ΗΠΑ – Φιλιππίνες | Έναρξη των μεγαλύτερων κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των δύο χωρών – Μεγάλη ρωσική στρατιωτική άσκηση στην Αρκτική
Defence Redefined
Published on 11/04/2023 at 18:55

Οι Φιλιππίνες και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα τα μεγαλύτερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, την ώρα που οι δύο μακροχρόνιοι σύμμαχοι προσπαθούν να αντιταχθούν στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Περίπου 18.000 στρατιώτες θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια, τα οποία για πρώτη φορά θα περιλαμβάνουν τη χρήση πραγματικών πυρών στη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό της.

Μία από τις ασκήσεις προβλέπει την προσγείωση στρατιωτικών ελικοπτέρων σε ένα νησί των Φιλιππίνων, στο βόρειο άκρο του νησιού Λουζόν, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από την Ταϊβάν.

Η έναρξη των ετήσιων αυτών γυμνασίων, τα οποία ονομάζονται “Balikatan” που σημαίνει “δίπλα-δίπλα” στα φιλιππινέζικα, πραγματοποιείται μετά τα τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, τα οποία ολοκληρώθηκαν χθες, Δευτέρα. 

Στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων το Πεκίνο προσομοίωσε τον αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της που πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και με τη χρήση βίας.

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππίνων πρόκειται να συναντηθούν αργότερα με τους Αμερικανούς ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον. Στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν περίπου 12.200 Αμερικανοί στρατιώτες, 5.400 Φιλιππινέζοι και λίγοι περισσότεροι από 100 Αυστραλοί, συνολικά αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι. 

Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Στις αρχές Απριλίου οι Φιλιππίνες διέθεσαν στις ΗΠΑ τέσσερις νέες στρατιωτικές βάσεις, εκ των οποίων μία ναυτική όχι μακριά από την Ταϊβάν, προκαλώντας την οργή της Κίνας.

Διαβάστε επίσης: Κίνα | Τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

Η Μόσχα, με τη σειρά της, σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος, ξεκίνησε σήμερα ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα ύδατα της Αρκτικής, με τη συμμετοχή 1.800 μελών του στρατού ξηράς, δέκα και πλέον σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της και περίπου σαράντα αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η διοίκηση του βόρειου στόλου του ρωσικού ΠΝ ανέφερε πως τα γυμνάσια θα επικεντρωθούν στην προστασία της ασφάλειας των εμπορικών και θαλάσσιων οδών της Ρωσίας όπως το βορειοανατολικό πέρασμα.

Η άσκηση αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ο βόρειος στόλος υπογράμμισε πως αποτελεί δοκιμασία του συντονισμού αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων στοιχείων.

Το λεγόμενο βορειοανατολικό πέρασμα διέρχεται από τις βόρειες ακτές της Ρωσίας. Στον βαθμό που η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη συνήθως παγωμένη θαλάσσια διαδρομή από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό σε πιο βιώσιμη θαλάσσια οδό, τα ύδατα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη στρατηγική και οικονομική σημασία.

Για τη Μόσχα, η θαλάσσια οδός αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει την εξαγωγή πρώτων υλών που παράγονται στον ρωσικό Άπω Βορρά, ιδίως φυσικού αερίου, που συνεχίζει την πορεία του, αφού υγροποιηθεί στη χερσόνησο Γιάμαλ, στη βορειοδυτική Σιβηρία.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησης της στρατηγικής σημασίας πολικής περιοχής, η Ρωσία δημιούργησε ειδικές μονάδες του στρατού εξειδικευμένες σε επιχειρήσεις στην Αρκτική πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Επίδειξη δύναμης από αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την κορεατική χερσόνησο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This