Leopard | Η δυναμική της γραμμής παραγωγής του άρματος στην Ελλάδα μπορεί να ωφελήσει και την Κύπρο;
Defence Redefined
Published on 03/04/2022 at 19:31

Νάσος Κολοβός

Σε προχωρημένες συζητήσεις φαίνεται να βρίσκονται οι επαφές μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα και της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann (KMW) για δημιουργία ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής αλλά και αναβάθμισης των αρμάτων Leopard σε νέες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. 

Εφόσον η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ολοκληρωθεί, η αναβάθμιση των περίπου 700 αρμάτων Leo (183-2A4)  και (501-1A5) του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ) αναμένεται να κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ. 

Τα πιο σύγχρονα Leo 2A6 HEL (170 σε αριθμό) δεν αναμένεται να υποστούν ακόμη κάποια αναβάθμιση αλλά αυτή θα μπορεί να υλοποιηθεί στο μέλλον. Σχετικά με τα Leo 1A5 προβλέπεται η αναβάθμιση του ΣΕΠ και η αντικατάσταση της Θερμικής κάμερας στο σκοπευτικό του πυροβολητή  ενώ η αναβάθμιση των Leo 2A4 προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή και την μετατροπή σε επίπεδο Leo 2A7+ το οποίο είναι και το πιο σύγχρονο αυτή τη στιγμή για τον υπόψη τύπο άρματος. Σημειώνεται ότι το Leopard 2A7+ αποτελεί μέχρι σήμερα την επιλογή της Ουγγαρίας και του Κατάρ αλλά και του Γερμανικού Στρατού ο οποίος αναβάθμισε πρόσφατα 106 μονάδες στο επίπεδο Leo2A7V.

Φωτογραφία από την παραγωγή των Leo 2A6 HEL στην Ελλάδα. 140 άρματα από τα 170 είχαν συναρμολογηθεί στην Ελλάδα μεταξύ του 2006-2009

Η αναβάθμιση των αρμάτων θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει αντικατάσταση του υπάρχοντος πυροβόλου L44 της Rheinmetall με το κορυφαίο L55A1, ηλεκτρική οδήγηση πύργου, βελτιωμένα σκοπευτικά για τον Αρχηγό και το Πυροβολητή, νέες θερμικές κάμερες, βελτιωμένο ΣΕΠ που μπορεί να βάλει νέους τύπους πυρομαχικών, πλήρες πακέτο θωράκισης, νέες επικοινωνίες και ενδοεπικοινωνίες, ψηφιοποίηση πύργου και σκάφους, APU, κλιματισμό, αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και βελτιώσεις στο συγκρότημα ισχύος.

Leopard 2A6 HEL

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για το θέμα σε πρόσφατη του συνέντευξη δεν απάντησε ξεκάθαρα αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως στο πλαίσιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, υπάρχει συνεργασία με Γερμανικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας. 

Διαβάστε επίσης: Παναγιωτόπουλος | Απαντήσεις για γραμμή παραγωγής Leopard και κορβέτες

Επιπλέον, σημείωσε ότι στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, υπήρξε συνάντηση με την Γερμανίδα ΥΠΕΘΑ και συμφωνήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας, σε τομείς που θα είναι αμοιβαία επωφελείς για τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών. Ειδικότερα το ζήτημα της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία φαίνεται να έχει συζητηθεί πρόσφατα και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Υπ. Άμυνας με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Έρνστ Ράιχελ.

Σημειώνεται ότι ένας εκ των εταίρων της KMW αλλά και της Rheinmetall η οποία παράγει το πυροβόλο του Leopard, είναι η ελληνική εταιρεία EODH η οποία ειδικεύεται στον τομέα της προστασίας των αρμάτων και των τεθωρακισμένων οχημάτων με υψηλής τεχνολογίας λύσεις, οι οποίες  χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προϊόντων της EODH είναι και το καινοτόμο σύστημα προστασίας “ASPIS” (Advance Shielding Platform Integrated System) το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε άρματα μάχης όπως το Leopard 2.

