Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
*Ανδρέας Πογιατζή
Η αποτελεσματική και επιτυχής υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, ότι εξαρτάται από τις αποτελεσματικές διαδικασίες επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών, δύο ενέργειες, εξίσου σημαντικές με την ποιότητα και την ποσότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού, τον αριθμό του προσωπικού και τη λογιστική υποστήριξη.
Η δημιουργία των πληροφοριών, τα κανάλια επικοινωνίας και η έγκαιρη εκμετάλλευση αυτών των πληροφοριών, ήταν ανέκαθεν κρίσιμα στοιχεία και έπαιζαν βασικό ρόλο στην έκβαση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σήμερα, με την ταχεία πρόοδο στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, η χρησιμότητα αυτών των στοιχείων ενισχύεται δραματικά, με τα στρατιωτικά επιτελεία ανά το παγκόσμιο, να καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα τα οποία και επιθυμούν να λαμβάνουν σχεδόν σε ζωντανό χρόνο.
Όλα αυτά τα στοιχεία και τα μέσα για τον έλεγχο τους, αποτελούν το “νευρικό σύστημα” του κάθε στρατού και αναφέρονται ως συστήματα C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) για τη διοίκηση, τον έλεγχο, τις επικοινωνίες, τους υπολογιστές, τη νοημοσύνη, την επιτήρηση και την αναγνώριση. Παρέχουν ένα πλεονέκτημα μέσω της επίγνωσης της κατάστασης, της γνώσης του αντιπάλου και του περιβάλλοντος και της μείωσης του χρόνου μεταξύ της λήψη της πληροφορίας και της αντίδρασης.
Τα συστήματα C4ISR μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες μέσα από ποικιλία αισθητήρων όπως ραντάρ, δορυφόρους, μέσα παρατήρησης (π.χ διόπτρες), βάσεις δεδομένων και με την ευρύτερη έννοια από κάθε πηγή, μέσα από την οποία μπορούν να εξαχθούν πληροφορίες. Ακολούθως τα δεδομένα συγχωνεύονται, υποβάλλονται σε επεξεργασία για εξαγωγή των χρήσιμων (και μη) πληροφοριών και κοινοποιούνται με ασφάλεια στους εξουσιοδοτημένους χρήστες. Καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση των υπόψη πληροφοριών είναι προφανώς ο χρόνος κοινοποίησης της πληροφορίας στους τελικούς αποδέκτες για ενέργεια.
Τα συστήματα C4ISR γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά για την επιτυχία της αποστολής ιδιαίτερα σήμερα, όπου στο σύγχρονο περιβάλλον, το αυξανόμενο εύρος, η ταχύτητα και ο όγκος των εισερχόμενων πληροφοριών δεν μπορούν να επεξεργαστούν με “παραδοσιακούς τρόπους”, δηλ. με χειροκίνητη καταχώρηση σε Η/Υ και λοιπά μέσα.
Ένα σύστημα C4SIR αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα συστημάτων (SoS), κατά το οποίο το σύνολο των μέσων παρατήρησης, επικοινωνίας, αισθητήρων και ραντάρ, αλληλεπιδρούν μαζί με ένα κοινό ή διαλειτουργικό λογισμικό, παρέχοντας μια πλήρη επιχειρησιακή εικόνα σε ζωντανό χρόνο, αυξάνοντας έτσι την επίγνωση και μειώνοντας τους χρόνους αντίδρασης.
Συστήματα C4ISR στη παγκόσμια αγορά που δυνητικά θα ενδιέφεραν την Εθνική Φρουρά
Στο υπόψη άρθρο θα παρουσιάσουμε μεταξύ άλλων και συστήματα τα οποία παρόλο που χρησιμοποιούν Νατοικά τακτικά πρωτόκολλα ζεύξης δεδομένων όπως π.χ το Link-16 (και άρα εκτός του πεδίου εφαρμογής της Εθνικής Φρουράς για σκοπούς ανταλλαγής δεδομένων σε πλήρες δικτυοκεντρικό περιβάλλον), εντούτοις αποτελούν συστήματα αναφοράς για προσδιορισμό των απαιτήσεων των χρηστών και των δυνατοτήτων που αυτά έχουν.
