ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπουργείο Άμυνας | Αντιδράσεις για την πρόταση των Βρετανών – “Θα δημιουργηθεί δεύτερο ΓΕΕΦ” – ΗΧΗΤΙΚΟ

Ανδρέας Πογιατζή

Published on 13/04/2021 at 16:08

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην ραδιοφωνική εκπομπή “ΠΡΩΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ” του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ, με τον Λάζαρο Μαύρο και τον Μάριο Πούλλαδο, την Δευτέρα, 12/04, επανέρχεται στο προσκήνιο, το θέμα της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Άμυνας και συγκεκριμένα, την αντικατάσταση του στρατιωτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας, από μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό με καθήκοντα που απαιτούν, συγκεκριμένες γνώσεις, θέμα το οποίο συζητήθηκε στην επιτροπή νομικών της Βουλής. 

Διαβάστε επίσης: Συστάθηκε Συμβούλιο Εξ. Πολιτικής, Άμυνας & Ασφάλειας – Οι αρμοδιότητες του και ποιοι θα συμμετέχουν

Στην συγκεκριμένη πρόταση, που υποβλήθηκε ενώπιων του Υπουργείου στο παρελθόν (σ.σ το 2013), είχαν εμπλοκή και Βρετανοί εμπειρογνώμονες και προνοούσε την απομάκρυνση των Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι υπηρετούν ως στο Επιτελικό Γραφείο του Υπουργού Άμυνας, και να αντικατασταθούν από δημόσιους υπαλλήλους ως “διευθυντές άμυνας”. 

Το συγκεκριμένο θέμα κλήθηκε να σχολιάσει, ο Υποναύαρχος ε.α Κώστας Φυτιρής, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Επιτελείου του Υπουργείου Άμυνας στο παρελθόν. Ο κ. Φυτιρής είπε ότι: “Το παράδοξο στην υπόθεση αυτή, είναι ότι καθορίστικε μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής κάποιον εντολών του μνημονίου το 2013, η αναδιοργάνωση κάποιων Υπουργείων της Κυπριακής Δημοκρατίας από ξένους εμπειρογνώμονες. Δυστυχώς ένα από αυτά τα Υπουργεία, που δεν ξέρω αν το δηλώσαμε εμείς σαν κυπριακή κυβέρνηση ή κάποιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν το Υπουργείο Άμυνας”. 

Σκοπός της αναδιοργάνωσης ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων. Όπως αποκάλυψε ο κ. Φυτιρής, μια επιτροπή, από Βρετανούς απόστρατους, διπλωμάτες και στρατιωτικούς, ανέλαβε την μελέτη της λειτουργίας του Υπουργείου Άμυνας. “Όταν υπέβαλαν την μελέτη, υπηρετούσα στο Υπουργείο και είπα στον Υπουργό ότι αυτή η μελέτη πρέπει να μπει στο συρτάρι.” 

Συνεχίζοντας, ο κ. Φυτιρής είπε ότι: “Και για λόγους εθνικής υπερηφάνειας και για λόγους λειτουργικότητας, δεν μπορώ να φανταστώ έναν οργανισμό (σ.σ το Υπουργείο Άμυνας), ο οποίος θα διοικείται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την Άμυνα. Οι θέσεις πάνω στο Υπουργείο είναι τέτοιες που απαιτούν εμπειρία στην Εθνική Φρουρά, εκτός από κάποιες θέσεις που αφορούν το λογιστήριο”, είπε.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Άμυνας | Διμερής Συνεργασία και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο κ. Φυτιρής, χαρακτήρισε επίσης, αφελής την προσέγγιση που θέλει όλους τους Αξιωματικούς, να απομακρυνθούν από τα γραφειακά τους καθήκοντα και να βρίσκονται στα πεδία των ασκήσεων. “Δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία ταξιαρχία, κανένα σύνταγμα, χωρίς να υπάρχει επιτελείο, ο εγκέφαλος ο οποίος θα σχεδιάζει και θα αναλαμβάνει να επιλύει όλα τα προβλήματα ούτως ώστε αυτοί που θα είναι στο πεδίο των μαχών και των ασκήσεων να είναι αποτελεσματικοί.” 

Δεν μπορώ να φανταστώ μια Εθνική Φρουρά, στην οποία όταν ο Αρχηγός θα στέλνει ένα αίτημα προς το Υπουργείο, θα το διαχειρίζεται ένας πολίτης που δεν γνωρίζει την Εθνική Φρουρά και δεν έχει την εμπειρία και την γνώση για να προτεραιοποιήσει το ζήτημα.” 

