DEFEA 2023 | Ο Αντιπρόεδρος της MILTECH HELLAS αποκλειστικά στην “DЯ”
Defence Redefined
Published on 19/06/2023 at 19:07

*Νάσος Κολοβός

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, η DEFENCE ReDEFiNED συναντήθηκε με τον κ. Ιωάννη Καλύβα, Αντιπρόεδρος της MILTECH HELLAS. 

Ο κ. Καλύβας, αφού περιέγραψε τις εντυπώσεις του από την φετινή DEFEA, μας ενημέρωσε για τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα της εταιρείας, τη συμμετοχή της σε τρέχοντα προγράμματα, καθώς και τα μελλοντικά πλάνα της. 

Επίσκεψη του Γ.Δ του Υπ.Αμ της ΚΔ κ. Ανδρέα Λουκά και αντιπροσωπείας Αξιωματικών

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Καλύβα, φέτος η έκθεση DEFEA 2023 είναι μεγαλύτερη και σε μέγεθος και σε συμμετοχή σε σχέση με αυτή του 2021. Ποιές είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;

“Είναι γεγονός ότι η DEFEA 2023, μια υψηλού κύρους διεθνής έκθεση αμυντικών συστημάτων και συστημάτων ασφάλειας, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κορυφαίων ελληνικών και διεθνών εταιρειών οι οποίες φέτος προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις 300.

Οι διεθνείς εξελίξεις σε συνδυασμό με τις δράσεις της Χώρας μας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων μας, καθιστούν την

DEFEA 2023 πόλο έλξης για περισσότερους από 12.000 επισκέπτες δίνοντας έτσι την δυνατότητα προβολής των δυνατοτήτων της ΕΑΒΙ με την παρουσίαση νέων καινοτόμων συστημάτων Ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης, όπως είναι και τα συστήματα που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο περίπτερό μας. 

Ο επισκέπτης, θα έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί και να δει από κοντά, τα συστήματά μας, 100% Ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης, τα οποία τυγχάνουν ήδη της εμπιστοσύνης διεθνών πελατών μας. Επίσης θα ενημερωθεί για τα νέα μας συστήματα όπως:

  • το νέο μας δίκυαλο με θερμικό αισθητήρα ψυχόμενης τεχνολογίας
  • τους αναβαθμισμένους αλγόριθμους AI/ML για την αυτοματοποιημένη
  • αναγνώριση και ταυτοποίηση στόχων με βάση το θερμικό τους αποτύπωμα,
  • το νέο μας καινοτόμο υβριδικής τεχνολογίας Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με την AVIATEC.

Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές της έκθεσης, για την τόσο επιτυχημένη προσπάθεια και εύχομαι η επόμενη DEFEA να έχει ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια γιατί πράγματι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα και με την συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων ασφαλείας έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν.”

Σύμφωνα με μία ανακοίνωση του Υπ.Εθ.Α., τον Μάρτιο παρουσιάσατε στο Γ.Ε.Α. ένα πρωτότυπο UAV κατασκευής της σύμπραξης της εταιρείας σας με την Aviatec SA Proprietary. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το project;

“Πράγματι, η MILETCH σε συνεργασία με την AVIATEC, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε μία Μη Επανδρωμένη Πτητική Πλατφόρμα η οποία όμως να έχει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. 

Στο πλαίσιο αυτό μία ομάδα Ελλήνων Μηχανικών, όλοι μας προερχόμενοι από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ξεκινήσαμε την σχεδίαση και ανάπτυξη του ΣμηΕΑ «AETHER». Αξιοποιώντας την πολύχρονη επιχειρησιακή μας εμπειρία σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της ομάδας μας, αναπτύξαμε και παρουσιάζουμε σήμερα, για πρώτη φορά, το πρωτότυπο πολλαπλών ρόλων – υβριδικής τεχνολογίας μη επανδρωμένο αεροσκάφος MA-MHU 38/640C “AETHER”.

