ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

Νάσος Κολοβός

Published on 07/09/2021 at 19:24

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συμμετοχής μας στην έκθεση DEFEA 2021, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και το περίπτερο μιας εκ των μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης, της MBDA.

Ο κολοσσός ο οποίος ιδρύθηκε από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πυραυλικών συστημάτων σε Γαλλία,  Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία το 2001,  ανήκει με ποσοστά 37,5% σε AIRBUS, 37,5% σε BAE SYSTEMS και 25% σε LEONARDO. Αξίζει να σημειωθεί ότι η MBDA είναι ο μοναδικός προμηθευτής ο οποίος παρέχει εδώ και χρόνια την Εθνική Φρουρά συστήματα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Μέσω της συζήτησης μας με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας εστιάσαμε στην δικτυοκεντρική φιλοσοφία που ακολουθείται στο σύνολο των πυραυλικών της συστημάτων και ειδικότερα στους αντιπλοικούς πυραύλους EXOCET BLOCK 3, στο σύστημα βραχείας αεράμυνας (VSHORAD) MISTRAL-3 και στον αντιαρματικό πύραυλο MMP.

Διαβάστε επίσης: EXOCET ΜΜ40 Blk 3 | Κατακόρυφη αναβάθμιση για τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς – Φωτογραφίες και Βίντεο

Η Εθνική Φρουρά ως γνωστόν διαθέτει το παράκτιο αντιπλοϊκό σύστημα EXOCET MM40 Blk 2 από το 1994 ενώ πέρσι, δημοσίευμα από την Γαλλική La Tribune (το οποίο δεν διαψεύστηκε) έκανε λόγο για αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία των τελευταίων εκδόσεων των συστημάτων EXOCET MM40 καθώς και του αντιαεροπορικού συστήματος MISTRAL-3. 

Επάκτια συστοιχία EXOCET MM40 Block 2 της Εθνικής Φρουράς

Σχετικά με την τελευταία έκδοση του παράκτιου συστήματος EXOCET (Blk 3) θα πρέπει να τονιστεί ότι θα προσδώσει αυξημένες δυνατότητες στη Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, το οποίο θα μπορεί να προσβάλλει εχθρικούς στόχους σε θάλασσα και ξηρά (παράκτια) σε αποστάσεις εώς και 200 χλμ!

Ραντάρ Επιφανείας Συστοιχίας EXOCET

Ένα από τα πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής της έκδοσης του συστήματος EXOCET είναι η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών από διάφορες πηγές πέραν του οργανικού ραντάρ επιφανείας. Ειδικότερα η συλλογή πληροφοριών μπορεί να γίνει μέσω επάκτιων σταθμών ραντάρ (π.χ μέσω ναυτικών παρατηρητηρίων) από εναέρια μέσα (π.χ UAVs) αλλά και λοιπά μέσα όπως σκάφη επιφάνειας. 

Όσον αφορά το σύστημα MISTRAL σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία η τελευταία έκδοση MISTRAL-3 μπορεί να ενσωματωθεί σε δίκτυο ελέγχου και διοίκησης (C2) Licorne το οποίο παρέχει αυξημένη επίγνωση της επιχειρησιακής κατάστασης αλλά και δυνατότητα ελέγχου μέχρι 8 εκτοξευτών MISTRAL Atlas RC (δίδυμος εκτοξευτής) για αντιμετώπιση εναέριων απειλών.

Διαβάστε επίσης: Mistral-3 | Tο αξιόλογο σύστημα εγγύς αεράμυνας που θα αποκτήσει η Εθνική Φρουρά – VIDEO και Φωτογραφίες

Το σύστημα Licorne C2 το οποίο είναι συμπληρωματικό των συστημάτων επίγειας αεράμυνας (Ground Based Air Defense systems-GBAD) της MBDA προέρχεται από τα συστήματα I-MCP and PCP με κοινά τμήματα λογισμικού, αρχιτεκτονικής και διεπαφής Χειριστή-Μηχανής (HMI).

Το σύστημα αποτελείται από διάφορους αισθητήρες συμπεριλαμβανομένων παρεμβολέων (jammers), ραντάρ, υπέρυθρης κάμερας έρευνας και παρακολούθησης (IRST) και εντοπιστή ραδιοσυχνοτήτων (RF) ενώ μπορεί να διεξάγει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες ενός συστήματος διοίκησης και ελέγχου (C2) για προσβολή εναέριων απειλών συμπεριλαμβανομένων UAVs κλάσης 1 και 2. 

Τον Νοέμβριο του 2019, η MBDA πραγματοποίησε επίδειξη κατά την διάρκεια της οποίας, μέσω του Licorne C2 και του ραντάρ της Saab Giraffe 1-X, προσβλήθηκε Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) στα 7 χλμ με χρήση MISTRAL-3, από εκτοξευτή Atlas RC. 

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε ότι το νέο αρθρωτής (modular) σχεδίασης αντι-drone σύστημα Sky Warden (το οποίο αναλύεται σε σύνδεσμο που ακολουθεί) και το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της MBDA με τις εταιρείες Saab, Cerbair, Open Works, Teledyne e2v, Keas και Cilas μπορεί επίσης να ενσωματώσει τον πύραυλο MISTRAL-3.

Διαβάστε επίσης: IDEX 2021 | Το γαλλικό σύστημα που μπορεί να δώσει λύσεις στην Εθνική Φρουρά για την αντιμετώπιση των UAVs – Φωτογραφία

Σε ότι αφορά τον αντιαρματικό πύραυλο 5ης γενιάς MMP, είναι γνωστό ότι το σύστημα δύναται να λειτουργήσει και εντός δικτύου λαμβάνοντας κατάδειξη στόχου από λοιπές πηγές όπως για παράδειγμα UAVs για προσβολή στόχου πέραν του οπτικού ορίζοντα. 

Επιπλέον το σύστημα MMP αποτελεί και την βάση της πρότασης της MBDA η οποία επιλέχθηκε στο πρόγραμμα LynkEUs του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), που αφορά την ικανότητα βολής BLOS (πέραν του οπτικού ορίζοντα).

Σε ερώτηση μας σχετικά με την εώς τώρα συνεργασία με τις 3 κυπριακές εταιρείες που συμμετέχουν στο υπόψη πρόγραμμα, την SignalGeneriX, την Additess και το The Cyprus Institute, τα στελέχη της MBDA μας ανέφεραν ότι αυτή είναι εξαιρετική εώς τώρα και ότι οι κυπριακές εταιρείες πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτει η MBDA στην επιλογή των συνεργατών της. 

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό | Έντονο ενδιαφέρον από την Εθνική Φρουρά για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This