ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Θεόφιλος Γεωργιάδης | 27 Χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του
Defence Redefined
Published on 20/03/2021 at 20:50

27 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, η οποία σχεδιάστηκε από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (MIT).

O Θεόφιλος Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1957 στην Ευρύχου και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην 32η Μοίρα Καταδρομών με τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού. 

Κατά το διάστημα 1977- 1981 σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έμαθε την τουρκική γλώσσα και απέκτησε εξειδίκευση στην Τουρκολογία, συνεχίζοντας τις σπουδές του στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ως άριστος γνώστης της τουρκικής γλώσσας και Ιστορίας, το 1986 ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου Τύπου στο Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύρια αποστολή του υπήρξε η μελέτη του τουρκικού τύπου και η υποβολή εκθέσεων στην Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης είχε βαθιά πατριωτικά αισθήματα και η αγάπη του για την Κύπρο έγινε όραμα και αγώνας για την απελευθέρωσή της. Αφού απέκτησε όλα τα απαραίτητα πνευματικά εφόδια εξέφρασε αυτό το όραμα μιλώντας σε εκατοντάδες εκδηλώσεις, δίνοντας συνεντεύξεις και δημοσιεύοντας πλήθος από άρθρα στον ελλαδικό, τον ελληνοκυπριακό και τον διεθνή Τύπο. Μίλησε και έγραψε για το Κυπριακό, για τα δικαιώματα του Ελληνισμού, τη Γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, τα Εθνικά ζητήματα, το Αρμενικό ζήτημα και τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ | Κατάρριψη τουρκικού ελικοπτέρου από το PKK ως αντίποινα για τον θάνατο διοικητή

Από το 1988 μαζί με άλλους συναγωνιστές δημιούργησε την Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, ήταν ενεργός συμπαραστάτης στους αγώνες του Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Κουρδιστάν, επισκεπτόμενος τους χώρους εκπαίδευσης των Κούρδων μαχητών, ενώ ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Φωνή του Κουρδιστάν».

Στις 12 και 13 Μαρτίου του 1994 πήρε μέρος στη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου των Βρυξελλών και υπήρξε «η ψυχή του Συνεδρίου»όπως τον αποκάλεσαν, στο οποίο όσοι συμμετείχαν καταδίκασαν την Τουρκία για Γενοκτονία, ενώ το πρωί της Κυριακής 20 Μαρτίου του 1994 παρέδωσε προς δημοσίευση το τελευταίο κείμενό του με την ευκαιρία της γιορτής της Κουρδικής Πρωτοχρονιάς («Νεβρόζ»), η οποία είναι ταυτισμένη με την εξέγερση των Κούρδων.

Το ίδιο βράδυ της Κυριακής 20 Μαρτίου, ώρα 10.15 μμ. δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, αφού πυροβολήθηκε από κοντά πέντε φορές. Οι εκτελεστές, οι οποίοι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στρατολογήθηκαν από την Τουρκία, δολοφονήθηκαν και αυτοί λίγες εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου.

Με πληροφορίες από: blogs.sch.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κούρδος Εκπρόσωπος | Oι SDF βασικός σύμμαχος των λαών της περιοχής για δημοκρατία-ελευθερία

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This