ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Φινλανδία | Τελικές Προτάσεις και Βελτιστες Προσφορές για το νέο μαχητικό της – Τα κριτήρια επιλογής
Defence Redefined
Published on 02/05/2021 at 11:15

Το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι έλαβε τις τελικές και βέλτιστες προσφορές (Best and Final Offer -BAFO), από τις πέντε εταιρείες οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο αρχικό αίτημα της χώρας (RFI) σχετικά με το πρόγραμμα απόκτησης νέου μαχητικού αεροσκάφους (Finnish HX fighter procurement). 

Το υπόψη πρόγραμμα σκοπεύει στην αντικατάσταση των εν υπηρεσία μαχητικών F-18 Hornets, της Φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας τα οποία τέθηκαν σε υπηρεσία μεταξύ του 1995-2000, μέχρι το τέλος του 2030. Επί του παρόντος η Φινλανδική Πολεμική Αεροπορία η οποία να σημειωθεί ότι είναι μια εκ των ιστορικότερων στον κόσμο διαθέτει 62 μαχητικά του είδους (55 μονοθέσια F/A-18C και 7 διθέσια F/A-18D).

Οι πέντε εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό είναι η αμερικανική Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet, η γαλλική Dassault με το Rafale, η Μεγάλη Βρετανία με το Eurofighter Typhoon Tranche 3A, η αμερικανική Lockheed Martin με το F-35 Lightning II και η σουηδική Saab με το JAS-39 Gripen. 

Διαβάστε επίσης: Rafale – Πολλαπλασιαστής Ισχύος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος | Infographics

Η επιλογή των μαχητών σύμφωνα με το Φινλανδικό Υπουργείο Άμυνας θα λάβει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια τα οποία έχουν καθοριστεί ως τομείς ζωτικής σημασίας:

  • Η ικανότητα του μαχητικού να κερδίζει αγώνες όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται κατά τη διάρκεια ζωής του
  • Κόστος 
  • Ασφάλεια εφοδιασμού και ρόλος της εγχώριας βιομηχανίας. Η χρήση επίσης του συστήματος σε περιόδους ειρήνης και πολέμου
  • Επιπτώσεις στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Πιθανές επιπτώσεις της επιλογής στη συνεργασία για την ασφάλεια και την άμυνα της Φινλανδίας με φίλιες χώρες

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση το 2021. Ο προϋπολογισμός της χρηματοδότησης με όριο τα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα (μαχητικά, οπλισμός, εκπαίδευση κλτπ) έχει ήδη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.  

Διαβάστε επίσης: Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιθυμεί πλήρεις δυνατότητες DEAD / SEAD σε F35A

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This