Thales – Γαλλία
Η γαλλική αεροδιαστημική εταιρεία αμυντικού εξοπλισμού, Thales, έχει αφιερώσει τα τελευταία 25 χρόνια σχεδιάζοντας λύσεις διοίκησης και ελέγχου, υπολογιστών και τακτικών επικοινωνιών (C4I) στις ένοπλες δυνάμεις, αναπτύσσοντας πολλά από αυτά τα προϊόντα μέσω εσωτερικής έρευνας και ανάπτυξης. Η Thales παρέχει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο C4I σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο σε όλους τους τομείς. Ένα από τα συστήματα C4I της Thales αποτελεί και η λύση “Commander”, ένα σύστημα το οποίο ενσωματώνει όλες τις δυνατότητες διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και νοημοσύνης.
Το “Commander” ψηφιοποιεί κάθε επίπεδο διοίκησης και ελέγχει κάθε κρίσιμη τεχνολογία με αποτελέσματα την κοινή επιχειρησιακή εικόνα, τη διακλαδικότητα και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την ανώτατη διοίκηση.
Πέραν αυτού το 2021, το ΝΑΤΟ η Thales και η GEOS, κατέληξαν σε σύμβαση για την παροχή της νέας του προγράμματος ΝΑΤΟ Common Operational Picture (NCOP 2), το οποίο αποτελεί ένα επιχειρησιακό σύστημα επίγνωσης της κατάστασης που προσφέρει στα επιτελεία της συμμαχίας, μια κοινή εικόνα της περιοχής ενδιαφέροντος ή της αποστολής για τη βελτίωση της συνολικής επίγνωσης.
©Thales
Οι χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές μονάδες που συμμετέχουν σε κοινές επιχειρήσεις, διαθέτουν πολλούς διαφορετικούς τύπους συστημάτων διοίκησης, έχοντας να διαχειρηστούν τεράστιους όγκους πληροφοριών.
Το σύστημα NCOP 2, αποθηκεύει και συσχετίζει όλες αυτές τις πληροφορίες, κάτω από ένα καθεστώς κυβερνοασφάλειας και στη συνέχεια, με βάση αυτές τις πληροφορίες, δημιουργεί μια ενιαία, κοινή και ολοκληρωμένη εικόνα (COP), του θεάτρου των επιχειρήσεων.
Αυτή η κοινή εικόνα διασφαλίζει ότι κάθε χρήστης έχει μια κοινή άποψη για τις τοποθεσίες, τις ενέργειες και προθέσεις δυνάμεων στο πεδίο. Για να πετύχει τη δημιουργία του αυτού του συστήματος, η Thales, ανέπτυξε ένα λογισμικό, με ανοιχτή αρχιτεκτονική και εξειδικευμένες ενότητες που βασίζονται στην εμπειρία της εταιρείας σε διάφορες πτυχές της αλυσίδας εντολών και είναι πλήρως συμβατές με εμπορικά και στρατιωτικά πρότυπα.
ELTA SYSTEMS – ELS-8994 StarLight – Ισραήλ
Πρόκειται για σύστημα ανάλυσης πολλαπλής νοημοσύνης Multi-INT, επόμενης γενιάς βασισμένο στην τεχνολογία υπολογιστικού νέφους (cloud computing), με αποστολή να παρέχει στα επιτελεία, στις προωθήμενες δυνάμεις και στους αναλυτές πληροφοριών καινοτόμα εργαλεία, για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων.
Πιο απλά, το σύστημα της Ισραηλινής ELTA SYSTEMS (μέρος της IAI), μετατρέπει τεράστιες ποσότητες (Big Data) μη δομημένων δεδομένων που συλλέγονται από κατανεμημένους αισθητήρες ISR σε χρήσιμες πληροφορίες.
Το σύστημα μπορεί να διασυνδέεται με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος κινούμενων στόχων εδάφους (SAR/GMTI), και ραντάρ ηλεκτροοπτικών υπέρυθρων σημάτων (SIGINT, EO/IR) για βίντεο, εικόνα και κίνηση με κάλυψη ευρείας περιοχής (WAMI). Μπορεί να διασυνδεθεί επίσης με συστήματα ανίχνευσης εκτόξευσης (LDS) και άλλα μέσα.
Η ανοιχτή αρχιτεκτονική του, επιτρέπει ευέλικτη επεκτασιμότητα και απλή συνδεσιμότητα με πρόσθετους τύπους δεδομένων και πηγές, διατηρώντας παράλληλα ασφαλή πρόσβαση, έλεγχο ταυτότητας και προστασία στον κυβερνοχώρο.
©ELTA Systems
Το StarLight προσφέρει μια σειρά από έξυπνες επιχειρησιακές εφαρμογές που βασίζονται στη Μηχανική Μάθηση (ML) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Η σουίτα εφαρμογών ενισχύει την κατανόηση της κατάστασης, παρέχει κρίσιμες ειδοποιήσεις για την αποστολή και διεξάγει προγνωστικές αναλύσεις σε στόχους, απειλές και συμβάντα, σε μηδαμινους χρόνους.
