ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

“ΑΓΗΝΩΡ” | Το νέο, σύγχρονο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου που θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό
Defence Redefined
Published on 14/10/2021 at 19:15

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία ετοιμάζονται να παραδώσουν τις επόμενες εβδομάδες στο Πολεμικό Ναυτικό το εγχώριας σχεδίασης και ναυπήγησης σκάφος ειδικών επιχειρήσεων με την ονομασία “Αγήνωρ”, σύμφωνα με το πρακτορείο Janes.

Το σκάφος, το οποίο ναυπηγείται με κονδύλια του Πολεμικού Ναυτικού, καθελκύστηκε στις 30 Ιουλίου, ενώ αυτήν την στιγμή ολοκληρώνει τις θαλάσσιες δοκιμές του. Το σκάφος βασίζεται σε σχέδια της Navico και είναι σχήματος V κατασκευασμένο από κράματα αλουμινίου.

Το μέταλλο για την κατασκευή του είναι δωρεά της ElvaHalkor στο Πολεμικό Ναυτικό. Το εν λόγω σκάφος έχει εκτόπισμα 22 τόνους, συνολικό μήκος 17,60 μ., πλάτος 4,20 μ. και βύθισμα 0,95 μ., ενώ τροφοδοτείται από δύο κινητήρες MAN V8 1.200 ίππων που παρέχουν ταχύτητα 35 κόμβων με τελική ταχύτητα άνω των 45 κόμβων με πλήρες φορτίο. Τέλος, δύναται να μεταφέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο έως 4,5 τόνους.

Το “ΑΓΗΝΩΡ” θα ενταχθεί στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του πολεμικού ναυτικού, και ανήκει στον  στόλο των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ).

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Πρώτη επίσημη για τα σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου MARK V – Φωτογραφίες & VIDEO

Το ΣΑΠ “ΑΓΗΝΩΡ” θα μπορεί να αναλάβει τις παρακάτω αποστολές:

  • Διείσδυσης και Απαγκίστρωσης Ειδικών Δυνάμεων 
  • Αναχαίτισης και Παράκτιας Περιπολίας 
  • Έρευνας και Διάσωσης 

Στο σκάφος θα τοποθετηθεί τηλεχειριζόμενο σύστημα με πολυβόλο των 12,7 χιλ., ενώ στη πρύμνη του σκάφους δύνανται να εγκατασταθούν πολυβόλα 7,62 χιλ..

Στη πρύμνη του, υπάρχει η δυνατότητα να φέρει λέμβο μεταφοράς οκταμελής ομάδας βατραχανθρώπων με πλήρη προστασία, ώστε να πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις διείσδυσης με αφάνεια προς τον στόχο και ακολούθως διαφυγή. 

Διαβάστε επίσης: Τέσσερα αμερικανικά σκάφη MK-V για τις ανάγκες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών

Ακόμα, η Miltech Hellas, για τους σκοπούς του προγράμματος ΑΓΗΝΩΡ, παρέδωσε το ηλεκτροπτικό σύστημα MLT-SUR-100RTM, ως έναν αισθητήρα για την βελτιστοποίηση της επίγνωσης καταστάσεως.

Στο σκάφος εξετάζεται η δυνατότητα να εγκατασταθούν συστήματα της SCYTALYS HELLAS, προκειμένου να αποκτήσει δικτυοκεντρικές δυνατότητες, όπως και η μελλοντική τοποθέτηση συστήματος εκτόξευσης μικρών πυραύλων για μεγαλύτερη ισχύ πυρός.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών αποκαλύπτει τον εξοπλισμό της – VIDEO & Φωτογραφίες

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This