Πέρσι η εταιρεία έκανε την παγκόσμια παρουσίαση του ελληνικού τακτικού οχήματος 4Χ4 με την ονομασία “HOPLITE” (οπλίτης) κατά την διάρκεια της έκθεσης Αμυντικού Υλικού DEFEA, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών. 

Τακτικό Όχημα Μάχης 4Χ4 “Hoplite” στην έκθεση DEFEA 2021. Φέρει RWS Midgard 200 με πλήρως σταθεροποιημένο πυροβόλο Rheinmetall MK-20  διαμετρήματος 20×139 χιλ

Μπορεί η γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα να ωφελήσει και την Κύπρο;

Η απάντηση στο ερώτημα επηρεάζεται άμεσα από τις πιο κάτω επιλογές: 

1) Αναβάθμιση υφιστάμενων μέσων

H Εθνική Φρουρά (Ε.Φ) διαθέτει ως γνωστό άρματα μάχης τύπου AMX-30B2 γαλλικής κατασκευής, Τ-80U ρωσικής προέλευσης και αριθμό τροχοφόρων αρμάτων τύπου Cascavel EE-9, βραζιλιάνικης προέλευσης. Διαθέτει επίσης το ρωσικής προέλευσης Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (TOMA) BMP-3 το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων πυροβόλο 100 χιλ. 2A70 και συζυγές πυροβόλο 30 χιλ. 2A72.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω εύλογα δημιουργείται το ερώτημα και το οποίο αφορά τις επιλογές της Εθνικής Φρουράς σχετικά με την αναβάθμιση ή όχι των υπόψη συστημάτων (Άρματα-ΤΟΜΑ) ιδίως και υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στην Ουκρανία αλλά και τις σαρωτικές κυρώσεις στην Ρωσία. 

Όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν η EODH παρουσίασε πρόταση στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πακέτο αναβάθμισης για τα Cascavel ΕΕ-9 και τα AMX-30B2. 

Διαβάστε επίσης: Η Βραζιλία ενδιαφέρεται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των EE-9 Cascavel – Η Εθνική Φρουρά ;

Ειδικότερα για τα AMX-30B2 η αναβάθμιση η οποία προτάθηκε αφορά βελτιώσεις σε όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, κινητήρα, σύστημα μετάδοσης κίνησης και θωράκιση με παράλληλη δημιουργία και εργοστασίου της EODH στην Κύπρο για εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης. Σημειώνεται ότι το υπόψη εργοστάσιο δεν θα περιορίζεται σε αυτούς τους 2 τύπους αρμάτων αλλά θα μπορεί να αναλάβει κατασκευαστικό έργο για διάφορα βαρέα οχήματα όπως για παράδειγμα αναβάθμιση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ).

Σχετικά με τα T-80U, τα μισά εξ’ αυτών έχουν ήδη συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά και απαιτείται σύντομα να παρθεί απόφαση για αναβάθμιση τους αφού έχουν ήδη ξεπεράσει το ήμισυ του “χρόνου ζωής” τους. 

Δυστυχώς οι εικόνες από τη σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και σχεδόν ένα μήνα είναι τραγικές σε ότι αφορά την επιβιωσημότητα των αρμάτων μάχης και των ΤΟΜΑ ρωσικής προέλευσης που μας αφορούν χωρίς να χρειάζεται να επεκταθούμε στα διδάγματα από την πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης Τ80U με σύστημα ενεργής αυτοπροστασίας “Drodz”

Σχετικό άρθρο για τα 25χρονα των T-80U της Εθνικής Φρουράς και τις επιλογές αναβάθμισης τους είχαμε αναρτήσει πρό 13 μηνών και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

2) Αγορά νέων ή ανακατασκευασμένων αρμάτων δυτικής προέλευσης

Σε περίπτωση που η αναβάθμιση του συνόλου ή μέρους του αρματικού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς κριθεί ασύμφορη ή αδύνατη για λόγους που αφορούν μεταξύ άλλων και αδυναμία εύρεσης κατάλληλων εξαρτημάτων, τότε ναι η γραμμή παραγωγής των Leopard στην Ελλάδα θα μπορεί να ωφελήσει και την Κύπρο.

