ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

“GHOST” | Το επαναστατικό σκάφος που έμεινε στο ράφι – VIDEO
Defence Redefined
Published on 07/11/2020 at 20:25

Το σκάφος “GHOST”, είναι ένα πρωτότυπο φουτουριστικό σκάφος τύπου SWATH (Small Waterplane Area Twin Hull – σκάφος με διπλή γάστρα και μικρή ίσαλο επιφάνεια) το οποίο αναπτύχθηκε από την Juliet Marine Systems. 

Το υπόψη σκάφος αναπτύχθηκε από τον αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο Γκρέγκορι Σάνκοφ (Greg Sancoff) με σκοπό να παρέχει προστασία σε μεγαλύτερες μονάδες επιφανείας έναντι ασύμμετρων και άλλων απειλών. Η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη του σκάφους κρύβει μια ολόκληρη ιστορία όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο αφιέρωμα του Smithsonian Channel πιο κάτω: 

 

O Σάνκοφ  είχε αποφασίσει να επικεντρωθεί στην κατασκευή ενός σκάφους για αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών μετά την επίθεση στο USS Cole το 2000 και την διαρροή στον τύπο των αποτελεσμάτων από την άσκηση προσομοίωσης του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών με την ονομασία “Millenium Challenge Exercise 2002”.

Διαβάστε επίσης: “Γαλάζια Φάλαινα 2020” | Πολυεθνική άσκηση με επικεφαλής την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Συγκεκριμένα η άσκηση “MC ’02”  προσομοίωσε το σενάριο μιας επίθεσης κορεσμού από υποθετικό αντίπαλο (Ιράν) στα στενά του Περσικού Κόλπου, από μικρά ταχύπλοα σκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά, πυραύλους επιφανείας και χαμηλά ιπτάμενων αεροσκαφών εναντίων συγκροτήματος μάχης αποτελούμενο από 20 πλοία μεταξύ αυτών ένα αεροπλανοφόρο, πέντε πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων και αρκετά καταδρομικά. Το αποτέλεσμα της “επίθεσης” ήταν καταστροφικό. Μέσα σε 10 λεπτά προσομοίωσης, το Ναυτικό των Η.Π.Α είχε πάνω από 20.000 θύματα και σχεδόν το σύνολο των σκαφών του βυθισμένα. 

Το 2011, ο Σάνκοφ και η ομάδα του ολοκλήρωσαν το πρωτότυπο του “GHOST” παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, κατόπιν σύστασης του Γραφείου Ναυτικής Έρευνας (ONR), μέσω της οποίας επέβαλαν στην εταιρεία του Σάνκοφ, “εντολή απορρήτου” (secrecy order) και απαγόρευση καταχώρησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανά το παγκόσμιο. 

Ο σχεδιασμός του “GHOST” βασίζεται σε σκάφος με διπλή γάστρα και μικρή ίσαλο επιφάνεια (SWARTH) το οποίο μειώνει κατακόρυφα την αντίσταση του νερού και παρουσιάζει βελτιωμένη απόδοση σε κυματισμούς ακόμη και σε μεγάλες ταχύτητες.

© Juliet Marine Systems Inc

Πέραν τούτου ο σχεδιασμός του σκάφους μειώνει κατά πολύ ηλεκτρομαγνητικό του ίχνος στα ραντάρ καθιστώντας το stealth. Για την πρόωση του, το “GHOST” διαθέτει τέσσερις προπέλες στο μπροστινό (αντί στο πίσω) μέρος των γαστρών, με σκοπό την εκμετάλλευση του φαινομένου της υπερσπηλαίωσης για ομαλότερη κίνηση ακόμη και σε υψηλούς κυματισμούς. 

Διαβάστε επίσης: Combatant Craft Medium (CCM) Μk1 | Τα σκάφη των ειδικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ που βρέθηκαν στην Κύπρο για 1η φορά – VIDEO

Η πρόωση του σκάφους παρέχεται από δύο κινητήρες turboshaft T53-703 με ισχύ 2.000 ίππων ενώ μελλοντικά μπορεί να  υιοθετηθούν κινητήρες turboshaft General Electric T700. Δεδομένου ότι οι γάστρες που περιέχουν τους κινητήρες, τα καύσιμα και τα αρκετά από τα κρίσιμα συστήματα του σκάφους είναι υποβρύχια, αυτό μειώνει την ευπάθεια, αφού προστατεύονται από το ίδιο το νερό. 

Το πιλοτήριο τύπου αεροσκάφους είναι εξοπλισμένο με μεγάλα παρμπρίζ κατασκευασμένα από αντιβαλλιστικό γυαλί πάχους δύο ιντσών. Στις δοκιμές εν πλω το “GHOST” είχε πετύχει ταχύτητες άνω των 30 κόμβων. 

© Juliet Marine Systems Inc

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το “GHOST” μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους BGM-176B Griffin και SPIKE, μυδράλια (gatling guns) των 20 χιλ και με αισθητήρες και ραντάρ ηλεκτρο-οπτικών / υπερύθρων (EO / IR). 

 

Το πλήρωμα του αποτελείται από 3 άτομα ενώ μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 16 επιβάτες (έκδοση χωρίς οπλισμό). Πέραν τούτων έχει μεγάλη εμβέλεια δράσης και μπορεί να αποσυναρμολογηθεί για αερομεταφορά από Boeing C-17 Globemaster III.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το σκάφος μπορεί να κατασκευαστεί και σε μη επανδρωμένη έκδοση (USV) για συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση (ISR).

Διαβάστε επίσης: ULAQ | To πρώτο τουρκικό οπλισμένο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (AUSV) – VIDEO

Το 2014, μετά την απόρριψη του “GHOST” από το Ναυτικό των Η.Π.Α για άγνωστους λόγους (φήμες ανέφεραν όπως δήλωσε ο Σάνκοφ ότι ο σχεδιασμός του σκάφους ήταν κατά τους αξιωματούχους επικίνδυνος) το σκάφος προσφέρθηκε σε άλλα έθνη, όπως το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη. 

Σύμφωνα επίσης με ισχυρισμούς, διεξήχθησαν συζητήσεις υψηλού επιπέδου με ένα έθνος που ενδιαφερόταν για 25 πλοία του τύπου με κόστος 300 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς όμως να έχει γνωστό κατά πόσο προχώρησε ή όχι η συμφωνία. 

Με πληροφορίες από: businessinsider.com, julietmarine.com

Διαβάστε επίσης: 

Γνωρίστε το υποβρύχιο όχημα (SDV) των Navy Seals – VIDEO

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This