ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CYPSEC 2021 | Συνέντευξη του κ. Τάσου Ροζολή προέδρου του ΣΕΚΠΥ στην DЯ

Μάριος Καναρίνης

Published on 05/10/2021 at 15:03

Αποκλειστική συνέντευξη στην DEFENCE ReDEFiNED παραχώρησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και Διευθύνων Σύμβουλος της AKMON S.A, Τάσος Ροζολής, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας CYPSEC 2021, το οποίο πραγματοποιείται στην Κύπρο. 

Ο κ. Ροζολής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας σε Κύπρο και Ελλάδα αλλά και στα βήματα προόδου που γίνονται στην Κύπρο σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. 

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη μας.

Ποια η γνώμη σας για το οικοσύστημα άμυνας που διαφαίνεται να σχηματίζεται στην Κύπρο; 

Νομίζω ότι είναι μια θετική πρωτοβουλία. Η Κύπρος δεν έχει προϊστορία στην Αμυντική Βιομηχανία. Μέσα από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από τα νέα παιδιά που έχουν ενδιαφέροντα, θα αρχίσει να δημιουργείται αυτό το οικοσύστημα για το οποίο η άποψή μου είναι ότι πρέπει να έρθουμε σε πολύ καλή συνεργασία και συνέργεια με τον ΣΕΚΠΥ. Το ελληνικό Αμυντικό Οικοσύστημα έχει αρκετές κατασκευαστικές δυνατότητες οπότε θα είναι μια ευκαιρία αυτή να ‘παντρέψουμε’ αυτά τα δύο για να έχουμε κοινά ελληνικά προγράμματα.

Διαβάστε επίσης: CYPSEC 2021 | Διεξάγεται το συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας στη Λευκωσία

Με βάση την ιδιότητά σας ως Πρόεδρος του Οργανισμού Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, τι θα προτείνατε για την Εθνική Φρουρά και ποιες οι παρατηρήσεις σας όσον αφορά το αμυντικό υλικό που διαθέτει;

Δεν είναι ακριβώς η θέση μας να προτείνουμε κάτι επιχειρησιακά, αλλά από την εμπειρία τη στρατηγική που βλέπουμε, θεωρώ ότι η Εθνική Φρουρά πρέπει να ακολουθήσει αυτό που κάνει και η Ελλάδα. Είμαστε μικρές χώρες οπότε πρέπει να μπούμε σε συνεργασίες με Διεθνείς Οργανισμούς, όπως για παράδειγμα αυτό που έκανε η Ελλάδα με τη Naval Group. Δηλαδή, ότι αγοράζει από δω και μπρος η Ελλάδα και η Κύπρος να μην είναι απλώς μια αγορά αλλά μια συνεργασία για το μέλλον και να εξασφαλίζεται και το αντίστοιχο πολιτικό αποτέλεσμα. 

Ο Ελλαδικός λαός, επειδή ειμαστε νοικοκύρηδες άνθρωποι και όταν είναι καλά τα πράγματα ξεχνιόμαστε, πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και πρέπει να είναι μόνιμη. Ο εχθρός (η Τουρκία) όσο υπάρχει, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ποτέ. Αυτή λοιπόν είναι η θέση μου. Ανάπτυξη, καινούργια προγράμματα, συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και οι δύο χώρες μαζί να μπούμε στο καινούργιο ευρωπαϊκό άρμα, στο καινούργιο ευρωπαϊκό αεροπλάνο, σε ότι μπορούμε να πάρουμε από τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς. Βλέπω εδώ τη Rafael. Παίρνουμε και εμείς από τη Rafael. Όχι να είμαστε μόνο απλοί αγοραστές, πρέπει να γίνουμε πια και συμμέτοχοι, πρέπει να έχουμε τεχνολογία. Γιατί δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία αυτό αλλά και την Εθνική Φρουρά γιατί πρέπει να ξέρει ότι, άμα συμβεί κάτι, θα υπάρχει στη χώρα η δυνατότητα να τους υποστηρίξει, να το αναβαθμίσει και να το επισκευάσει. 

Διαβάστε επίσης:  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | H Κύπρος με Εθνικό Περίπτερο στη μεγάλη έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας DEFEA

Πως βλέπετε το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργειών στον τομέα της Άμυνας με κάποια Κυπριακή Εταιρεία; Υπενθυμίζουμε ότι αυτό ήδη συμβαίνει με τη συμμετοχή Κυπριακών Εταιρειών σε προγράμματα της EDIDP.

Αυτό βλέπω και είναι πολύ ενδιαφέρον. Είναι αρκετές ελληνικές και κυπριακές εταιρείες. Λέω αστειευόμενος ότι το σύστημα Γιουροβίζιον παίζει και εδώ και πρέπει να παίζει. Νομίζω ότι η Γαλλία φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι θα είναι ένας τρίτος παράγοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση όμως θα έπρεπε οργανωμένα να δούμε και το θέμα με το Ισραήλ το οποίο έχει μια πολύ δυνατή αμυντική βιομηχανία, είναι εξαγωγείς. Δεν πρόκειται να αγοράσουν δικά μας προϊόντα αλλά πρόκειται να μας βάλουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και να πάμε σε χώρες όπου το Ισραήλ για δικούς του γεωπολιτικούς λόγους δεν μπορεί να πουλήσει και να μπει μπροστά η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Ένα καταληκτικό σχόλιο και πως είδατε το συνέδριο.

Το συνέδριο αρχικά είναι πολύ σημαντικό όπως κάθε συνέδριο είναι σημαντικό, ιδιαίτερα τώρα που έρχεται σε μια περίοδο όπου έχουμε πάρα πολλές εξελίξεις μπροστά μας. Η αποχώρησή της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας οδηγεί σε μια πιο έντονη Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική που είναι προς το συμφέρον Ελλάδος και Κύπρου. Όσο ήταν οι Βρετανοί μέσα δε θέλανε να μπαίνουμε σε Αμυντικά προγράμματα. Αυτό που έγινε τελευταία και, νομίζω ότι έχουν γνώση οι Ευρωπαίοι, είναι πως  οι Αμερικανοί μας λένε με απλά λόγια, ότι “εμείς δεν μπορούμε να πληρώνουμε τη δική σας άμυνα στην περιοχή σας. Σας υποστηρίζουμε αλλά κάποιος πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο.” Η υπερδύναμη της Ευρώπης σήμερα είναι η Γαλλία. Άρα λοιπόν, αυτό το συνέδριο αρχίζει να δείχνει τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχουμε. Το βλέπετε και από τις εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήρθαν και στελέχη από το Υπουργείο Άμυνας και από τους πολιτικούς. Όπως και η DEFEA έκανε το ίδιο πράγμα και πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει ακριβώς μια φορά το χρόνο να γίνεται αυτό. Κατά την άποψή μου, σε κάθε καινούργιο συνέδριο να παρουσιάζουμε τι πετύχαμε από αυτά που θέσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Αλλά οι συνέργειες που γίνονται, είναι ότι πιο σημαντικό. Βλέπουμε ανθρώπους που δε μας ξέρουν και δεν ήξεραν τις δυνατότητές μας. Αντίστοιχα και από την Κύπρο κάποιοι δεν ήξεραν ότι υπάρχουν στην Ελλάδα τέτοιες εταιρείες, άρα λοιπόν θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Διαβάστε επίσης: DEFEA | Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία με 97 συμμετοχές στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This