Τουρκία | Συνάντηση Αμπάς – Χανίγια με Ερντογάν πριν την παλαιστινιακή Σύσκεψη του Καΐρου
Defence Redefined
Published on 27/07/2023 at 11:29

Οι ηγέτες των δύο κύριων αντιπάλων παλαιστινιακών κινημάτων συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το περιεχόμενο της τριμερούς συνάντησης, παραμένει πολύ σημαντική, ενόψει της σύσκεψης όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων την ερχόμενη  Κυριακή στο Κάιρο.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έγιναν δεκτοί στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ερντογάν διατηρεί εδώ για χρόνια καλές σχέσεις με τους δύο ηγέτες και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να προωθήσει την παλαιστινιακή συμφιλίωση.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπάλων Παλαιστινίων ηγετών χρονολογείται στις 5 Ιουλίου 2022 στο Αλγέρι και έπειτα από πολλά χρόνια αντιμαχιών Παλαιστινιακής Αρχής και Χαμάς, Αμπάς και Χανίγια συναντήθηκαν φιλοξενούμενοι από τον Αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν.

Πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή προεδρία υπογράμμισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σημασία αυτής της τριμερούς συνάντησης, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να προβληθεί ξανά η παλαιστινιακή ενότητα και το τέλος της παλαιστινιακής διαίρεσης, ειδικά μετά την ισραηλινή επιθετικότητα στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και τις δραστηριότητες εποικισμού.

Διαβάστε επίσης: Τακτικός νικητής το Ισραήλ αλλά στρατηγικά χαμένος

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται καθώς η ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης βρίσκεται σε τέλμα, και η κατεχόμενη Δυτική Όχθη βιώνει τις πιο βίαιες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις αναμένονται στο Κάιρο την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουλίου σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Αμπάς είναι αυτός που προσκάλεσε όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, μια πρόσκληση που θα επιτρέψει να συζητηθούν πώς να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού και η ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας.

Θα συζητηθεί επίσης η προσχώρηση της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε έντονα τις συγκρούσεις στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ στις αρχές Απριλίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή.

Αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα αναμενόταν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναβλήθηκε, καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση την περασμένη Κυριακή για τοποθέτηση βηματοδότη.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | “Πράσινο φως” για ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This