Η σουίτα εφαρμογών του StarLight περιλαμβάνει:
StarField: Multi-INT Situational Awareness – Επίγνωση της κατάστασης μέσω πολλαπλής νοημοσύνης.
StarFind: Data Mining & Big Data Analytics – Εξόρυξη δεδομένων και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων
StarHunt: Targeting & Threats Generator – Εύρεση και εντοπισμός απειλών
StarEx: Augmented GEOINT Exploitation – Αυξημένη ανάλυση και εκμετάλλευση γεωγραφικών δεδομένων.
StarTask: Intelligence Task Management – Διαχείριση και ταξινόμηση πληροφοριών
StarFleet: ISR Mission Optimization – Βελτιστοποίηση αποστολής μέσω των πληροφοριών, της επιτήρησης, της απόκτησης στόχων και της αναγνώρισης
StarSights: Automated Insight & Alerts – Αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις βάση προβλέψεων.
Το StarLight βασίζεται στην εκτεταμένη εμπειρία της ELTA στην παροχή λύσεων υψηλής τεχνολογίας IMINT, SIGINT και ISTAR με πολλούς αισθητήρες σε αμυντικές δυνάμεις και υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας παγκοσμίως. Με τις ολοκληρωμένες λύσεις StarLight (End-to-End), η ELTA προμηθεύει την πλατφόρμα \ λογισμικό, τη σουίτα λειτουργικών εφαρμογών, όλους τους απαιτούμενους αισθητήρες και δίκτυα και την ενσωμάτωση τους στις τοποθεσίες και τα μέσα που επιθυμεί ο χρήστης.
Elbit Systems – Torch-X™ C4ISR – Ισραήλ
Οι επί του πεδίου δοκιμασμένες λύσεις Torch-X™ C4ISR της Elbit Systems παρέχουν ένα εξελιγμένο και προηγμένο πλαίσιο για ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων και μεγάλης κλίμακας εφαρμογών.
Με την ενσωμάτωση αισθητήρων, μετασχηματιστών και συστημάτων επικοινωνίας και πλήρη υποστήριξη για επανδρωμένες και μη επανδρωμένες αυτόνομες πλατφόρμες, τα προηγμένα αυτά συστήματα προσφέρουν βελτιωμένο συντονισμό πολλαπλών δυνάμεων, δυνατότητες στρατηγικού σχεδιασμού, ολοκληρωμένη διαχείριση μάχης και τακτικές επιχειρήσεις.
Οι λύσεις Torch-X C4ISR διαθέτουν εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τη μείωση του γνωστικού φόρτου σε όλα τα κλιμάκια, διευκολύνοντας τις βέλτιστες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού. Οι λύσεις βασίζονται στο αρθρωτό πλαίσιο E-CIX της Elbit Systems, ένα λογισμικό ανοιχτής αρχιτεκτονικής που παρέχει το περιβάλλον ανάπτυξης και μπορεί να φιλοξενήσει εφαρμογές τρίτων για μελλοντική ανάπτυξη και απαιτήσεις.
Πρόκειται για λύση συμβατή με τα βασικά βιομηχανικά πρότυπα, για δικτυοκεντρικό πόλεμο πολλαπλών πεδίων, που παρέχει ασφαλείς επικοινωνίες και συνδεσιμότητα σε πραγματικό χρόνο για όλα τα επίπεδα διοίκησης και ανάπτυξης, σχεδιασμένη για χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες πλατφόρμες.
Torch-X™ HQ ©Elbit Systems
Οι λύσεις Torch-X C4ISR, έρχονται σε διάφορες εκδόσεις, όπως το Torch-X HQ το οποίο αποτελεί δοκιμασμένη λύση (battle-proven) C4ISR για τακτικά στρατηγεία (ομάδες μάχης και δυνάμεις εργασίας) από το επίπεδο της Μεραρχίας μέχρι και την Ανώτερη Διοίκηση.
Systematic – Sitaware – Δανία
Η σουίτα SitaWare της εταιρείας Systematic από τη Δανία, προσφέρει λύσεις C4ISR για διαχείριση μάχης σε όλα τα θέατρα των επιχειρήσεων, στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Η σουίτα συστημάτων Sitaware παρέχει προηγμένες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου και απρόσκοπτη διαλειτουργικότητα, επιτρέποντάς στους χρήστες να μοιράζεστε πληροφορίες με φίλιες δυνάμεις.
