αυτόνομα drones σηματοδοτούν την νέα εποχή του πολέμου – Χρησιμοποιήθηκαν στην Λιβύη – VIDEO

Το τακτικό περιφερόμενο πυρομαχικό (loitering munition) Mini-Harpy της Israel Aerospace Industries (IAI), ανήκει σε αυτή την κατηγορία και σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να παρουσιαστούν τα βασικά γνωρίσματα και τεχνικά χαρακτηριστικά του.

Σχεδίαση του Mini Harpy- Αποστολή

Το Mini-Harpy συνδυάζει τις δυνατότητες δύο περιφερόμενων πυρομαχικών της IAI, του Harop και του Harpy και σχεδιάστηκε για να παρέχει διαρκώς ενημερωμένη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης αλλά και μειωμένο κόστος ενός κύκλου επίθεσης.

Επιπροσθέτως, επιδιώκει να εξουδετερώσει τις απειλές που εκπέμπουν ακτινοβολία, όπως για παράδειγμα τα ραντάρ, καθώς και να θέσει εκτός λειτουργίας με κατακόρυφη προσβολή (top attack) τα εχθρικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (αποστολές SEAD/DEAD). Πέραν τούτων το mini-Harpy δύναται να χρησιμοποιηθεί για προσβολές κατά θωρακισμένων και μη οχημάτων αλλά και κατά προσωπικού.

Fire and Forget αλλά και λειτουργία Human-in-the-Loop

Το Mini Harpy να καταταχθεί είτε ως “Fire-and-forget” είτε ως “Launch-and-leave” πυρομαχικό, ορισμοί που αναφέρονται σε πυρομαχικά που δεν απαιτούν περαιτέρω ανθρώπινη παρέμβαση, μόλις εκτοξευτούν. Με άλλα λόγια, σε τέτοιες περιπτώσεις ο εχθρικός στόχος δεν χρειάζεται να «προσδιοριστεί» από λέιζερ ούτε να «χρωματιστεί» από ραντάρ αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή του στόχου εισάγονται στο πυρομαχικό λίγο πριν από τη φάση εκτόξευσης. Οι πληροφορίες δύνανται να προέλθουν από συστήματα συντεταγμένων και εκτιμήσεις ραντάρ έως εικόνα του σημείου στόχου.

Με αυτή την έννοια, μπορεί να ειπωθεί ότι το Mini-Harpy είναι ένα αντιδραστικό (reactive) σύστημα που επιδιώκει «if–then καταστάσεις», όπου το σύστημα αντιδρά σύμφωνα με μια δεδομένη αισθητηριακή εισακτέα τιμή (sensory input). Ωστόσο, το Mini-Harpy δύναται να λειτουργεί σε Human-in-the-Loop mode ως επιλογή, όπου το πυρομαχικό μπορεί να εμπλέξει στόχους και να επιτεθεί μόνο κατόπιν ανθρώπινης εντολής. Στην πράξη, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τον έλεγχο στους χειριστές μέχρι και την τελευταία στιγμή, παρέχοντας έτσι δυνατότητες ματαίωσης ή/και επανάληψης της αποστολής. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα και με την κατασκευάστρια εταιρεία, αυτό το οπλικό σύστημα έχει ως αρχή λειτουργίας την εμπλοκή των στόχων καθιστώντας τις παράπλευρες απώλειες και τις απώλειες φίλιων δυνάμεων λιγότερο πιθανές.

 

Κύρια Μέρη

Κατά κύριο λόγο, το Mini-Harpy αποτελείται από πέντε κύρια μέρη: 

α) Μια πλατφόρμα μάχης (κινητή σε ξηρά ή σε σταθμό σκάφους επιφανείας) φορτωμένη με τα σχετικά σφραγισμένα κάνιστρα προς εκτόξευση

β) Διπλό αισθητήρα αναζήτησης (ηλεκτρο-οπτικής/υπέρυθρης σάρωσης και σάρωσης πηγών ακτινοβολίας) 

γ) Συστήματα C4ISR [(Command, Control, Communications, Computers (C4) Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR)]

δ) Ένα χειριστή και

ε) Αλγόριθμους διαχείρισης του οπλικού συστήματος

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Mini-Harpy

  • Βάρος Πυρομαχικού: 40 κιλά
  • Διάρκεια Λειτουργίας: Έως και 2 ώρες
  • Εκρηκτική Κεφαλή: Μέχρι 8 κιλά
  • Επιχειρησιακή Ακτίνα Δράσης: Μέχρι 100 χιλιόμετρα
  • Επιχειρησιακό Υψόμετρο Λειτουργίας: 1000-5000 πόδια (300-1500 μέτρα)
  • Ταχύτητα: Πτήσης: 55-58 κόμβοι / Μέγιστη: 200 κόμβοι
  • Επιβεβαίωση πλήγματος (Battle Damage Assessment -BDA)
  • Λειτουργία υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες

Τα πιο σημαντικά ίσως χαρακτηριστικά αυτού του οπλικού συστήματος είναι το πολύ χαμηλό ίχνος ραδιοτομής του, η αθόρυβη ηλεκτροκίνητη λειτουργία του και η δυνατότητα μαζικής εξαπόλυσης του (barrage) κατά εχθρικών στόχων καθιστώντας το ιδιαίτερα φονικά σε επιθέσεις κορεσμού , όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη σύγκρουση σε Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε κατά κόρον μη επανδρωμένα αεροχήματα και περιφερόμενα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένου του Harop όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο παρακάτω.

Το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο

Η αγορά περιφερόμενων πυρομαχικών από τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος ή/και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να θεωρείται “δεδομένη” σε κάποια χρονική στιγμή στο μέλλον αφού τα υπόψη συστήματα σε συνδυασμό με διάφορα άλλα μέσα όπως τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs), έχουν αλλάξει ριζικά και ανεπιστρεπτί το πεδίο επιχειρήσεων. 

Η ραγδαία ανάπτυξη αλλά και η ύπαρξη διαφόρων επιλογών στο τομέα των συστημάτων αυτών, τα καθιστά ιδανικά για χρήση στα επιχειρησιακά περιβάλλοντα Ελλάδος και Κύπρου, με το τελευταίο να είναι και ως ένα από τα πυκνότερα θέατρα επιχειρήσεων ανά το παγκόσμιο.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Εκτενής χρήση UAVs και η πρώτη πολεμική χρήση για τους S-300 – VIDEO

* Διεθνολόγος

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This