Όπως είχε λεχθεί και στο παρελθόν υπήρξε το σενάριο μίσθωσης μιας επιλαρχίας Leopard 2A4, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (ΕDA) και του Σχεδίου Βελτιστοποίησης Κυρίου Άρματος Μάχης Leopard 2 (OMBT-Leo 2), λύση η οποία όμως πέραν του ότι δεν υλοποιήθηκε, δεν εγγυάται την πώληση αρμάτων, αλλά πρωτίστως την μίσθωση των Leopard 2A4 και ενός πακέτου αναβάθμισης. Με βάση τις πρόνοιες του OMBT-Leo2 η μίσθωση θα μπορούσε να υλοποιηθεί από κράτη-μέλη του EDA οι οποίες διαθέτουν ικανοποιητικούς αριθμούς του υπόψη τύπου άρματος όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. 

Με την συνολική αναβάθμιση των 183 Leo 2A4 του Ελληνικού Στρατού στην Ελλάδα, μια λύση θα ήταν η πώληση μιας επιλαρχίας (περίπου 40 άρματα) των αναβαθμισμένων Leo 2A7+ στην Εθνική Φρουρά ή ακόμα και των Leo 2A6 HEL ως αντιστάθμισμα των Τουρκικών Leo 2A4 τα οποία βρίσκονται στην κατεχόμενη Κυθρέα από το 2018. Άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η κάθοδος των αναβαθμισμένων Leopard μέσω της ΕΛΔΥΚ προς αντικατάσταση των M48 MOLF A5.

Στιγμιότυπο με βολή Leo 2A4 από την άσκηση των ΤΔΚ “Mediterranean Storm-2020” στην Κατεχόμενη Κύπρο

Η εισαγωγή μιας επιλαρχίας Leopard 2 στη Εθνική Φρουρά ή την ΕΛΔΥΚ σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν υλοποιηθεί δεν θα είναι από μόνη της αρκετή για να αντιμετωπιστεί η Τουρκική υπεροπλία των Δυνάμεων Κατοχής.

Το ισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο πάντα ήταν υπέρ των κατακτητών μόνο όμως σε απόλυτους αριθμούς. Η αγορά ικανών αντιαρματικών συστημάτων 5ης γενεάς σε συνδυασμό με λοιπά σύγχρονα οπλικά συστήματα όπως τα μέσα αεράμυνας και τα ικανά μέσα πυροβολικού, μπορούν να επιφέρουν μια σχετική ισορροπία στο νησί. 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | T80U με ενεργή αυτοπροστασία Drozd-2 φέρεται να καταστράφηκε – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Σερβία | Το σύστημα αεράμυνας FK-3 για πρώτη φορά σε επιχειρησιακή λειτουργία
Σουηδία | Προμηθεύεται 44 άρματα μάχης Leopard 2A8 και αναβαθμίζει ακόμα 66 τεθωρακισμένα
HOUTRIS | Ειδικοποιημένα Οχήματα και εξειδικευμένες λύσεις για Άμυνα και Ασφάλεια στο BATTLEFIELD REDEFiNED 2024
undefined
undefined
Ερντογάν | Η Τουρκία θέλει μεγαλύτερη συνεργασία με την Ιταλία στην αμυντική βιομηχανία
Σερβία | Το σύστημα αεράμυνας FK-3 για πρώτη φορά σε επιχειρησιακή λειτουργία
ΣΣΕ | Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της Σχολής – Δωρεά της Sealink Navigation
Γερμανία | Ο Σολτς διαφωνεί με την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5%
Λίβανος | Ο στρατηγός Ζοζέφ Αούν νέος πρόεδρος
Κοπή Βασιλόπιτας στο ΚΣΕΔ – Η Κυπριακή Δημοκρατία ως περιφερειακός στρατηγικός κόμβος
undefined
Share This