Κάθε μέρος του SitaWare έχει αναπτυχθεί ειδικά για την υποστήριξη συγκεκριμένων ρόλων. Με την ανοιχτή αρχιτεκτονική του και τη ταχέως κλιμακούμενη ανάπτυξη του, μπορεί εύκολα να καλύψει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των σύγχρονων αμυντικών δυνάμεων.
©Systematic
Το συγκεκριμένο σύστημα C4ISR, όπως και τα υπόλοιπα συστήματα τα οποία περιγράψαμε, προωθεί την έξυπνη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία υπέγραψε νέα σύμβαση με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού, Πληροφορικής και Υποστήριξης της Bundeswehr (BAAINBw) για την παράδοση του συστήματος SitaWare Headquarters Maritime and Fusion ως μέρος του έργου German Mission Network Block 2 (GMN 2), για το γερμανικό ναυτικό.
Επιπλέον, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Systematic ήρθε σε 20ετή συμφωνία με τον οργανισμό προμηθειών Defense Acquisition and Logistics (DALO) του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας, για την παροχή τεχνολογίας διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών (C4), πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) Sitaware Suite για χρήση σε όλες τις Δανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Scytalys MIMS C2 – Ελλάδα
Η ελληνική Scytalys, με 30χρονη εμπειρία στον τομέα των C4ISR αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πάροχο λύσεων που επιτρέπει στους πελάτες της, να επιτύχουν τη διαλειτουργικότητα και την κοινή επιχειρησιακή εικόνα, βελτιώνοντας την επίγνωση της κατάστασης.
Η Scytalys, έχει δημιουργήσει το σύστημα MIMS C2 το οποίο αποτελεί σύστημα C4ISR τελευταίας τεχνολογίας, συνδυάζοντας την Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα (COP) η οποία δημιουργείται από δεδομένα, αισθητήρες και σύστημα ζεύξης δεδομένων για διαμοιρασμό των πληροφοριών. Το MIMS C2 έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει διακλαδικές επιχειρήσεις και μπορεί να αναπτυχθεί σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο από ένα διοικητήριο σε ένα συντονιστικό κέντρο.
Πρόκειται για σύστημα το οποίο μπορεί να συντονίσει στρατιωτικές δυνάμεις σε όλα τα πεδία (αέρας, επιφάνεια, ξηρά) χρησιμοποιώντας τα συστήματα ζεύξης δεδομένων (data link) του ΝΑΤΟ (Link 11, Link 16, Link 22, JREAP- C), αλλά και εθνικούς συνδέσμους μέσω Multi Data Link Gateway (ULS – Universal Link System).
Διαβάστε επίσης: MIMS RANGER και UCANDRONE | Επίγνωση τακτικής κατάστασης από την SCYTALYS – Παρουσίαση στην έκθεση EUROSATORY 2022
Αυτό επιτρέπει την τακτική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των προωθημένων δυνάμεων, είτε πρόκειται για ένα χειριστή σε ένα κέντρο C2 (Command-Control, Διοίκησης και Ελέγχου), είτε για χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο είτε για μαχητικό αεροσκάφος.
©Scytalys
Ειδικά για την Εθνική Φρουρά, το ULS (Universal Link System) αποτελεί ουσιαστικά ένα πρωτόκολλο ανταλλαγής δεδομένων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένεκα και του περιορισμού όπως προαναφέραμε για πρόσβαση σε συστήματα τακτικής ζεύξης δεδομένων που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ελληνική εταιρεία, κέρδισε τη σύμβαση από το Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας, αξίας 49 εκατομμυρίων, για την παροχή ολοκληρωμένου Συστήματος Διαλειτουργικότητας, Διοίκησης & Ελέγχου προς τις Ινδονησιακές Ένοπλες Δυνάμεις, το 2020.
Διαβάστε επίσης: Η Ελληνική SCYTALYS αναλαμβάνει έργο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας
Οι δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς
Η Εθνική Φρουρά, δεν έχει ιστορικό στη χρήση συστημάτων C4ISR (τουλάχιστο στην πλήρη ανάπτυξη τους) αλλά διαθέτει στοιχειώδες σύστημα επίγνωσης της Κοινής Επιχειρησιακής Εικόνας το οποίο όπως αναλύεται πιο κάτω θα έχει και δυνατότητες διασύνδεσης με σύστημα C4ISR.
