ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

FIM-92 STINGER | Η χρήση του από τον Τουρκικό στρατό στην κατεχόμενη Κύπρο
Defence Redefined
Published on 14/01/2022 at 22:16

Φωτογραφικό υλικό με Τούρκους στρατιώτες να εκπαιδεύονται με φορητούς εκτοξευτές (MANPADS) FIM-92 STINGER στην κατεχόμενη Κερύνεια, δημοσίευσε το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. 

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από τον Τουρκικό στρατό την περασμένη εβδομάδα στην κατεχόμενη Κερύνεια και στα πλαίσια της πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων εικονικές βολές φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων, βολές όλμων και τεθωρακισμένων. Από τα μέσα που έλαβαν μέρος στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα του Τουρκικού στρατού, πιθανό οι φορητοί εκτοξευτές Stinger να χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της αεράμυνας ευρύτερων σχηματισμών. 

Σε φωτογραφία πέραν του STINGER διακρίνεται στρατιώτης να χρησιμοποιεί τακτικό υπολογιστή πιθανόν ως μέρος ενός εγχώριου συστήματος Command and Control (C2) π.χ της ASELSAN. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η στροφή του Τουρκικού στρατού στη δικτυοκεντρική φιλοσοφία των οπλικών συστημάτων που σε μεγάλο βαθμό αφορά την αεράμυνα του. 

Περισσότερα για την εξέλιξη της τουρκικής αεράμυνας και συγκεκριμένα της κατηγορίας MANPADS και SHORADS μπορείτε να μάθετε στο άρθρο το οποίο δημοσιεύσαμε με το ιστολόγιο Άμυνα και Γεωστρατηγική πιο κάτω (link).

Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος B

FIM-92 Stinger και Αφγανιστάν

Ο φορητός εκτοξευτής (MANPAD) FIM-92 Stinger έγινε ιδιαίτερα γνωστός κατά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν την δεκαετία του 1980. Οι ΗΠΑ είχαν εξοπλίσει τους αντάρτες Μουτζαχεντίν με STINGER με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους Σοβιετικούς. Τα MANPADS STINGER είχαν μεγάλη επιτυχία εναντίον των ρωσικών ελικοπτέρων.

Διαβάστε επίσης: ASO | Οι διανομείς αντιμέτρων των ρωσικών ελικοπτέρων της οικογένειας Mi

Τεχνικά χαρακτηριστικά FIM-92 Stinger:

  • Βάρος: 15,2 κιλά (σωλήνα εκτόξευσης και πύραυλος)
  • Μήκος:  1,52 μ.
  • Διάμετρος: 70.1 χιλ.
  • Βάρος κεφαλής: 1 κιλό
  • Ωφέλιμο βεληνεκές: 4,8 χλμ. 
  • Μέγιστο ύψος βλήματος: 3 χλμ

Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί επίσης τον πύραυλο STINGER από το 1990, τόσο ως MANPAND όσο και επί οχήματος με την ονομασία ASRAD HELLAS (2 Χ διπλούς εκτοξευτές σε όχημα HUMMER M1097A2) σε μονάδες της 1ης Στρατιάς και της ΑΣΔΕΝ.

Τα Τουρκικά STINGER της Roketsan 

Η Τουρκική εταιρεία Roketsan έχει λάβει άδεια ώστε να παράγει η ίδια FIM-92 STINGER. Ο Τουρκικός στρατός είναι εξοπλισμένος με χιλιάδες εκτοξευτές αυτού του τύπου, ενώ ως γνωστό βρίσκονται σε χρήση και από τις Τουρκικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο. Στα πλαίσια των προσπαθειών για αυτονόμηση των προμηθειών των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για αντικατάσταση των STINGER από το σύστημα V-SHORADS SUNGUR.  

Στο VIDEO που ακολουθεί, Τούρκοι στρατιώτες στην Συρία επιχειρούν να καταρρίψουν Ρωσικό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας Stinger.

MANPADS από Γαλλία και Ρωσία

Φορητούς εκτοξευτές ανάλογου τύπου έχουν αναπτύξει και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ρωσία. Η Ρωσία από την δεκαετία του 1980 έχει αναπτύξει το σύστημα 9K38 IGLA. Το IGLA έχει συνολικό βάρος 17.9 κιλά, ωφέλιμο βεληνεκές 5 χλ, μήκος 1,6 μ και διάμετρο 72 χιλ. Το Ρωσικό IGLA χρησιμοποιείται και από του Κούρδους αντάρτες του PKK που δρουν κατά του Τουρκικού στρατού. 

*Κούρδος αντάρτης σκοπεύει και στη συνέχεια καταρρίπτει Τουρκικό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας 9K38 IGLA.

Σε έκδοση MANPAD υπάρχει και το Γαλλικό σύστημα MISTRAL της MBDA. To MISTRAL με βάρος 19.7 κιλά, μήκος 1.86 μ και διάμετρο 90 χιλ. χρησιμοποιείται  τόσο από τρίποδα όσο και διπλό εκτοξευτή (ATLAS). Η Εθνική Φρουρά είναι εξοπλισμένη με διπλούς εκτοξευτές, MISTRAL “ATLAS” σε οχήματα  PINZGAUER, την ναυτική έκδοση SIMBAD  σε ΠΑΘ “Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης” και ΠΓΥ “Αλάσια” ενώ υπό παραγγελία βρίσκεται το σύστημα MISTRAL-3. 

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This