Τουρκία | Στις 10 χώρες με τα μεγαλύτερα C-UAS προγράμματα – Στοιχεία από Ινστιτούτο των ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 14/07/2023 at 17:56

Το Institute for Defense and Government Advancement (IDGA) με έδρα τις ΗΠΑ, δημοσίευσε αναφορά για τα προγράμματα αναχαίτισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων για το (C-UAS Global Market Report 2023-2028).

Στην αναφορά, περιλαμβάνονται οι χώρες οι οποίες αποτελούν τους σημαντικότερους δρώντες στην αγορά των συστημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων και σύμφωνα με τους δείκτες αγοράς θα αυξήσουν σημαντικά την επένδυση σε C-UAS συστήματα σε βάθος πενταετίας. Πρώτη χώρα είναι οι ΗΠΑ, δεύτερη η Νότιος Κορέα, τρίτη η Γαλλία και ακολουθούν ο Καναδάς, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία και το Ισραήλ.

Η Τουρκία παρουσιάζεται να αυξάνει το ποσό για C-UAS προγράμματα από 22 εκατομμύρια δολάρια το 2023 σε 41 εκατομμύρια το 2028, με το συνολικό ποσό της 5ετίας να φτάνει τα 200 εκατομμύρια. Στην αναφορά επισημαίνονται δύο σημαντικά προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, με τα συστήματα Sahin της Aselsan και Alka της Roketsan.

Το πρώτο, αφορά το σύστημα Şahin της Aselsan (Şahin 40-millimeter Anti-Drone Weapon System) με πολυβόλο εκτόξευσης βομβίδων 40 χιλ και βεληνεκές 700 μέτρων. Σκοπεύει κυρίως στην αναχαίτιση σμήνους από καμικάζι drones. Τον Αύγουστο του 2022, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε ότι το εγχώριας κατασκευής Şahin άρχισε να παραδίδεται στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών.

*Şahin 40-millimeter Anti-Drone Weapon System

Επιπλέον, αναφέρεται το σύστημα Alka της Roketsan (Alka Directed Energy Counter-Drone Weapon System). Το Alka χρησιμοποιεί σύστημα ηλεκτρομαγνητικής εμπλοκής και εκτοξευτή λέιζερ 50 Watt για την καταστροφή εναέριων στόχων μικρής εμβέλειας. Το ηλεκτρομαγνητικό του σύστημα παραμένει λειτουργικό και σε εμβέλεια 1000 μέτρων, ενώ το λέιζερ είναι αποτελεσματικό στα 750 μέτρα. Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2019 μετά από 5 χρόνια που βρισκόταν στη φάση έρευνας και ανάπτυξης και βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο μαζικής παραγωγής, ενώ περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη του από το 2023 έως το 2028.

*Alka Directed Energy Counter-Drone Weapon System

Διαβάστε επίσης: Η “ανύπαρκτη” τουρκική Α/Α άμυνα, που πλέον δεν είναι και τόσο ανύπαρκτη – Μέρος Α

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This