ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ASV M1117 Guardian | Παραλαβές ενδεχομένως πριν το τέλος του 2020 – VIDEO
Defence Redefined
Published on 24/09/2020 at 17:26

Σύμφωνα με το έγκριτο ptisidiastima.com, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προετοιμάζεται πυρετωδώς για την άμεση παραλαβή των αμερικανικών οχημάτων ASV (Armoured Security Vehicle) M1117 Guardian, μετά την προσφορά που έγινε από τις ΗΠΑ για παραχώρηση 1200 οχημάτων του τύπου ως πλεονάζων αμυντικό υλικό (EDA). 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα πλείστα από αυτά τα οχήματα είναι σε υπηρεσία και όχι ακινητοποιημένα ενώ σημαντικός αριθμός βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη και υπηρετεί σε αμερικανικές μονάδες ιδίως σε Γερμανία.

Τα πρώτα οχήματα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να μπουν στο οπλοστάσιο της Ελλάδας, πριν το τέλος του χρόνου. 

Διαβάστε επίσης: Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας | Σημαντική αναβάθμιση για το ελληνικό Πυροβολικό – Φωτογραφίες

Το ASV (Armoured Security Vehicle) M1117 Guardian, βασίζεται στην παλαιότερη σειρά V-100 και V-150 Commando της αμερικανικής Textron, με την νέα έκδοση να αναπτύσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990. 

Η μαζική παραγωγή του οχήματος ξεκίνησε το 1999-2000 και είναι κατασκευασμένο με γνώμονα την ανθεκτικότητα στις νάρκες. Το M1117 Guardian μπορεί να αντικαταστήσει αριθμό τεθωρακισμένων που βρίσκονται στις φρουρές των νήσων στο Αιγαίο ή να συμπληρωθούν σε αποστολές Επιτήρησης – Αναγνώρισης, σε συνοριακές περιοχές όπως ο Έβρος. 

Το Μ1117 Guardian , προσφέρει προστασία στο πλήρωμα που βρίσκεται στο εσωτερικό του, τμηματική κεραμική θωράκιση της IBD, παρέχοντας προστασία από όλες τις πλευρές ενάντια σε μικρά όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς IED. 

Ο πλευρικός σχεδιασμός “V” του οχήματος αυξάνει τις πιθανότητες εξοστρακισμού ρουκετών RPG. Το όχημα είναι επίσης ανθεκτικό σε νάρκες με βάρος μέχρι τα 5 κιλά καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα πάνω από το όχημα.

Όσον αφορά την ταχύτητα και την κινητικότητα του Μ1117 Guardian το όχημα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 110 Km/h.Τα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, είναι πλήρως λειτουργικά ακόμη και όταν δεχτούν πυρά και είναι παρόμοιας τεχνολογίας με ελαστικά των τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) VAB που διαθέτει η Εθνική Φρουρά. 

Το όχημα φέρει κινητήρα Cummins 6CTA8.3 ισχύος 280 ίππων με αυτονομία 644 Km (με ταχύτητα 64 Km/h). Διαθέτει πυργίσκο Cadillac Gage, ενός ατόμου και φέρει βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 0,50” και πολυβόλο βομβίδων Mk 19 των 40 mm. Φέρει επιπλέον πολυβόλο 7,62 mm σε βάση έξω από την θυρίδα του πυροβολητή.

Η κίνηση του πυργίσκου και των όπλων είναι αυτόματη, ωστόσο παρέχεται και η χειροκίνητη κίνηση. Στις δύο πλευρές του πίσω μέρους του πυργίσκου υπάρχουν τέσσερις εκτοξευτές καπνογόνων. Ο πυργίσκος είναι κατασκευασμένες από ατσάλινη θωράκιση και παρέχει πλήρης προστασία στον πυροβολητή και από τις τέσσερις πλευρές.

Διαβάστε επίσης: Παρουσιάστηκε ενώπιων του ΓΕΣ, το Ελληνικό τεθωρακισμένο 4×4 της EODH “ΟΠΛΙΤΗΣ” – Φωτογραφίες

Η βασική έκδοση του Μ1117 έχει βάρος 13.410 κιλά, μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,56 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα μπορεί να διέλθει υδάτινο κώλυμα βάθους 1,5 μέτρου, να αναρριχηθεί σε έδαφος με κλίση 60%, να κινηθεί σε πλευρά με κλίση 30% και να υπερβεί κάθετο εμπόδιο ύψους 1,6 m. 

