ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

7 Απριλίου 2004 | Ο Παπαδόπουλος λέει «όχι» στο Ανάν – «Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» – VIDEO
Defence Redefined
Published on 07/04/2021 at 11:12

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω “κοινότητα”» είχε πει ο Τάσος Παπαδόπουλος, λέγοντας το μεγάλο «όχι» στο σχέδιο Ανάν ενόψει του δημοψηφίσματος.

Συμπληρώνονται ακριβώς 17 χρόνια από την ημέρα που ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμφανώς συγκινημένος, κάλεσε τους Κύπριους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο σχέδιο Ανάν.

Αψηφώντας τον διεθνή αντίκτυπο, ο Τάσσος Παπαδόπουλος πήγε αντίθετα στο κλίμα της εποχής και απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ενώ αρνήθηκε να φοβηθεί τις απειλές που δεχόταν η Κύπρος για διεθνή απομόνωση.

Διαβάστε επίσης: Ενωτικό Δημοψήφισμα | Η πρώτη προσπάθεια της Λευκωσίας για διεθνοποίηση της Ένωσης

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ήταν οι μόλις τέσσερις φράσεις που συμπυκνώνουν όλη την επιχειρηματολογία του Τάσσου Παπαδόπουλου απέναντι στο σχέδιο του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που θα ετίθετο σε δημοψήφισμα. 

«Στις 24 Απριλίου θα τοποθετηθείτε με ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» στο «Σχέδιο Ανάν». Θα αποφασίσετε για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου. Για τη γενιά μας, αλλά και τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέβαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ…

Στη ζυγαριά του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του «ΝΑΙ». Σε καλώ να απορρίψεις το «Σχέδιο Ανάν». Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό «ΟΧΙ»! Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου…», ήταν μερικά από όσα είπε στο διάγγελμά του.

Διαβάστε επίσης: Θεόφιλος Γεωργιάδης | 27 Χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του

Απόσπασμα από το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου

Μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν περιορίστηκε σε αυτό. Θέλησε με το διάγγελμά του να απευθύνει μήνυμα ενότητας προς τους Κύπριους, είτε τάσσονται υπέρ του «ναι», είτε υπέρ του «όχι».

«Δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση Κομμάτων, δεν είναι αντιπαράθεση ιδεολογική, άρα δεν είναι καν αντιπαράθεση μεταξύ πολιτών. Είναι αντιπαράθεση με τη συνέχεια και την ιστορία μας και ότι είναι η κρίση του καθενός. Εγώ δεν θεωρώ ότι θα υπάρξουν είτε νικητές είτε ηττημένοι. Ηττημένη θα είναι μόνο η Κύπρος εάν υπάρξουν επεισόδια, πανηγυρισμοί, κλίμα το οποίο θα εμποδίσει την επόμενη μέρα να ξαναχτίσουμε την ομόνοια και τη συναίνεση και τις κοινές προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικά δύσκολους χρόνους που έχουμε μπροστά μας», είχε επισημάνει.

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση προς τον κόσμο: «Ούτε πανηγυρισμοί δικαιολογούνται, γιατί δεν πανηγυρίζουμε νίκη, δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε επειδή δεν βρήκαμε λύση του Κυπριακού, μόνο ανακούφιση μπορούμε να αισθανόμαστε γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα. Καλώ επομένως όλους σε αυτοσυγκράτηση, κοσμιότητα, χωρίς εξάρσεις, χωρίς ψεύτικα συνθήματα νίκης και ήττας. Δεν θα υπάρξουν για μένα, ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι».

Ολόκληρο το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου

Διαβάστε επίσης: Ο κυπριακός λαός στον Αγώνα – 20000 ονόματα Αγωνιστών της ΕΟΚΑ – ΠΙΝΑΚΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This