Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Ρωσικό αιωρούμενο πυρομαχικό με εκρηκτική κεφαλή, κατά πάσα πιθανότητα τύπου Lancet, έπληξε και προκάλεσε ζημιές σε ένα ουκρανικό μαχητικό Mikoyan MiG-29 στην αεροπορική βάση Dolgintsevo κοντά στη πόλη Kryvyi Rih την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου.
Παρόλο που ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ψευδεις κατασκευασμένο οπτικό υλικό, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
“This is very bad news for the battered Ukrainian Air Force” – Forbes columnist David Ex. New Russian #Lancet #drone, which has a range of up to 45 miles (72 kilometers), hit a MiG-29 fighter at the Dolgintsevo #ukrainecounteroffensive #Zelensky #BlackRock pic.twitter.com/TmK2YFJRaJ
— коля1975 (@ososff_osoff) September 20, 2023
Από την εμφάνιση του εν λόγω οπτικού υλικού, ξεκίνησε η συζήτηση εαν τα ρωσικά αιωρούμενα πυρομαχικά, έχουν πλέον εμβέλεια που ξεπερνάει τα 45 μίλια, καθώς τόση ήταν η απόσταση μεταξύ της αεροπορικής βάσης του Dolgintsevo και της γραμμής επαφής στη νότια Ουκρανία.
Όσον αφορά το Lancet, τα αποτελέσματα της επιχειρησιακής του χρήσης στον ουκρανικό πόλεμο, είναι αποδεδειγμένα και άκρως επιτυχημένα με μεγάλη συχνότητα καταστροφής στόχων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν κυρίως το Lancet – 1 ή αλλιώς “Product 51” βάρους μόλις 25 κιλών με εμβέλεια μέχρι 25 μίλια.
Παρ’ όλα αυτά το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο πυρομαχικό για πλήγματα σε μεγαλύτερη εμβέλεια. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο τόσο το ρωσικό δίκτυο RYBAR, όσο και άλλα ρωσικά μέσα διαφήμισαν το νέο Lancet “Product 53” με εμβέλεια περίπου 45 μίλια. Το Sputnik χαρακτήρισε το Product 53 ως “το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του Lancet”.
Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | H INTRACOM DEFENSE παρουσιάζει το ελληνικό περιφερόμενο πυρομαχικό ATTALUS – Φωτογραφίες
Το συγκεκριμένο πλήγμα κατά του ουκρανικού MiG-29 θα μπορούσε να είναι το “ντεμπούτο” του νέου Lancet στη μάχη. Εξίσου ανησυχητικό για την Ουκρανία, αποτελεί το δεύτερο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που παρακολουθούσε την επίθεση του Lancet.
Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο Lancet, ενδεχομένως να εκτοξεύθηκε από κάποιο άλλο φορέα όπως κάποιο αεροσκάφος (mother-ship) και εξού η εκτεταμένη εμβέλεια του.
Για να περιορίσει τη ρωσική απειλή, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να μετακινήσει τα αεροσκάφη σε βάσεις που βρίσκονται πιο βόρεια στη χώρα, να ενισχύσουν την κάλυψη της αεράμυνας πάνω από ευάλωτες εγκαταστάσεις ή να σταθμεύουν τα αεροσκάφη κάτω από καταφύγια, ή έναν συνδυασμό και των τριών αυτών λύσεων.
Μέχρι σήμερα, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατάφερε να επιβιώσει χάρη στην έγκαιρη προειδοποίηση για τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, η οποία έδινε στους Ουκρανούς διοικητές τον απαραίτητο χρόνο για να “μοιράσουν” τα αεροπλάνα και τα πληρώματά τους σε απομακρυσμένα αεροδρόμια ή ακόμη και σε αυτοκινητόδρομους.
Σύμφωνα με τον στρατηγό Τζέιμς Χέκερ, διοικητή των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, οι Ουκρανοί πιλότοι “σχεδόν ποτέ δεν προσγειώνονται στο ίδιο αεροδρόμιο από όπου απογειώνονται”.
Όσον αφορά το MiG, το οποίο ήταν ο στόχος της επίθεσης, αυτό είναι ένα από τα δεκάδες που βρίσκονται στην υπηρεσία των Ουκρανών, ενώ σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές, η ζημιές που υπέστη δεν είναι καταστροφικές.
Με πληροφορίες από: Forbes
Διαβάστε επίσης: Zala Lancet | Η “αερομεταφερόμενη νάρκη” κατά UAVs – Βίντεο με απεικόνιση εναντίον Bayraktar
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…