ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022 | Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 20/05/2022 at 17:59

Η Defence Redefined παρακολούθησε από τις εγκαταστάσεις του Συντονιστικού Κέντρου “ΖΗΝΩΝ” την τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης έρευνας – διάσωσης “ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2022”. Στην άσκηση συμμετείχαν οκτώ κράτη, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ως παρατηρητές στην τελική φάση συμμετείχαν επίσης η Αρμενία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ινδονησία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ιορδανία, η Ζάμπια καθώς και παρατηρητές από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Επίσης, στην πρώτη φάση της άσκησης συμμετείχαν 15 κράτη της συντονιστικής ομάδας NEO. 

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, στο χαιρετισμό του ανέφερε πως με χαρά η άσκηση διοργανώνεται ξανά μετά την περίοδο της πανδημίας ενώ υπάρχουν αυξημένες διεθνείς συμμετοχές. Παρομοίως και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ανέφερε πως η άσκηση ξεπέρασε τις προσδοκίες του ενώ τόνισε το ρόλο που διαδραματίζει στη σύσφιξη σχέσεων με γειτονικές χώρες.

Τα τρία μέρη της άσκησης παρουσιάστηκαν στη συνέχεια από τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), Πλωτάρχη Ανδρέα Χαραλαμπίδη. Η ανάγκη για την διενέργεια ανάλογης άσκησης εμφανίστηκε το 2006 με την κρίση στο Λίβανο και πρώτη φορά διεξήχθη το 2008. Η άσκηση αποτελείται από τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση συμμετείχαν τα κράτη μέλη της συντονιστικής ομάδας NEO. Σκοπός της ομάδας είναι η εκκένωση πολιτών από περιοχές που πλήττονται από κρίσεις ή φυσικές καταστροφές και η μεταφορά τους σε ασφαλής τοποθεσίες. Από το 2013 η Κύπρος είναι πλήρως μέλος της NEO. 

Η δεύτερη φάση αφορούσε την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου “ΕΣΤΙΑ”. Στη δεύτερη φάση συμμετείχε προσωπικό από 18 κυβερνητικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και 17 πρεσβείες. 

Η τρίτη φάση, αφορούσε την εφαρμογή του εθνικου΄σχεδίου “ΤΕΥΚΡΟΣ”, κατά την οποία και διενεργήθηκε η άσκηση έρευνας και διάσωσης. Εκ μέρους της ΚΔ, συμμετείχαν τέσσερα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με ιδιαίτερη συμμετοχή του ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ και του ΠΑΘ ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ καθώς και σκάφη της Αστυνομίας Κύπρου. Επίσης, συμμετείχαν ελικόπτερα AW-139 της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αστυνομίας, αεροσκάφη Thrush 550 και τα UAV της Εθνικής Φρουράς καθώς και η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Η Ελλάδα συμμετείχε με την Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με την 31 ΜΕΕΔ και το ΚΣΕΔ Πειραιά. Η Γαλλία συμμετείχε με τη φρεγάτα Auvergne και το ελικόπτερο “Organic Helo”, η Ιταλία με το περιπολικό Fiorillo, οι ΗΠΑ με αεροσκάφος P-8 Poseidon, το Ηνωμένο Βασίλειο με ελικόπτερο Bell 412, ενώ η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμμετείχαν μέσω του ΚΣΕΔ Καΐρου και του ΚΣΕΔ Χάιφας αντίστοιχα. 

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΔ | Προμήθεια μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου TUAS – VIDEO

Το σενάριο της τρίτης φάσης αναφέρεται σε πλοίο με 250 επιβάτες το οποίο συμμετέχει σε επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από περιοχή που αντιμετωπίζει κρίση στην Μέση Ανατολή με προορισμό την Κύπρο και ξαφνικά αντιμετωπίζει σήμα κινδύνου. Μετά την ανάλογη υπουργικη έγκριση, ενεργοποιείται το εθνικό σχέδιο “ΤΕΥΚΡΟΣ” και κινητοποιούνται αεροναυτικά μέσα από την Κύπρο, γειτονικά και φίλια κράτη. Όλες οι δράσεις συντονίζονται από το ΚΣΕΔ Λάρνακας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθούν σε ζωντανή σύνδεση την εξέλιξη της άσκησης, ενώ πριν την έναρξη παρακολούθησαν σε ειδική αναπαράσταση το σενάριο και τις ενέργειες που θα ακολουθούσαν. Παρατηρήθηκε άψογος συντονισμός των αεροναυτικών μέσων των συμμετεχόντων, παρόλο που κάθε χώρα συμμετείχε με διαφορετικού είδους μέσα. Παρατηρήθηκε επίσης ο κρίσιμος ρόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη σάρωση της περιοχής αλλά και των ομάδων υποβρυχίων καταστροφών και των αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια της διάσωσης. Μετά την περισυλλογή τους από τη θάλασσα, οι πολίτες μεταφέρονταν στη ναυτική βάση στο Μαρί όπου βρισκόταν η Υπηρεσία Ασθενοφόρων και ακολουθούσε μεταφορά τους στο Γενικό Νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική κάλυψη.

Το ΚΣΕΔ κατάφερε να ανταποκριθεί πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις της άσκησης και απέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει σε μια εποχή όπου δεσπόζει η ανάδυση νέων μη συμβατικών απειλών ασφάλειας και παράλληλα την συμβολή του στη σύσφιξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικά και άλλα κράτη.

Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΔ | Δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου Έρευνας και Διάσωσης και εναλλακτικό κέντρο επιχειρήσεων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This