ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τακτικός νικητής το Ισραήλ αλλά στρατηγικά χαμένος

Πέτρος Ζαρούνας*

Published on 22/05/2021 at 12:00

Ως αναμενόταν ο νέος κύκλος αίματος στη Παλαιστίνη έκλεισε με ηττημένους ουσιαστικά τους αμάχους Παλαιστινίους αλλά και τους Ισραηλινούς. Την ίδια στιγμή από τη σύγκρουση δεν υπάρχει ουσιαστικός νικητής και καμία πλευρά δεν κατάφερε να επιβάλει τη πολιτική θέληση της στην άλλη. Το Ισραήλ για να πετύχει τη πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς και των δυνατοτήτων της θα έπρεπε να κάνει μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση και να επιβάλει μία νέα κατοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν χιλιάδες απώλειες που πολιτικά το Ισραήλ δεν άντεχε και γι αυτό και δεν την επιχείρησε. Αρκέστηκε στη καταστροφή μέρους των στρατιωτικών υποδομών της Χαμάς (δίκτυο σηράγγων, μονάδες παραγωγής ρουκετών, κέντρα διοικήσεως και αποθήκες υλικού). Επίσης πέτυχε, αλλά μόνο σε περιορισμένο βαθμό, την εξουδετέρωση κάποιων από τα μεσαία στρατιωτικά στελέχη της Χαμάς. Όλα αυτά θεωρήθηκαν αρκετά  για να ισχυριστεί το Ισραήλ ότι βγήκε νικητής από τη φάση αυτή της ένοπλης αντιπαράθεσης. Φυσικά σε ένα άλλο επίπεδο νικητής βγήκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέτζαμιν Νετανιάχου. 

Διαβάστε επίσης: Κρατά το δάκτυλο στη σκανδάλη, λέει η Χαμάς και ζητά αποζημιώσεις από Ισραήλ

Μέσα από τις τελευταίες συγκρούσεις ναυάγησαν οι προσπάθειες των πολιτικών του αντιπάλων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Ο μεν ηγέτης του Παλαιστινιακού κόμματος Raam ανέστειλε τα όποιες διαβουλεύσεις για μετά το τερματισμό των συγκρούσεων.  Ο δε ηγέτης του κόμματος Yamina Ναφτάλι Μπένετ εγκατέλειψε τον συνασπισμό της αλλαγής και τον κ. Λαπίντ και προσέγγισε τον κ. Νετανιάχου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αν στις 2 Ιουνίου ο Λαπίντ καταθέσει την εντολή στο πρόεδρος Ρίβλιν τότε το Ισραήλ θα οδηγηθεί σε πέμπτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση το Φθινόπωρο με τον Νετανιάχου ως μεταβατικό πρωθυπουργό και τις μετοχές του ανεβασμένες λόγω των συγκρούσεων του προηγούμενου δεκαπενθήμερου. 

Αντίστοιχα πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό κέρδισε και η παλαιστινιακή Χαμάς. Το γόητρο της ανέβηκε ανάμεσα στους Παλαιστινίους της Γάζας αλλά και εκείνους της Δυτικής Όχθης. Έδειξε ότι προασπίζεται δυναμικά τα παλαιστινιακά δίκαια και δεν υποχωρεί μπροστά στα κτυπήματα ενός υπέρτερου εχθρού. Σε περίπτωση που τελικά γίνουν οι αναβληθείσες εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές) οι πιθανότητες νίκη της Χαμάς έναντι της διεφθαρμένης Φατάχ θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πέραν όμως από τα πολιτικά οφέλη η Χαμάς κέρδισε και σε ένα άλλο μέτωπο. Κατάφερε να δημιουργηθούν νέα ρήγματα στην ισραηλινή κοινωνία μετά τις συγκρούσεις Αράβων Ισραηλινών με Εβραίους Ισραηλινούς στις μεικτές πόλεις του Ισραήλ. Σημειωτέον ότι οι Άραβες Ισραηλινοί αριθμούν σήμερα 1,890.000 (21% του συνολικού πληθυσμού) και εκλέγουν και αριθμό βουλευτών στην ισραηλινή βουλή (Κνέσσετ).  

Πέραν όμως από τους εσωτερικούς παίκτες οι πρόσφατες συγκρούσεις ανέδειξαν στο ρόλο του ειρηνοποιού τους Αιγύπτιους και σε εκείνο του ταραχοποιού τους Τούρκους. Ώθησαν επίσης τη κυβέρνηση Μπάιτεν στο να ξαναασχοληθεί με το Παλαιστινιακό πρόβλημα. Ανέδειξαν επίσης την αδυναμία της ΕΕ να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά και να συμβάλει στην ειρήνευση κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Χαλαρή  στάση τήρησαν επίσης και τα αραβικά κράτη. Φαίνεται ότι έχουν ως προτεραιότητα τους τις σχέσεις με το Ισραήλ και λιγότερο τη στήριξη των Παλαιστινίων και ειδικά της τζιχαντιστικής Χαμάς. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το Ιράν, παρά τις στενές σχέσεις με τη Χαμάς, τήρησε πολύ επιφυλακτική στάση. Αυτό φάνηκε και με την μη εμπλοκή της υπό ιρανική επιρροή Χεζμπολλά στην όλη αντιπαράθεση. Εκτιμώ πως πίσω από αυτή τη στάση του Ιράν ευρίσκεται η επιθυμία του να μπορέσει να τα ξαναβρεί με τις ΗΠΑ στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος. 

Τέλος οι συγκρούσεις μπορεί να τελείωσαν αλλά η πιθανότητα σε κάποιο μελλοντικό χρόνο να επαναληφθούν θα παραμένει ισχυρή όσο το Παλαιστινιακό είναι άλυτο. Η Χαμάς δυστυχώς δεν αποδέχεται την συνύπαρξη με το Ισραήλ και τη λύση των 2 κρατών. Αντίστοιχα το Ισραήλ προχωρεί σε συνέχιση του εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών κάτι που καθιστά το όποιο παλαιστινιακό κράτος ανέφικτο. Έτσι το Ισραήλ χάριν της στρατιωτικής του ισχύος θα συνεχίσει να κερδίζει τακτικές νίκες αλλά στρατηγικά και πολιτικά θα παραμένει ηττημένο.    

Διαβάστε επίσης: Ο “Σιδερένιος Θόλος” του Ισραήλ και η C-RAM προστασία σε Κύπρο – VIDEO

* Διεθνολόγος και υποψήφιος βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) στη Λάρνακα

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This