ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Απόπειρα ηλεκτρονικών παρεμβολών στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο από «εχθρικό κράτος»
Defence Redefined
Published on 19/03/2021 at 16:22

Απόπειρες παρεμβολής στο σύστημα ηλεκτρονικών σημάτων που χρησιμοποιούν αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στη βάση Ακρωτηρίου για να απογειωθούν, φέρεται να έχει κάνει «εχθρικό κράτος», σύμφωνα με τους Times και την Daily Telegraph.

Επικαλούμενη πηγές στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας, η εφημερίδα Times κάνει λόγο για «τακτικές» απόπειρες να εμποδιστούν τα επικοινωνιακά συστήματα στιγματοθέτησης μέσω δορυφόρου (GPS) στα οποία βασίζονταν μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου Airbus A400M, που απογειώνονταν από το Ακρωτήρι, μεταφέροντας μάλιστα στρατιωτικό προσωπικό κατά τα περιστατικά αυτά.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες χαρακτηρίζονται ως «πράξεις ηλεκτρονικού πολέμου». Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να κάνουν τους πιλότους να μην έχουν αντίληψη της θέσης ή της κατεύθυνσης του αεροσκάφους τους, προκαλώντας δυστύχημα. Καμία από τις απόπειρες δεν ήταν επιτυχής, σημειώνει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης: Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν μένουν εκτός της νέας αμυντικής στρατηγικής του Λονδίνου

Οι πηγές των Times επισημαίνουν ότι τα μόνα δύο εχθρικά κράτη με εγκαταστάσεις σε αρκετά κοντινή απόσταση για να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο είναι η Συρία και η Ρωσία, με τη δεύτερη να είναι η μόνη που θεωρείται ικανή να μετέλθει τέτοια μέσα.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ναι μεν οι παρεμβολές πιστεύεται ότι έγιναν από συριακό έδαφος, αλλά δεν αποκλείεται η πιθανότητα να πραγματοποιήθηκαν «από κατασκόπους επί κυπριακού εδάφους».

Επικαλούμενη τις δικές της πηγές ασφαλείας, η εφημερίδα αναφέρει ότι τέτοιου είδους ηλεκτρονικές παρεμβολές μπορούν να γίνονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά κυρίως γίνονται από οχήματα, στα οποία έχει φορτωθεί ο απαραίτητος ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Αναφέρεται ότι ίσως μέλη των συριακών δυνάμεων να έχουν εκπαιδευθεί από Ρώσους σε τέτοιου είδους ενέργειες ή ακόμα και μέλη της Χεζμπολά στo Λίβανο να έχουν εκπαιδευθεί από δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ υπό την καθοδήγηση της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: Διοικητής Βρετανικών Βάσεων: «Βρισκόμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Οι Times μεταφέρουν δήλωση στρατιωτικού αξιωματούχου που αναφέρει ότι «η Ρωσία έχει προσπαθήσει να παρεμβληθεί στις απογειώσεις αεροσκαφών, στο πλαίσιο  των εντός των εσκαμμένων δραστηριοτήτων της», δηλαδή στο πλαίσιο εχθρικών ενεργειών χωρίς χρήση όπλων.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει πέρα από εχθρικές και απερίσκεπτες τις καταγγελλόμενες ενέργειες της Ρωσίας, ιδίως από τη στιγμή που δεν στόχευαν μαχητικά αεροσκάφη.

Η Daily Telegraph προσθέτει ότι αυτού του είδους οι απόπειρες ηλεκτρονικής επίθεσης θεωρείται ότι είναι ελεγχόμενες και δεν χρήζουν στρατιωτικής απάντησης.

Στην πρόσφατη Ενοποιημένη Μελέτη εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας της βρετανικής κυβέρνησης, που εκθέτει τη νέα αμυντική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2030, τονίζεται η απόφαση αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και υποδομών στις βάσεις στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Βρετανική Αεροπορία | Εξορμήσεις από το Ακρωτήρι εναντίων τζιχαντιστών με τα Typhoons

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This