Παναγιωτόπουλος | Απαντήσεις για γραμμή παραγωγής Leopard και κορβέτες
Defence Redefined
Published on 07/03/2022 at 19:00

Σε συνέντευξη του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, έδωσε απαντήσεις για τις επόμενες εξοπλιστικές κινήσεις της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων μίλησε για τις νέες κορβέτες, την γραμμή υποστήριξης και παραγωγής αρμάτων Leopard στην Ελλάδα καθώς και για την απόκτηση κατευθυνόμενων βλημάτων προηγμένης τεχνολογίας από το Ισραήλ. Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Σε σχέση με τη γραμμή υποστήριξη και παραγωγής αρμάτων Leopard, ο ΥΠΕΘΑ δήλωσε πως στο πλαίσιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, υπάρχει συνεργασία τόσο με Γερμανικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, όσο και με εταιρείες άλλων χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας με Γερμανικές εταιρείες αποτελεί η σύμβαση που κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή και αφορά στην προμήθεια 44 νέων τορπιλών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες θα αναβαθμίσουν πλήρως τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υποβρυχίων. Επιπλέον, στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, υπήρξε συνάντηση με την Γερμανίδα ΥΠΕΘΑ και συμφωνήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας, σε τομείς που θα είναι αμοιβαία επωφελείς για τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών. 

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ο ΥΠΕΘΑ, θα μπορούσαν να ενταχθούν προγράμματα για τα άρματα μάχης Leopard, τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσης ανάγκης αναβάθμισης. Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με μεγάλες εταιρείες της Γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας για την κάλυψη των άνω αναγκών με ευνοϊκούς όρους τόσο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο Στρατού Ξηράς, όσο και για τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Εκτιμά δε, ότι η παρούσα συγκυρία συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να έχουμε σύντομα επωφελή αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Θράκη | Ολοκληρώθηκε ο 3ος διαγωνισμός ουλαμών αρμάτων μάχης – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO

Αναφορικά με τις νέες κορβέτες, ο ΥΠΕΘΑ δήλωσε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουν οι σε αποφάσεις σχετικά με την πρόσκτηση νέων μονάδων επιφανείας οι οποίες πιθανότατα θα είναι τύπου κορβέτας. Επιπλέον, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ για το Πολεμικό Ναυτικό, την απόκτηση κατευθυνόμενων βλημάτων προηγμένης τεχνολογίας από το Ισραήλ και την υλοποίηση προγράμματος αναβαθμίσεως για τα αεροσκάφη F-16 Block50. 

Σε ότι αφορά την MDCA και την προμήθεια αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ, ο ΥΠΕΘΑ απάντησε πως η Αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει την ετοιμότητα να υποδεχθεί την Ελλάδα στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35. Παράλληλα επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως ο εκσυγχρονισμός των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, και η περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες μονάδες επιφανείας, ενώ από Ελληνικής πλευράς εξετάζεται η δυνατότητα πρόσκτησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων, υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπλων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται επίσης και η απόκτηση των ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και η ένταξη στις δομές του Στρατού Ξηράς 1.200 τεθωρακισμένων Μ-1117 από το πλεονάζον υλικό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε επίσης στην διεύρυνση της Ελληνο-Γαλλικής αμυντικής συνεργασίας, στο Ουκρανικό και τα Ελληνοτουρκικά.

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Επίσκεψη στα ναυπηγεία της NAVAL GROUP – Τι απαντά για τις κορβέτες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This