ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ηνωμένο Βασίλειο | Η νέα εποχή φέρνει την απόσυρση αρμάτων μάχης, αεροσκαφών και προσωπικού
Defence Redefined
Published on 23/03/2021 at 17:40

Οι αρχηγοί των επιτελείων της Άμυνας, του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιβάλλουν εκτεταμένες περικοπές και στα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων, αποσύροντας παλαιότερα άρματα, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη και αποδεσμευοντας χιλιάδες στρατιώτες σε μια προσπάθεια προετοιμασίας για μια νέα εποχή ψηφιακού πολέμου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η στρατηγική, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, είναι η στρατιωτική συμβολή στη νέα ολοκληρωμένη αναθεώρηση της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής της Downing Street – η οποία παρουσιάζει τα σχέδια της Βρετανίας για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο υπουργός Άμυνας, Ben Wallace, δήλωσε ότι θα μετατραπούν, οι “κενές” δυνάμεις σε αξιόπιστες κάτι που σηματοδοτεί την μετάβαση του βρετανικού στρατού από τη μαζική κινητοποίηση στην ταχύτητα, την ετοιμότητα και την συνάφεια.

Διαβάστε επίσης: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επαναξιολογήσει το πρόγραμμα Ajax

Το έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας – με τίτλο “Άμυνα σε μια ανταγωνιστική εποχή” – μειώνει το στρατιωτικό προσωπικό στις  72.500  στρατιώτες (σ.σ μείωση κατά 9.500 στρατιώτες). Ο στόχος πρόσληψης 82.000 που είχε τεθεί σε μια ανασκόπηση άμυνας του 2015 δεν είχε επιτευχθεί και η τρέχουσα δύναμη πλησιάζει τις 76.000. Ωστόσο, αυτός θα είναι ο μικρότερος στρατός πλήρους απασχόλησης που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αιώνες και υπονομεύει την υπόσχεση του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2019 ότι οι Συντηρητικοί «δεν θα κάνουν περικοπές στις ένοπλες υπηρεσίες με οποιαδήποτε μορφή».

Σε ένα άλλο “χτύπημα” για τον βρετανικό στρατό, περισσότερα από 700 οχήματα πεζικού Warrior (AFV) πρόκειται να αποσυρθούν και το ένα τρίτο των αρμάτων μάχης Challenger II αποσύρθηκε ή θα αποσυρθεί επίσης. Τα υπόλοιπα 148 Challengers θα αναβαθμιστούν, με κόστος 1,3 δισ. αγγλικές στερλίνες.

Συνολικά, περισσότερα από 100 αεροσκάφη αποσύρονται, συμπεριλαμβανομένων 20 ελικόπτερα Puma και ολόκληρου του στόλου των αεροσκαφών Hercules, ενώ ο αριθμός των φρεγατών και των καταδρομικών του Βασιλικού Ναυτικού θα μειωθεί από 19 σε 17 για σύντομο χρονικό διάστημα αυτήν τη δεκαετία πριν τεθούν σε υπηρεσία τα νέα πολεμικά πλοία.

Ο Tobias Ellwood, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, προειδοποίησε ότι αυτές οι αποφάσεις σηματοδότησαν τη διάβρωση των «αμυντικών δυνατοτήτων πλήρους φάσματος» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης: Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν μένουν εκτός της νέας αμυντικής στρατηγικής του Λονδίνου

«Προσαρμοζόμαστε στις αναδυόμενες απειλές ενώ υποθέτουμε ότι οι παλιές απειλές έχουν εξαφανιστεί, ενώ δεν έχουν», είπε. «Υπάρχει μια κλίση στην τεχνολογία, και φυσικά πρέπει να παραμείνουμε στην τεχνολογική αιχμή. Αλλά μην ξεχνάμε ότι μετράει η κλίμακα (σ.σ οι αριθμοί). Στο Αφγανιστάν, είχαμε το τεχνολογικό πλεονέκτημα εντελώς, και πάλι χάσαμε τον πόλεμο. “

Η στρατηγική που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα περιελάμβανε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με μελλοντικούς τομείς δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για επένδυση 5 δισεκατομμυρίων στερλίνων σε μια νέα γενιά στρατιωτικών δορυφόρων για την ενίσχυση των δυνατοτήτων στο διάστημα. Ωστόσο, δεν υπήρχαν πολλά νέα όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, όπως τα UAVs, ή συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο της μάχης, που αναπτύσσονται για να αντικαταστήσουν τον παρωχημένο εξοπλισμό.

Ο Peter Ruddock, διευθύνων σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου της Lockheed Martin της Αμερικής, ο οποίος έχει συνομιλήσει με το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό του οχήματος Warrior (AFV), δήλωσε ότι «απογοητεύτηκε» με την απόφαση του Υπουργείου να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη αναβάθμιση. Η εταιρεία προειδοποίησε προηγουμένως ότι η ακύρωση του προγράμματος αναβάθμισης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο σχεδόν 2.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης: Απόπειρα ηλεκτρονικών παρεμβολών στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο από «εχθρικό κράτος»

Με πληροφορίες από: Financial Times

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This