EODH SA | Από το Λάκκωμα Χαλκιδικής στον πυρήνα του ευρωπαϊκού αμυντικού οικοσυστήματος
Defence Redefined
Published on 01/06/2022 at 18:41

*Θάνος Τσάκαλος

Κάθε έτος κατά την περίοδο της άνοιξης εδώ και μια εξαετία, η διεθνής εταιρεία ερευνών Statista και οι Financial Times δημοσιοποιούν τη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη. 

Πρόκειται για επιχειρήσεις, οι οποίες κυριολεκτικά επιτυγχάνουν φρενήρεις ταχύτητες σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης τους, αποτελώντας έτσι την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού επιχειρείν. Στη φετινή λίστα περιλαμβάνονται πέντε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες πέτυχαν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης την τελευταία τριετία και κατάφεραν να μπουν για το 2022 στη “σφιχτή” λίστα με τις 1.000 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης.

Η EODH SA είναι μία από τις πέντε εταιρείες που εκπροσωπούν για το 2022 την ελληνική επιχειρηματικότητα στη λίστα “FT, 1000: Europe’s Fastest Growing Companies”, αφού όχι μόνο πέτυχαν να πιάσουν τους αυστηρότατους στόχους, που θέτουν Statista και Financial Times, αλλά και να τους ξεπεράσουν.

Η υπόψη ελληνική εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας, με βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, κατέκτησε για το 2022 την 183η θέση της λίστας με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. 

Η EODH SA, που ειδικεύεται στον τομέα της προστασίας των αρμάτων και των τεθωρακισμένων οχημάτων με υψηλής τεχνολογίας λύσεις, οι οποίες  χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα, πετυχαίνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τζίρου 766%, ενώ η αντίστοιχη επίδοση την περίοδο 2017-2020 ήταν 105%.

Η ελληνική επιχείρηση, με εμπειρία 18 ετών, είναι σήμερα στενός συνεργάτης μερικών από τους μεγαλύτερους οίκους παραγωγής χερσαίου αμυντικού υλικού στον κόσμο, όπως η Krauss-Maffei Wegmann, κατασκευαστή ενός εκ των καλύτερων αρμάτων μάχης παγκοσμίως, του Leopard.

LEOPARD 2

Διαβάστε επίσης: MSC2022 | Στρατηγική σχέση με τη Γερμανία στον τομέα της Άμυνας και της Αμυντικής Βιομηχανίας προωθεί ο ΥΕΘΑ

Διεθνής αναγνώριση και συνεργασίες

EUROSATORY 2018 και 2022

H EODH συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία της, πέτυχε το 2018 κατά την διάρκεια της έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας EUROSATORY στο Παρίσι, να υπογράψει δύο νέες συμβάσεις. 

Μέσω της πρώτης σύμβασης, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή της EODH στο πρόγραμμα αναβάθμισης και κατασκευής 104 Leopard 2A7V του Γερμανικού Στρατού, το οποίο αφορά την αναβάθμιση 68 Leopard 2A4 και 16 Leopard 2A6 (από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού), καθώς και την κατασκευή 20 καινούργιων Leopard 2, στο κορυφαίο επίπεδο A7V με την παροχή των απάρτιων της βελτιωμένης θωράκισης του άρματος. Παράλληλα η δεύτερη σύμβαση αφορά στην συνδρομή της EODH στην παραγωγή απαρτίων του πακέτου προστασίας των τροχοφόρων τεθωρακισμένων 8×8 τύπου BOXER. 

BOXER IFV RCT-30 8X8

Η σύμβαση για τα Leopard 2 υπεγράφη από την EODH στις 20 Ιουνίου 2018 και την ίδια ημέρα έγινε η υπογραφή της αρχικής σύμβασης που αφορά τα BOXER.

Στην φετινή έκθεση EUROSATORY 2022 η EODH θα συμμετέχει με ένα περίπτερο μεγέθους 120 τ.μ και στο οποίο θα παρουσιάσει πέραν του “ΟΠΛΙΤΗ” και λοιπά καινοτόμα προϊόντα τα οποία για πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας και τα οποία η DEFENCE ReDEFiNED σας παρουσιάσει καλύπτοντας την υπόψη έκθεση.

Πρόγραμμα MGCS (Main Ground Combat System)

Στις 28 Απριλίου 2020 οι υπουργοί Αμύνης Γερμανίας και Γαλλίας υπέγραψαν συμφωνίες πλαίσιο για το γαλλογερμανικό Κύριο Σύστημα Μάχης Εδάφους (MGCS) σηματοδοτώντας την έναρξη της αναπτύξεως του αντικαταστάτη των ευρωπαϊκών Κύριων Αρμάτων Μάχης Leopard 2 και Leclerc στην διάρκεια της δεκαετίας του 2030.

Διαβάστε επίσης: Κύριο σύστημα μάχης εδάφους (MGCS) με συμμετοχή ελληνικής εταιρείας

Μέσα σε όλα αυτά, η γαλλογερμανική κοινοπραξία απηύθυνε πρόσκληση στην EODH για συμμετοχή στις εργασίες της ομάδος που συγκροτείται. Η συνεισφορά της εταιρείας στο πρόγραμμα θα ήταν η συμμετοχή στην ανάπτυξη του “πακέτου” ενεργητικής και παθητικής προστασίας του άρματος.

Συμφωνία πλαίσιο 100 εκατ. € με την KMW

Η EODH υπέγραψε κατά τη διάρκεια της έκθεσης DEFEA 2021 στην Αθήνα συμφωνία πλαίσιο με την γερμανική KMW, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 100 εκατ. €. Η συμφωνία αφορά υποκατασκευαστικό έργο μόνο για ήδη ανατεθείσες συμβάσεις στην KMW μέχρι της στιγμή της υπογραφής. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, η γερμανική εταιρεία αναμένει νέες συμβάσεις από την διεθνή αγορά τόσο για Leopard 2 όσο και για Boxer, ενώ υφίσταται προοπτική και για την βελτιωμένη έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος Dingo 2, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένεται ανάθεση επιπλέον έργου για την EODH.