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός “Tilt Rotor” σε συνδυασμό με ένα ισχυρό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ισχύος, συνδυάζει τα περισσότερα πλεονεκτήματα ενός αεροσκάφους με σταθερά φτερά και ενός ελικοπτέρου, ενώ ταυτόχρονα η έξυπνη διαμόρφωση ωφέλιμου φορτίου με υπερσύγχρονους αισθητήρες επιτρέπει την κάλυψη πολλαπλών αποστολών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος είναι:

  • Μονάδα παροχής ηλεκτρικής ισχύος (συνδυασμός ξηρών στοιχείων και κυψελών Η2 ) ικανή να προσφέρει αυτονομία πτήσης από 2 έως και 6 ώρες ανάλογα με την διαμόρφωση.
  • Πτητικά χαρακτηριστικά κάθετης απογείωσης – προσγείωσης και μετάβαση σε πτήση αεροσκάφους (Hover to Airplane Mode) για δυνατότητα αξιοποίησης τόσο για χερσαίες όσο και για θαλάσσιες επιχειρήσεις προσφέροντας την ελάχιστη δυνατή θερμική (IR) και ακουστική υπογραφή.
  • Αρθρωτός χώρος ωφέλιμου φορτίου για εύκολη εναλλαγή και εκμετάλλευση διαφορετικών φορτίων ανάλογα με την αποστολή (για στρατιωτικές ή μη στρατιωτικές δραστηριότητες)
  • Κάμερες υψηλής ανάλυσης ημέρας και νύχτας (EO-IR), που ενσωματώνουν θερμικούς αισθητήρες (IR camera) ψυχόμενης τεχνολογίας, Full HD κάμερα ημέρας (DAY camera) και αποστασιόμετρο laser (LRF), για ανίχνευση, αναγνώριση, και παρακολούθηση στόχων από αποστάσεις μεγαλύτερες των 15 Km (NATO 2,3×2,3).
  • Επίγειος σταθμός ελέγχου με δυνατότητες συντονισμού μεμονωμένων ή πολλαπλών UAV’s (swarming), εκτέλεσης δυναμικών και σύνθετων αποστολών, απλοποιημένων φιλικών στο χρήστη λειτουργιών BVLOS.

Για την σχεδίαση και ανάπτυξη του συστήματος, έχουν ληφθεί υπόψη οι κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας του ΥΠΕΘΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”

Διαβάστε επίσης: Έμπρακτη ένδειξη στήριξης στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας | Οι δωρεές των τελευταίων μηνών

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εν εξελίξει ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των τριών Κλάδων τόσο σε θέματα τεχνολογικής εξέλιξης και καινοτομίας όσο και σε θέματα “εξυγίανσης” των υφιστάμενων μέσων. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε και η σύμβαση για προμήθεια και εγκατάσταση θερμικών περισκοπίων οδήγησης MLT-DTP-640 στα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ109.

Πέραν τούτων προϊόντα της MILTECH βρίσκονται σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σε ποιους άλλους τομείς θα μπορούσαμε να δούμε τη MILTECH να παίζει σημαντικό ρόλο;

“Η MILTECH από το 1997, είναι μία αμιγώς Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία με εγκατεστημένη υποδομή και δυνατότητες σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής συστημάτων όπως:

  • Ηλεκτρονικά Αεροσκαφών (Avionics)
  • Ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνιακά συστήματα
  • Μηχανολογικές κατασκευές αεροσκαφών – επίγειων συστημάτων και πλοίων
  • Ηλεκτρολογικά κουτιά διανομής αεροσκαφών – επίγειων συστημάτων και πλοίων
  • Καλωδιώσεις αεροσκαφών – επίγειων συστημάτων και πλοίων
  • Ηλεκτρο-οπτικά συστήματα πολλαπλών αισθητήρων θερμικής απεικόνισης

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή Ηλεκτρο οπτικών συστημάτων πολλαπλών αισθητήρων θερμικής απεικόνισης. Έχουμε αναπτύξει και είναι σε επιχειρησιακή αξιοποίηση πληθώρα συστημάτων καλύπτοντας όλο το φάσμα της τεχνολογίας (SWIR, MWIR, LWIR) και επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανάπτυξη των θερμικών περισκοπίων οδήγησης MLT-DTP-640 τα οποία θα προσδώσουν την δυνατότητα της επιχειρησιακής αξιοποίησης των οπλικών συστημάτων ανεξαρτήτως περιβαλλοντικών συνθηκών χωρίς την παραμικρή επέμβαση επί των οχημάτων. 