“Δεν μπορώ να δεχτώ, ότι ξένοι εμπειρογνώμονες και ξέρουμε πολύ καλά πως λειτουργούν οι Βρετανοί απέναντι μας, ανέλαβαν να οργανώσουν το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας”. 

Ακούστε την παρέμβαση του κ. Φυτιρή εδώ (15:00): 

Δηλώσεις στην ίδια εκπομπή για το συγκεκριμένο θέμα, παραχώρησε σήμερα ο Αντιστράτηγος ε.α Ανδρέας Πενταράς, ο οποίος είχε Υπηρετήσει ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Υπουργείου Άμυνας, αναφέροντας ότι “το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και άπτεται της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους, του πολιτικού ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων. Και όταν λέμε πολιτικός έλεγχος, εννοούμε την απευθείας υπαγωγή των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική εξουσία και όχι στον κρατικό μηχανισμό”. 

“Στην Κύπρο δυστυχώς το Υπουργείο Άμυνας, έχει οργανωθεί κατά ένα λανθασμένο τρόπο. Διαμορφώθηκε ένα Υπουργείο Άμυνας, στα πρότυπα των άλλων Υπουργείων. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει Υπουργείο Άμυνας που να είναι διαμορφωμένο όπως το δικό μας, που να έχει Γενικό Διευθυντή και υπηρεσίες διπλές (σ.σ αντίστοιχες υπηρεσίες στην Εθνική Φρουρά) οι οποίες κάνουν ακριβώς την ίδια δουλεία.”

Διαβάστε επίσης: Δημιουργία επιχειρησιακού στρατηγείου από το ΓΕΕΦ | Σφοδρές επικρίσεις από απόστρατους Αξιωματικούς

Όσον αφορά το θέμα αντικατάστασης των Αξιωματικών με πολιτικούς υπαλλήλους, σε διοικητικές θέσεις, ο κ. Πενταράς σχολίασε ότι, “θα δημιουργηθεί ένα παράλληλο ΓΕΕΦ, ένα δεύτερο ΓΕΕΦ, σε μια δημοκρατική χώρα. Αυτό το νομοσχέδιο πέρασε από την Νομική Υπηρεσία. Η νομική Υπηρεσία, δεν είδε ότι υπάρχουν νόμοι που το απαγορεύουν;” 

Κληθείς να απαντήσει, αν θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι αυτή η πρόταση ήρθε από Βρετανούς, ο κ. Πενταράς απάντησε ότι: “Λυπούμαι που ακούω αυτό το πράγμα. Να φέρουμε Βρετανούς να μας οργανώσουν το Υπουργείο Άμυνας. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν όπλα. Είναι δυνατόν οι ένοπλες δυνάμεις να παίρνουν οδηγίες από όργανα που δεν προβλέπονται από τον νόμο, δηλαδή από μη υπηρεσιακά όργανα;” 

Συνεχίζοντας είπε ότι: “Ο Αρχηγός απευθύνεται στον Υπουργό απευθείας και ο Υπουργός δίνει οδηγίες στον Αρχηγό απευθείας ο ίδιος, ή μέσω του Επιτελείου του ή με διαταγές που υπογράφει ο ίδιος. Τα θέματα τα στρατιωτικά τα επιτελικά θα τα κάνουν οι πολίτες; Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες γίνονται αυτά”.

Μπορείτε να ακούσετε την παρέμβαση του κ. Πενταρά εδώ (12:30): 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Άμυνας. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας, πρόκειται για 13 θέσεις. Η μελέτη που εκπονήθηκε από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες αφορά την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Υπουργείου Άμυνας. Το Υπουργείο, ανάμεσα σε άλλα υιοθετόντας μια από τις εισηγήσεις των Βρετανών, προχώρησε στο άνοιγμα 13 θέσεων για πρόσληψη εξειδικευμένου για θέματα άμυνας προσωπικού. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πρόκειται για επιπρόσθετες θέσεις και δεν θα αντικατασταθούν Αξιωματικοί του Υπουργείου Άμυνας. 

Διαβάστε επίσης: Συμμετοχή ΥΠΑΜ στην Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλιο

  1. Leonidas

    Ο ρόλος της Βρεττανίας ήταν πάντα υποχθόνιος απέναντι μας. Δεν είναι καιρός να τους εμπιστευόμαστε, ειδικά όταν αποκαλούν επανειλημμένα τους Τούρκους σημαντικούς εταίρους τους. Η Βρεττανοί ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα και αυτά δεν συμβαδίζουν με τα δικά μας. Αν επεμβαίνουν άλλοι στα θέματα ασφαλείας μας και ειδικά οι βρεττανοί δεν θα έχουμε καλή κατάληξη. Δύο φορές 74 δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει. Αυτοί οι ειδικοί τι καταγωγή θα έχουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This