DINGO 2

Οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν την μακρά στενή σχέση συνεργασίας που διατηρεί και επεκτείνει η KMW με την EODH, διατηρώντας εμπράκτως σε υψηλή εκτίμηση τα προϊόντα υψηλής ποιότητος που την προμηθεύει η ελληνική εταιρεία.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – Συνέντευξη | H EODH επεκτείνει την μακρόχρονη συνεργασία της με την KMW της KNDS Group για ακόμα 10 χρόνια

Λύσεις κομμένες και ραμμένες για τις ελληνικές ανάγκες

Πρόταση εκσυγχρονισμού Μ113 HEL 

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, η EODH παρουσίασε στην Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ πρόταση εκσυγχρονισμού του ΤΟΜΠ Μ113, όπου περίπου 2.000 οχήματα του τύπου βρίσκονται σε ελληνική υπηρεσία. 

Το Μ113 HEL, όπως χαρακτηρίζει το εκσυγχρονισμένο μοντέλο η εταιρεία, συνιστά ολοκληρωμένη λύση βελτιώσης τόσο της προστασία και της θωράκιση, όσο και της ισχύος πυρός και της ευκινησίας.

Πρόταση για το ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300

Η EODH έχει καταθέσει πρόταση και για το ΤΟΜΠ “ΛΕΩΝΙΔΑΣ”. Το συγκεκριμένο ΤΟΜΠ της αυστριακής Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug GmbH “ελληνοποιήθηκε”, όταν εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματα συμπαραγωγής από την ΕΛΒΟ και όντας σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό από το 1981, ονομάσθηκε “ΛΕΩΝΙΔΑΣ”. 

LEONIDAS 300

Η επικρατούσα ιδέα είναι ότι τα “ΛΕΩΝΙΔΑΣ” είναι “καταδικασμένα” σε σταδιακή απόσυρση ούσα αδύνατη η υποστήριξη τους πλέον. Ωστόσο, το 2014 η βελγική εταιρεία DUMA απέκτησε τα δικαιώματα, τα σχέδια και τις άδειες χρήσης του οχήματος και συνεργαζόμενη με την EODH καταρτίστηκε υπό την επίβλεψη των Ελλήνων μηχανικών μία συνολική πρόταση αναβάθμισης.

Το τεθωρακισμένο τακτικό όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ στην DEFEA 2021

Η EODH ξεκίνησε την μελέτη για τον “ΟΠΛΙΤΗ” το 2018 και το επόμενο έτος άρχισαν οι σχετικές εργασίες αναπτύξεως πρωτοτύπου, με σκοπό την πανηγυρική εμφάνισή του το 2021, για να τιμηθεί η επέτειος των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.

HOPLITE 4X4

Το Τακτικό Όχημα Υψηλής Κινητικότητας (4×4) “HOPLITE” σχεδιάστηκε για να εξασφαλίζει την εκτέλεση ποικιλίας αποστολών από πλευράς προσωπικού προσφέροντας την μεγαλύτερη δυνατή προσαρμοστικότητα και προστασία στον χρήστη, ώστε μέσα από διαφορετικές διαμορφώσεις να μπορεί να καλύπτει όχι μόνο τυπικές αποστολές μεταφοράς προσωπικού ή συνοδείας αλλά και να υποστηρίζει τον αγώνα με την χρησιμοποίηση όπλων διαφόρων τύπων συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων, αντιαρματικών πυραύλων και όλμων.

Διαβάστε επίσης: ΤΟΜΠ “Λεωνίδας” | H μετατροπή του σε TOMA με πρόταση από την EODH

Η σχέση με την Κύπρο

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η EODH S.A. πραγματοποίησε παρουσίαση με πρόταση που αφορά την αναβάθμιση του άρματος ΑΜΧ-30Β2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, καθώς και προτάσεις αναβάθμισης τόσο των τροχοφόρων EE-9 Cascavel (τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα υποστήριξης), όσο και των ΤΟΜΠ “ΛΕΩΝΙΔΑΣ” ομοίως με την πρόταση σε Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

AMX-30B2

Η πρόταση αφορούσε μεταξύ άλλων και την δημιουργία εργοστασίου υποστήριξης Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο νησί και περισσότερα για αυτά μπορείτε να μάθετε στον σύνδεσμο εδώ.

Εν κατακλείδι με μια ανοδική πορεία 18 ετών, η EODH έχει αποδείξει ότι διαθέτει αποδεδειγμένη ικανότητα να ανταποκρίνεται στις πλέον απαιτητικές προκλήσεις προστασίας μέσων και επαύξηση βιωσιμότητας των πλέον προηγμένων Οχημάτων Μάχης και Πλατφορμών.

Η συνεχής ανάπτυξη των προϊόντων της εγγυάται την επαύξηση των επίπεδο παρεχόμενης προστασίας και της ποιότητας του τελικού προϊόντος υπερκαλύπτοντας τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.

Όλα αυτά, συνηγορούν στο ότι η εν λόγω εταιρεία, παρά τις όποιες δυσκολίες και το δυστυχώς το μικρό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και την Κύπρο, απολαμβάνει διεθνούς αναγνωρίσεως και συνεργασιών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, αναπτύσσοντας τεχνολογίες και αποφέροντας έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης: EODH | Μετά τις δοκιμές στην Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει τον “Οπλίτη” στην Κύπρο – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This