Τέλος εποχής για τα Κυπριακά Mi-35P | Ολοκληρώθηκε η πώληση τους στη Σερβία
Andreas Pogiatzi
Published on 23/11/2023 at 12:00

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο 48ωρο, αναφέρουν ότι τα 11 ελικόπτερα επίθεσης Mi-35P της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς, μεταφέρθηκαν στην Σερβία σηματοδοτώντας το τέλος της εποχης τους στην Εθνική Φρουρά.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, οι πτήσεις μεταφοράς τους πραγματοποιήθηκαν σχολαστικά, με μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov An-124-100 πριν 2 ημέρες. 

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας Κύπρου – Σερβίας για πώληση των ελικοπτέρων έρχεται εν μέσω επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Βελιγράδι. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μάλιστα δήλωσε ότι: 

“Eντός 48 ωρών θα σας παρουσιάσω και κάποια θέματα που αφορούν στον στρατό μας και τι έχουμε κάνει με τους Κύπριους φίλους μας”.

Η Διοίκηση Αεροπορίας, θα αντικαταστήσει τα Mi-35P, με τα  ελικόπτερα H145M της Airbus, με τη συμφωνία να προνοεί την απόκτηση 6 (με προαίρεση για αγορά επιπλέον 6) ελικοπτέρων.  

To H145M (Military) προέρχεται από την επιτυχημένη έκδοση του H145 (μη στρατιωτική έκδοση) και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα τακτικών επιλογών στο πεδίο μάχης. Για παράδειγμα, προσφέρει δυνατότητα γρήγορης μεταφοράς στρατευμάτων και υλικών με ελάχιστη καθυστέρηση, δυνατότητα ταχείας αδρανοποίησης ή καταστροφής εχθρικών δυνάμεων, δυνατότητα παροχής πυρών υποστήριξης (Close Air Support – CAS) σε φίλιες δυνάμεις, καθώς και δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και εκμετάλλευσης πληροφοριών.

Η ισχύς, η εμβέλεια, η αντοχή και η δυνατότητα ωφέλιμου φορτίου του H145M παρέχουν μια ποικιλία δυνατοτήτων ανάπτυξης, ειδικά όταν το ελικόπτερο επιχειρεί σε περιβάλλοντα με άμμο και σκόνη σε υψόμετρα 6.000 ποδιών και θερμοκρασίες 95°F/35°C. Το H145M διαθέτει ένα αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και το χαρακτηριστικό ουραίο στροφείο τύπου Fenestron® για βελτιωμένο έλεγχο πορείας. Σημειώνεται ότι το ουραίο στροφείο Fenestron® εγκαταστάθηκε πρώτα στο ελικόπτερο Gazelle το οποίο επίσης διαθέτει η Εθνική Φρουρά από το 1988.

Για πλήρη ανάλυση του H145Mνα διαβάσετε περισσότερα εδώ

Όσον αφορά τα ρωσικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα (gunship) Mi-35P Hind F, που υπηρέτησαν την Εθνική Φρουρά από το 2001, αυτά αποτελούν την εξαγωγική έκδοση του ελικοπτέρου Mil Mi-24 και είναι σχεδιασμένα για αποστολές μεταφοράς προσωπικού και είναι εξοπλισμένα με προηγμένα όπλα και συστήματα στόχευσης. 

Τα 11 ελικόπτερα Mi-35P υπάγονταν στην 450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων της 55 Σμηναρχίας Μάχης με έδρα την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου. H 450 Μοίρα Επιθετικών Ελικοπτέρων διαθέτει επίσης 4 αντιαρματικά ελικόπτερα Gazelle SA342Μ. Προ μηνών η 450 Μοίρα άλλαξε το έμβλημα μας προμηνυοντας την αλλαγή στη σύνθεση της.

Διαβάστε επίσης: 450 Μοίρα Ελικοπτέρων | Με νέο έμβλημα, σε νέα εποχή χωρίς τα Mi-35P;

Το σημείο αναφοράς των ελικοπτέρων Mi-35P, κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην Κύπρο, ήταν η πτώση του ελικοπτέρου με αριθμό “822”, στις 5 Ιουλίου 2006 στις 09:12 το πρωί, παρασύροντας στο θάνατο τον Επισμηναγό (Ι) Ανδρέα Παπασωζόμενο και τον Ρώσο Σμήναρχο Γιούρι Ολέινι.

Όσον αφορά τη σχετική συμφωνία με την Airbus, αυτή υπογράφηκε στις 24 Ιουνίου 2022 και το εκτιμώμενο κόστος, για την προμήθεια των ελικοπτέρων H145M ανέρχεται περίπου στα 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα νέα ελικόπτερα, αναμένεται να φτάσουν στη Κύπρο, στις αρχές του 2024. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά |  Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This