ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2021 | Σενάρια φυσικών καταστροφών και συντονισμός υπηρεσιών
Defence Redefined
Published on 27/10/2021 at 15:30

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας, άσκηση για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που στηρίζεται στο Ειδικό Εθνικό Σχέδιο “Προμηθέας”. Η Defence Redefined είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ολόκληρη την άσκηση που διεξήχθη το πρωί της 27ης Οκτωβρίου.

Στην άσκηση συμμετείχαν είκοσι υπηρεσίες, μεταξύ αυτών η Πολιτική Άμυνα, η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, οι Δήμοι της επαρχίας Λάρνακας, ο ΟΚΥπΥ, η ΑΗΚ, η Υδατοπρομήθεια, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων και η Επαρχιακή Διοίκηση. Η άσκηση εξέτασε επί χάρτου τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονταν από κοινού στο Πολυ-Υπηρεσιακό Συντονιστικό Κέντρο όπου και λάμβαναν ενημέρωση από τα κέντρα τους για τις ανάγκες που υπήρχαν. Με την σειρά τους ενημερώνουν το κέντρο που στελεχώνουν μέλη της Πολιτικής Άμυνας, όπου εκεί σκιαγραφείται το μέγεθος του προβλήματος και η μεγάλη εικόνα, ενώ ακολούθως οι υπηρεσίες του Συντονιστικού Κέντρου ενημερώνονται για την πορεία της κατάστασης ανά τακτά διαστήματα. Έτσι μπορούσε να υπάρχει “Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα” ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η οποία είναι απαραίτητη για να τεθούν προτεραιότητες, να διατηρείται ο συντονισμός και να γίνονται οι ενέργειες στα πλαίσια στρατηγικού σχεδιασμού.

Το Κέντρο ενεργοποιείται με εντολή του Επάρχου και συντονίζεται από την Πολιτική Άμυνα Λάρνακας, ενώ η γενική ενημέρωση φτάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Υπουργείο Εσωτερικών που έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Για τις ανάγκες της άσκησης, τα μέλη των υπηρεσιών λάμβαναν τα σενάρια της κρίσης από εθελοντές οι οποίοι βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ήταν όλοι άτομα με πολύχρονη εμπειρία στους αντίστοιχους τομείς. Τα σενάρια είναι βασισμένα σε αληθινά περιστατικά και η πολυμορφία τους προσέδωσε ιδιαίτερη δυσκολία και ρεαλισμό στην άσκηση. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβάνονται πλημμύρες, υπερχειλίσεις ποταμών, διακοπές ηλεκτροδότησης, εκκενώσεις οικισμών, απεγκλωβισμός ατόμων και μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος κάτω από αντίξοες συνθήκες, μεγάλα τροχαία δυστυχήματα, μεταφορά τραυματιών, ρυμούλκηση οχημάτων, πτώσεις γερανού και ντεποζίτου ακόμα και εξέταση για ενδεχόμενο μόλυνσης νερού και διαρροής υγραερίου. Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν περιπτώσεις ανεύρεσης αγνοουμένων και οργάνωσης τοπικών ομάδων εθελοντών καθώς και μεταφορά τραυματιών με στρατιωτικά οχήματα αν υπάρχει έλλειψη μέσων. 

Ενδεικτικά, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν είναι η διάσωση στρατιωτών οι οποίοι εγκλωβιστηκαν μετά από ανατροπή στρατιωτικού οχήματος, η διάσωση τουριστών μετά από εγκλωβισμό λεωφορείου, η μεταφορά οικογένειας στο νοσοκομείο μετά από μεγάλο τροχαίο δυστύχημα, η εκκένωση οικισμού που κινδύνευε λόγω υπερχείλισης υδάτων και πληθώρα άλλων σύνθετων σεναρίων.

Η χρήση ειδικού λογισμικού και διαδραστικών χαρτών, βελτίωσε ιδιαίτερα τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα του κέντρου. Η άσκηση συνέβαλε στον συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες και θα προχωρήσουν σε αναφορές με σκοπό την διαρκή βελτίωση. Όσο καλύτερος είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, τόσο καλύτερα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα μέσα και να τεθούν οι προτεραιότητες ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να μειωθούν οι ζημιές στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην άσκηση συμμετείχαν αρκετοί εθελοντές των ομάδων της Πολιτικής Άμυνας καθώς και γυναίκες που υπηρετούν την προβλεπόμενη θητεία στην Πολιτική Άμυνα. Η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη. Η Πολιτική Άμυνα απέδειξε πως μπορεί να συνδυάσει τα οφέλη τόσο του επαγγελματισμού όσο και του εθελοντισμού. Είναι καθήκον λοιπόν των αρμόδιων αρχών να παρέχουν στην Πολιτική Άμυνα την απαραίτητη  ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα ώστε να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο.

Διαβάστε επίσης: Πολιτική Άμυνα | Άσκηση “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2021” στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “ARTION” – Φωτογραφίες

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This