Χριστοδουλίδης | Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ – Δηλώσεις για ανθρωπιστικό διάδρομο
Defence Redefined
Published on 06/01/2024 at 15:18

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια στη Λάρνακα. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο αλλά και στον ανθρωπιστικό διάδρομο για την Λωρίδα της Γάζας. 

Μεταξύ άλλων, κληθείς να αναφερθεί στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την ανακοίνωση του διορισμού από τον ΓΓ των ΗΕ και δήλωσε πως από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ μεθοδικά για αυτό το αποτέλεσμα, συνεπώς θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση του ΓΓ για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου. Συμπλήρωσε πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν, για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από αυτή την προσπάθεια ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Σε ερώτηση αν τον ικανοποιεί το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως σίγουρα η έκθεση θα μπορούσε σαφώς να ήταν καλύτερη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκθεση που καταγράφει τις παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης, ενώ συμπλήρωσε πως βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η παραδοσιακή, διαχρονική προσέγγιση των ΗΕ για ίσες αποστάσεις.

Ανέφερε επίσης πως έχει ο ίδιος αποταθεί στον ΓΓ, ειδικότερα για το θέμα της νεκρής ζώνης, γιατί είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα και είναι ένα από τα τετελεσμένα που δημιουργεί και η πάροδος του χρόνου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και είναι για αυτόν τον λόγο που το 2024, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και 50 χρόνια τουρκικής κατοχής, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να επανενώσουμε τον τόπο μας, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ ότι για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ζητεί την πολιτική ισότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει καθώς είναι γνωστές οι δηλώσεις, οι προσεγγίσεις, όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων.

Τέλος, ερωτηθείς για το σχέδιο «Αμάλθεια» και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι θα έρθει στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Συνεχίζονται οι προσπάθειές μας. Να ξεκαθαρίσω κάτι, διότι είδα κάτι σε σχέση με την αντίδραση των Παλαιστινίων, οι Παλαιστίνιοι ήταν από την αρχή υποστηρικτικοί σε αυτή την προσπάθεια. Εγώ ο ίδιος είχα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης στη Γαλλία όταν προσκλήθηκα να συμμετάσχω στη Σύνοδο για τη Γάζα που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Η ανησυχία των Παλαιστινίων, της διεθνούς κοινότητας, την οποία και εμείς συμμεριζόμαστε, είναι να μη φύγει από τη Γάζα ο πληθυσμός, και αυτή τη θέση την ασπαζόμαστε απόλυτα. Άρα, η αποστολή της οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας δεν συνεπάγεται σε καμιά απολύτως περίπτωση απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα. Αντίθετα, ο απώτερος στόχος της ανθρωπιστικής βοήθειας, πέρα από το να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι για να μπορούν να μείνουν στην περιοχή, γιατί χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια πώς θα μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί».

Διαβάστε επίσης: Β΄ Φάση της Τουρκικής εισβολής – Η παραβίαση της εκεχειρίας και τα τουρκικά σχέδια

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This