Φιλιππίνες | Εγκαλούν την Κίνα μετά τη χρήση εκτοξευτήρα νερού από την κινεζική ακτοφυλακή εναντίον πλοίων τους – VIDEO
Defence Redefined
Published on 07/08/2023 at 18:15

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας σήμερα, μετά τη χρήση από την κινεζική ακτοφυλακή εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών το σαββατοκύριακο στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή Χουάνγκ σήμερα και του επέδωσε ρηματική διακοίνωση, φωτογραφίες και βίντεο του επεισοδίου και αναμένεται η απάντηση του Πεκίνου, εξήγησε ο Πρόεδρος Μάρκος στον Τύπο.

Η Μανίλα κατηγόρησε χθες Κυριακή την κινεζική ακτοφυλακή πως χρησιμοποίησε εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού εναντίον πλοίων των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα το Σάββατο, ενέργεια που χαρακτήρισε παράνομη και επικίνδυνη.

Η Κίνα από την πλευρά της αντέταξε πως έλαβε τα απαραίτητα μέτρα εναντίον πλοίων των Φιλιππίνων που κατηγόρησε πως εισήλθαν παράνομα στα δικά της χωρικά ύδατα. Το κινεζικό λιμενικό τόνισε – πριν από την ανακοίνωση του προέδρου Μάρκος – πως καλεί τις Φιλιππίνες να αποσύρουν πολεμικό πλοίο που έχουν προσαράξει στην Ατόλη Σέκοντ Τόμας και χρησιμοποιούν ως φυλάκιο.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, παρότι προβάλλουν επίσης διεκδικήσεις σε τομείς της οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Μαλαισία, και παρά την απόφαση διεθνούς δικαστηρίου σε βάρος του το 2016.

Σύμφωνα με το λιμενικό των Φιλιππίνων, το επεισόδιο σημειώθηκε καθώς πλοία του συνόδευαν σκάφη που μετέφεραν υλικό για στρατιωτικούς οι οποίοι σταθμεύουν στη Σέκοντ Τόμας, Ατόλη στα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το λιμενικό σώμα των Φιλιππίνων καταδικάζει σθεναρά τους επικίνδυνους ελιγμούς της κινεζικής ακτοφυλακής και την παράνομη χρήση εκτοξευτήρων νερού εναντίον πλοίων του, τόνισε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επικίνδυνες ενέργειες της Κίνας, που χαρακτήρισε έργο της κινεζικής ακτοφυλακής και θαλάσσιας πολιτοφυλακής.

Οι πρεσβείες της Βρετανίας και της Αυστραλίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η διπλωματική αποστολή του Καναδά στις Φιλιππίνες καταδίκασε την επικίνδυνη και προκλητική επέμβαση της Κίνας, ενώ η Ιαπωνία έκρινε πως το συμβάν ήταν εντελώς απαράδεκτο.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Φιλιππίνες | Έναρξη των μεγαλύτερων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των δύο χωρών – Μεγάλη ρωσική στρατιωτική άσκηση στην Αρκτική

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This