ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αυτόνομα drones σηματοδοτούν την νέα εποχή του πολέμου – Χρησιμοποιήθηκαν στην Λιβύη – VIDEO
Defence Redefined
Published on 03/06/2021 at 13:16

Τα αυτόνομα στρατιωτικά drones μπορούν να πετούν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, να επιλέγουν τους στόχους τους και να σκοτώσουν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά ένα τέτοιο όπλο χρησιμοποιήθηκε στη Λιβύη εναντίον των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Το “θανατηφόρο αυτόνομο οπλικό σύστημα” (LAWS) χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με την έκθεση τον Μάρτιο του 2020.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι, υλικοτεχνικά κομβόι και χερσαίες δυνάμεις του Χαφτάρ, κατά την διάρκεια της υποχώρησης από την Τρίπολη, δέχθηκαν επίθεση από συστήματα LAWS. 

Διαβάστε επίσης: THOR | Η αμερικανική απάντηση ενάντια στα σμήνη Drones – Φωτογραφίες & VIDEO

Είναι άγνωστο εάν κάποιος σκοτώθηκε από αυτά τα συστήματα, ωστόσο εάν αυτό έγινε, τότε πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη απώλεια από την χρήση πλήρως αυτόνομου συστήματος.

Το Kargu-2 είναι ένα στρατιωτικό drone που έχει κατασκευαστεί από την τουρκική εταιρεία STM και μπορεί να λειτουργήσει τόσο αυτόνομα όσο και από χειριστή. Χρησιμοποιεί «μηχανική εκμάθηση» και «επεξεργασία εικόνας σε πραγματικό χρόνο» ενάντια στους στόχους του.

Το τούρκικο drone “καμικάζι”, χαρακτηρίστηκε ως «αρκετά αποτελεσματικό» σε αυτόνομη λειτουργία χωρίς την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση.

Το Kargu-2, μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο τετραπτέρυγο drone και η κύρια διαφορά του είναι το λογισμικό του. Έχει εμβέλεια 5 χιλιομέτρων και αυτονομία 30 λεπτών. Πετά στα 72 km / h και έχει μέγιστο υψόμετρο 2.800 μέτρα, με το συνηθισμένο ύψος αποστολής να πέφτει στα 500 m.

Τα θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα προγραμματίστηκαν για να επιτίθενται κατά στόχων, χωρίς να απαιτείται σύνδεση δεδομένων μεταξύ του χειριστή και του drone. Στην πραγματικότητα, διαθέτουν την ικανότητα “fire and forget”.

Διαβάστε επίσης: Συστήματα Anti-Drones | Παρουσίαση Drone Dome και Sapsan-Bekas

Ο δημιουργός του drone Kargu-2, η εταιρεία STM, υποστηρίζει ότι η συσκευή «μπορεί να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά εναντίων στατικών ή κινούμενων στόχων μέσω των δυνατοτήτων επεξεργασίας εικόνας σε πραγματικό χρόνο και των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης που είναι ενσωματωμένες στην πλατφόρμα».

Ο ΟΗΕ το 2018, ξεκίνησε μια προσπάθεια επεξεργασίας μιας συνθήκη που θα απαγορεύει την χρήση των LAWS, αλλά η κίνηση μπλοκαρίστηκε τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία.

Μερικοί χαιρετιζουν την έλευση της νέας εποχής του πολέμου. Τα γεγονότα στη Λιβύη μπορούν ομοίως να διαιρέσουν την εποχή όπου οι άνθρωποι είχαν τον πλήρη έλεγχο των όπλων και στην εποχή όπου οι μηχανές παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για να σκοτώνουν.

Η ανάπτυξη αυτόνομων αεροσκαφών θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια στρατιωτική επανάσταση ισοδύναμη με την εισαγωγή πολυβόλων όπλων ή αεροσκαφών και σε αντίθεση με τα πυρηνικά όπλα, είναι πιθανό να είναι προσιτά από σχεδόν οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη.

Αυτό που ανησυχεί, είναι ότι εάν μια νέα τεχνολογία είναι τόσο φθηνή, καθιστά την αποτροπή της αδύνατη και κάθε δρων θα αναγκάζεται να είναι διαρκώς πιο επιθετικός. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά αιωρούμενα πυρομαχικά χτύπησαν κουρδικές δυνάμεις στην Β. Συρία – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This