Τουρκία | Οριστικά σε δεύτερο γύρο η μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου
Defence Redefined
Published on 15/05/2023 at 19:12

Σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%.

Με το σύνολο των καλπών να έχουν ανοίξει, το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 88,92%. Στο εξωτερικό η συμμετοχή άγγιξε το 52,69%. Να σημειωθεί ωστόσο πως δεν έχουν ανοίξει όλες οι επιστολικές ψήφοι ακόμα.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να συγκεντρώνει το 49,51%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,88% και ο Σινάν Ογάν το 5,17%. Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν ο Ερντογάν με τον Κιλιτσντάρογλου.

Ποιον θα στηρίξει ο Ογάν

Το πρωί της Δευτέρας ο Ογάν έδειξε τις προθέσεις του και προχώρησε σε μια δήλωση – βόμβα, υποστηρίζοντας ότι θα στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου εάν αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, που μάλιστα στήριξε τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Παρότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από πλευράς του Κιλιτσντάρογλου, η αλήθεια είναι ότι θα χάσει περισσότερες ψήφους, αποκλείοντας το HDP.

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είναι υποψήφιος ενός ετερόκλητου μετώπου, το οποίο αποτελούν έξι παρατάξεις που κινούνται από την εθνικιστική δεξιά έως τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά, περνώντας από το πολιτικό ισλάμ. Διαθέτει επίσης την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Οι περίπου 64 εκατ. πολίτες με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν επίσης να αναδείξουν τα 600 μέλη της τουρκικής Βουλής. Ο κ. Ερντογάν είπε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό MHP.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και τουλάχιστον στη θεωρία, υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

Με πληροφορίες από: Euronews, CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Τουρκία | Προβάδισμα Ερντογάν – Αμφισβητεί ο Κιλιντσάρογλου – Συνεχίζεται η καταμέτρηση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This