Τουρκία | Ακυρώθηκε νίκη δημάρχου του φιλοκουρδικού κόμματος – Επεισόδια
Defence Redefined
Published on 03/04/2024 at 18:57

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας την Τρίτη, το βράδυ, αφού οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM να αναλάβει τα καθήκοντά του στην πόλη Βαν και ανακοίνωσαν επανάληψη των εκλογών στην πόλη Χιλβάν της επαρχίας Σανιλούρφα όπου το AKP έχασε.

Πλάνα έδειξαν διαδηλωτές στην επαρχία Μπάτμαν να πετάνε κροτίδες εναντίον αστυνομικών, που εκτόξευσαν εναντίον τους κανόνια νερού, ενώ δεκάδες μέλη του προσωπικού ασφαλείας αναπτύχθηκαν γύρω από την πόλη Χακάρι, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Εκλεγμένος αξιωματούχος, υποψήφιος δήμαρχος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Ισότητας των Λαών και της Δημοκρατίας (DEM, πρώην HDP), που εξελέγη με μεγάλη διαφορά στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην πόλη Βαν στην ανατολική Τουρκία, είδε την εκλογή του να ακυρώνεται και στη θέση του να τοποθετείται δήμαρχος ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP, ανακοίνωσε σήμερα το φιλοκουρδικό κόμμα.

Ο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν εξελέγη με το 55,48% των ψήφων στη μεγάλη πόλη Βαν, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, και που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν, έναντι 27,15% του κύριου αντιπάλου του από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το DEM, που καταγγέλλει μια παράνομη απόφαση, η εκλογική επιτροπή αμφισβήτησε την Παρασκευή τα πολιτικά δικαιώματα του Ζεϊντάν, λιγότερο από 48 ώρες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Το φιλοκουρδικό κόμμα υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο υποψήφιός του εκπλήρωνε όλες τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες και έλαβε την επικύρωση της υποψηφιότητάς του από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK).

Εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Βαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Ζεϊντάν, σύμφωνα με φωτογραφίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA.

Το DEM κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εκλογικής επιτροπής στην Άγκυρα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τουρκία και Ιράκ κατά των Κούρδων του PKK – Κοινή ανακοίνωση

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This