Χαράλαμπος Πετρίδης στην DЯ | Τα επιτεύγματα του ΥΠΑΜ, οι εξοπλισμοί και τα θέματα των ΣΥΟΠ – VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 12/10/2023 at 08:45

Φιλοξενούμενος στο έκτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν Podcast της DEFENCE ReDEFiNED με τον Νάσο Κολοβό, ήταν ο τέως Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο αναφέρθηκε σε όλα τα όσα έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας του επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί 2,5 έτη.

Αρχικά ο κ. Πετρίδης, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας και στον εν εξελίξη πόλεμο του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτός δεν θα τερματιστεί σύντομα και ότι η Κύπρος στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. 

Ακολούθως, ο τέως Υπουργός προχώρησε στην ανασκόπηση της θητείας του και στα όσα επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της, Είπε ότι παρέλαβε το Υπουργείο Άμυνας, σε μια δύσκολη, χρονικά, περίοδο ωστόσο επιτεύχθηκαν σημαντικές επιτυχίες όπως η σύναψη 15 διαφορετικών μνημονίων συνεργασίας με διάφορες χώρες, η αναβάθμιση των σχέσεων Κύπρου και ΗΠΑ, με συνεπακόλουθο την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων και για την πρώτη τετραμερής (QUAD) συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας το 2020. 

Ο κ. Πετρίδης, αναφέρθηκε επίσης και στην επίτευξη της ενίσχυσης των οικονομικών πόρων του Υπουργείου, στον εκσυγχρονισμό του ωραρίου του προσωπικού και στη ραγδαία μείωση της φυγοστρατίας.  

Ως ορόσημα, ο κ. Πετρίδης κατέδειξε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου ΥΠΑΜ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στη σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για θέματα διοικητικής μέριμνας, της αμερικανικής χρηματοδότησης για εκπαίδευση στελεχών της Ε.Φ, αλλά και τον ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων, στα κυπριακά λιμάνια. 

Ο τέως Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στη συμφωνία SPP με την Εθνοφρουρά του New Jersey, για αποκτηση σημαντικης τεχνογνωσίας και γνωσης σε διάφορα θέματα τεχνολογίας

Όσον αφορά την Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία, ο κ. Πετρίδης έκανε αναφορά στην πρώτη εμφάνιση της, στην Διεθνή Έκθεση Άμυνας DEFEA, κάτω από κοινό περίπτερο υπό την αιγίδα του ΥΠΑΜ, όπως και το Συνέδριο Battlefield redefined

Ανάμεσα σε άλλα, ο Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφέρθηκε στην επίτευξη της δημιουργίας της στρατηγικής πυξίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ενώ δήλωσε ότι “σε εθνικό επίπεδο, είμαι περηφανος που σαν χώρα έχουμε προσαρμοστεί με την παγκόσμια αμυντική τάση”. 

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, ο τέως ΥΠΑΜ, έκανε λόγο για 40 διαφορετικά εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται και ανέφερε ότι η περίοδος 2020 – 2022 σημειώθηκαν τα υψηλότερα επίπεδα, αγοράς εξοπλισμών.  

Για το θέμα των ΣΥΟΠ, ο κ. Πετρίδης, το χαρακτήρισε ως τεράστιο θέμα και ότι ο περιορισμός της Υπηρεσίας για μια μόνο 10ετία, θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην Ε.Φ. Έτσι η νομοθεσία τροποποιήθηκε για Υπηρεσία μέχρι τα 42 έτη, ωστόσο αυτό είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, για να τεθεί ο θεσμός σε μια σταθερή βάση, είπε ο Χαράλαμπος Πετρίδης.

Κλείνοντας, ο τέως Υπουργός εκθείασε το έργο των στελεχών και του προσωπικού της Ε.Φ, χαρακτηριζοντας το επίπεδο τους, ως πολύ υψηλό.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2023 | Ο Αντιπρόεδρος της MILTECH HELLAS αποκλειστικά στην “DЯ”

Δείτε εδώ όλη την εκπομπή:

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This