Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη | Βοήθεια από Κύπρο και Ρουμανία – Τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων
Defence Redefined
Published on 22/08/2023 at 10:27

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή στη μάχη ενάντια στις φλόγες στον Έβρο.

Η ρουμανική αποστολή κινητοποιήθηκε άμεσα για να προσφέρει για μια ακόμα φορά τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα, ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο προσγειώθηκαν ήδη στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω των συνθηκών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες το απόγευμα στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα:

  • Η Ρουμανία, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και
  • Η Κύπρος, η οποία δήλωσε την ετοιμότητά της να αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Διαβάστε επίσης: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2021 | Σενάρια φυσικών καταστροφών και συντονισμός υπηρεσιών

Κινητοποίηση Ενόπλων Δυνάμεων

Στον Έβρο μετέβη το βράδυ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο με σκοπό να βρεθεί στα πύρινα μέτωπα.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ):

Κατόπιν διαταγών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πέρα από την τεράστια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη την παρέβριο και ιδιαίτερα στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των Σχηματισμών στην περιοχή, ενώ αυξήθηκαν οι περιπολίες στην περιοχή με την συμμετοχή και μη εν υπηρεσία προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς στον Έβρο.

Επίσης έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI μηχανοκίνητης (Μ/Κ) Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (Μ/Π ΤΑΞΠΖ) και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

Από το πρωί 2 Λόχοι της Ε’ Μοίρας Καταδρομών έχουν αναλάβει αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των νομών Έβρου και Ροδόπης.

Επίσης, το UAV HERON εκτελεί πτήσεις επιτήρησης άνωθεν του νομού Έβρου μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Παράλληλα έμφαση δίνεται και σε μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκεχωρημένη αποθήκη πυρομαχικών στον Άβαντα εκκενώθηκε από προσωπικό, ενώ αναφέρουν ότι δεν θα γίνει μεταφορά πυρομαχικών.

Διαβάστε επίσης: Πτητικά μέσα | Η παραπληροφόρηση και οι πραγματικότητες

63 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής (20.08.2023) έως τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, 21 Αυγούστου σημειώθηκαν 63 φωτιές σε δάση. Οι περισσότερες  αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Υπό εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες, κυρίως λόγω των θυελλωδών ανέμων, έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 11 Α/Φ και 7 Ε/Π. 

Συνδρομή παρέχουν επίσης δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α. Στην πυρκαγιά στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας, επιχειρούν 74 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 10 Α/Φ και 5 Ε/Π.

Στην πυρκαγιά στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Ψαχνά Ευβοίας επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 8 Α/Φ και 9 Ε/Π.

Στην Καβάλα, στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της περιοχής Διαλεκτό, επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τραυματίστηκαν 2 πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο, ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Επίσης, στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στον Έβρο επιχειρούν: 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα σε δασική έκταση στην Δαδιά Έβρου με 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 2 αεροσκάφη σε δασική έκταση στα Λάβαρα Έβρου.

Στις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη Ροδόπη επιχειρούν: 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 3 αεροσκάφη αεροσκάφη σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης με 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 3 Α/Φ και 1 Ε/Π σε δασική έκταση στο Μίσχο Ροδόπης.

Χθες το απόγευμα είχαμε και νέες ενάρξεις όπως στην Κύθνο, στον Ταρσό Βοιωτίας, στον Αποκόρωνα Χανίων, και στη Δυτική Αχαΐα. Προληπτικά εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 χωριά, ενώ κάηκαν σπίτια και μία εκκλησία. Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μελίσσια και κτηνοτροφικές μονάδες ενώ η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΨΗ | Πυρο-τρομοκρατία – Μία απλή υποπερίπτωση στην νομοθεσία ή μία υπαρκτή απειλή;

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This