Την ίδια ακριβώς προσέγγιση ακολουθήσαμε και για τα άρματα LEO 1A5 & LEO 2A4, για τα οποία σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε το περισκόπιο MLT-DTP-640L, το οποίο αξιολογήθηκε, επί του πεδίου, με επιτυχία από τον Ελληνικό Στρατό και είμαστε στην διάθεση να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση γραμμής παραγωγής όταν αυτό αποφασιστεί από το ΓΕΣ.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουμε στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Χώρας μας μέσω διάφορων projects για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ και των νέων μαχητικών RAFALE της ΠΑ (είμαστε προμηθευτές της DASSAULT Aviation διαφόρων τμημάτων των αεροσκαφών για πάνω από 15 έτη υποστηρίζοντας την παγκόσμια αλυσίδα πελατών της DASSAULT). 

Όμως αποτελεί στρατηγική επιλογή της MILTECH να κάνει ότι είναι δυνατό στην παροχή προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας αφενός μεν σύγχρονων συστημάτων Ελληνικής Κατασκευής διασφαλίζοντας την ΑΜΕΣΗ Εν Συνεχεία Υποστήριξη αφετέρου την υποστήριξη και αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας.”

Διαβάστε επίσης: EURONAVAL 2022 | Συμφωνία της MBDA με την MILTECH λόγω των FDI ΗΝ παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας

Πέραν των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπάρχει περίπτωση στο εγγύς μέλλον να δούμε και κάποια νέα σύμβαση με το Υπ.Αμ. Της Κυπριακής Δημοκρατίας; 

Στο παρελθόν είχαμε την προμήθεια του συστήματος GPS PLGR-96 της MILTECH, ενώ σημειώνεται ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της ΚΔ είναι πρόθυμη να διαθέσει το 2% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικά προγράμματα σε βάθος 5ετίας, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 560 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

“Πρέπει να διευκρινίσω ότι για την MILTECH δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τους αντίστοιχους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως παράδειγμα της άψογης συνεργασίας μας μπορώ να αναφέρω στην επιτυχή έκβαση του προγράμματος εγκατάστασης των ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων MLT-SUR-20LRM και MLT-SUR-100RTM σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Λιμενικής Αστυνομίας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράψαμε με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας.

Σκάφος Rafnar του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδος με το MLT-SUR-100RTM

Επιπροσθέτως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “NESTOR” (aN Enhanced pre-frontier intelligence picture to Safeguard The EurOpean boRders) είχαμε άριστη συνεργασία και παρουσίαση των νέων μας συστημάτων. 

Θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για εμάς να μπορέσουμε να συνδράμουμε στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και είμαστε πρόθυμοι να μεταφέρουμε ότι τεχνογνωσία απαιτηθεί για να διασφαλίσουμε την ικανοποίηση των επιχειρησιακών τους απαιτήσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την εταιρεία ENCORP που δραστηριοποιείται σε αντίστοιχα έργα στην Κύπρο.”

Διαβάστε επίσης: MILTECH – ENCORP | Μία σύμπραξη προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας Ελλάδας και Κύπρου

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

“Στον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα των ηλεκτρονικών, στον οποίο δραστηριοποιείται η MILTECH, απαιτείται η διαρκής προσπάθεια εξέλιξης και αναβάθμισης. Η MILTECH για τον σκοπό αυτό διατηρεί τμήμα R&D που στελεχώνεται από μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων σε ένα ποσοστό που υπερβαίνει το 25% του συνολικού αριθμών των ατόμων που απασχολεί. 

Επιπροσθέτως έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία μας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα και συμμετέχουμε σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Προτεραιότητες για το άμεσο μέλλον είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους, η συνέχιση της βελτιστοποίησης των αλγορίθμων AI/ML που αφορούν στην ταυτοποίηση στόχων με βάση το θερμικό τους αποτύπωμα και η αναβάθμιση της παραγωγικής μας διαδικασίας και της ικανότητας της βέλτιστης υποστήριξης των συστημάτων μας κάτι το οποίο αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.”

Διαβάστε επίσης: “ΑΓΗΝΩΡ” | Το νέο, σύγχρονο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου που θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This