Το πλήρωμα του, αποτελείται από τρεις άνδρες ενώ είναι δυνατή η μεταφορά επιπλέον δύο. 

To Μ1117 Guardian, έχει παραχθεί σε διάφορες επιχειρησιακές εκδόσεις όπως: 

  • Όχημα Διοίκησης: Χρησιμοποιεί το ίδιο πλαίσιο με τη βασική έκδοση αλλά χωρίς πυργίσκο
  • Όχημα μεταφοράς προσωπικού: Το όχημα μεταφοράς προσωπικού, με μακρύτερο πλαίσιο, φέρει πλήρωμα 2 + 8 στρατιώτες (Δεν τέθηκε σε υπηρεσία από τις ΗΠΑ)
  • ASV RSTA: Όχημα ανίχνευσης αναγνώρισης και επιτήρησης
  • Όχημα Περισυλλογής: Χωρίς πυργίσκο
  • ASV Knight: Όχημα παρατήρησης αναγνώρισης
  • Ασθενοφόρο: Με μεγαλύτερο πλαίσιο

Η απόκτηση των υπόψη οχημάτων (σε διάφορες εκδόσεις) έναντι μάλιστα του πολύ χαμηλού τιμήματος (100 εκατομμύρια δολάρια-71000 ευρώ/όχημα) θεωρείται δεδομένο ότι θα προσδώσει νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στον Ε.Σ και θα είναι η τρίτη (πρόσφατη) μεγάλη επιτυχία απόκτησης αμερικανικού πλεονάζοντος υλικού μετά τα ελικόπτερα OH-58 Kiowa Warriors και τα τέσσερα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων SOC Mark V.

Με πληροφορίες από: ptisidiastima.com, doureios.com

Διαβάστε επίσης: Τέσσερα αμερικανικά σκάφη MK-V για τις ανάγκες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
BMP-3 | Το ρωσικό ΤΟΜΑ της Εθνικής Φρουράς και τα πρώτα συμπεράσματα από Ουκρανία – Φωτογραφίες & VIDEO

BMP-3 | Το ρωσικό ΤΟΜΑ της Εθνικής Φρουράς και τα πρώτα συμπεράσματα από Ουκρανία – Φωτογραφίες & VIDEO

Το αμφίβιο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-3 αποτελεί τον διάδοχο των ΤΟΜΑ BMP-2 (το οποίο με τη σειρά του αποτελεί τον διάδοχο του BMP-1 που διαθέτει και η Ελλάδα) καθώς και του ελαφρού αερομεταφερόμενου οχήματος BMD-2 το οποίο χρησιμοποιούν…

EUROSATORY 2022 | Η Cerbair παρουσίασε το C-UAS σύστημα HYDRA 300 προσφέροντας μια νέα λύση ενάντια στα drones

EUROSATORY 2022 | Η Cerbair παρουσίασε το C-UAS σύστημα HYDRA 300 προσφέροντας μια νέα λύση ενάντια στα drones

Η οικογένεια συστημάτων αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Εναέριων Συστημάτων Hydra της Cerbair καλωσόρισε το τρίτο μέλος της σειράς HYDRA, το HYDRA 300, στην Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Σερβία | Ένας νεκρός και έξι τραυματίες σε συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στα σύνορα με την Ουγγαρία

Σερβία | Ένας νεκρός και έξι τραυματίες σε συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στα σύνορα με την Ουγγαρία

Σύμφωνα με πληροφορίες της σερβικής ραδιοτηλεόρασης RTS, ένας μετανάστης σκοτώθηκε και τουλάχιστον άλλοι έξι τραυματίστηκαν στη Σερβία, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία, μεταξύ των οποίων και μία έφηβη…

Αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Συνταγματάρχη της ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνου Κόκκα

Αποκαλυπτήρια προτομής του ήρωα Συνταγματάρχη της ΕΛΔΥΚ Κωνσταντίνου Κόκκα

Πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομή του ήρωα Συνταγματάρχη της ΕΛΔΥΚ, Κωνσταντίνου Κόκκα, που έπεσε στην Κύπρο το 1974, μαχόμενος κατά των Τούρκων εισβολέων, στην περιοχή του θύλακα του Κιόνελι…

Pin It on Pinterest

Share This