Μέσω επίσης ερευνητικών προγραμμάτων όπως το “ΘΗΣΕΑΣ” γίνεται προσπάθεια για ανάπτυξη και επίδειξη ηλεκτρονικού συστήματος επίγνωσης κατάστασης και υποστήριξης λήψης αποφάσεων, αλλά και συστημάτων συλλογής πληροφοριών. Στο υπόψη έργο Έρευνας και Καινοτομίας συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας (CoE) «Κοίος», και συνεργαζόμενοι φορείς το Κέντρο Αριστείας CYENS και οι εταιρείες SignalGenerix LTD και Eight Bells LTD.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ερευνητική ομάδα του KIOS CoE θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ακόλουθων στοιχείων:
- Κατανεμημένο σύστημα πολλαπλών παραγόντων που βασίζεται σε Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAV)
- Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS)
- Αλγόριθμους όρασης για επεξεργασία εικόνων σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης και/ή Μηχανικής Μάθησης και
- Αλγόριθμοι γεωγραφικής θέσης και παρακολούθησης
Σημειώνεται ότι το έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Άμυνας και τους συμμετέχοντες φορείς στα πλαίσια της δράσης ΑΘΗΝΑ, σε ποσοστό 85% και 15% αντίστοιχα, με την χρηματοδότηση εκ μέρους του ΥΠΑΜ, να ανέρχεται στις €450,000.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ | Έπεσαν οι υπογραφές για την συγχρηματοδότηση των έργων «ΘΗΣΕΑΣ» και «DroneEye» – VIDEO
Πέραν των παραπάνω, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), το οποίο επανδρώνεται από προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, διαθέτει επίσης σύγχρονο σύστημα παράκτιας επιτήρησης με σταθερές και εποχούμενες κάμερες ημέρας και νύκτας μέσω του οποίου και σε συνδυασμό με την χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων, δημιουργεί Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα εντός της περιοχής ευθύνης του. Σημειώνεται ότι η περιοχή ευθύνης του ΚΣΕΔ ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.
Η περιοχή ευθύνης του ΚΣΕΔ η οποία ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας
Διαβάστε επίσης: ΚΣΕΔ | Προμήθεια μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου TUAS – VIDEO
Η “Πράσινη Γραμμή” και το σύστημα επιτήρησης
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, στην οποία καλείται να ανταπεξέλθει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αυτή της επιτήρησης και του αποτελεσματικού ελέγχου, τόσο των θαλάσσιων συνόρων, που όπως προαναφέραμε, είναι αρμοδιότητα του ΚΣΕΔ Λάρνακας, τόσο και των χερσαίων “ορίων” που δημιουργήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή και την απώλεια εδαφών.
Αναφερόμαστε βεβαίως στην “Πράσινη Γραμμή” ή γραμμή αντιπαράταξης, η οποία αποτελεί προσωρινό “όριο” και όχι σύνορο και παραβιάζεται καθημερινά από εκατοντάδες παράνομους μετανάστες, παράνομο εμπόριο, αλλά και κατά διαστήματα από τον ίδιο τον τουρκικό στρατό, ο οποίος αποδεδειγμένα έχει στο παρελθόν προωθήσει τις θέσεις του εντός της Νεκράς Ζώνης, έδαφος το οποίο αποτελεί παραχώρηση για σκοπούς ελέγχους από την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Έθνη και μόνο.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο μόνος έλεγχος και επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, γινόταν μόνο είτε από τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, είτε από περίπολα, χωρίς να υπάρχει πλήρης συγκεντρωτική, κοινή εικόνα της κατάστασης αλλά και δυνατότητα διαμοιρασμού της πληροφορίας σε όλο το εύρος της Γραμμής Αντιπαράταξης μήκους 170+ χιλιομέτρων.
Το 2021 η Κυπριακή Δημοκρατία, αποφάσισε να προμηθευτεί μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ ένα σύγχρονο σύστημα επιτήρησης με ανάδοχο την ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems.
Διαβάστε επίσης: Σύστημα Επιτήρησης της ELBIT για την Εθνική Φρουρά – Το ιστορικό του προγράμματος
Το σύστημα με την πλήρη του ανάπτυξη εντός 3ετίας αναμένεται να προσδώσει μεγάλες δυνατότητες στην Εθνική Φρουρά, αφού μπορεί να διασυνδεθεί σε σύστημα C4ISR ή να αποτελέσει από μόνο του τέτοιο σύστημα. Σημειώνεται εδώ ότι όπως αναφέραμε πιο πάνω η Elbit Systems παρέχει το σύστημα Torch-X™ C4ISR ως πλήρες σύστημα C4ISR.
Η απόκτηση του συστήματος επιτήρησης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες διαμοιρασμού της πληροφορίας σε κέντρα λήψης αποφάσεων την επιχειρησιακής εικόνας θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Εθνική Φρουρά. Δεν πρόκειται απλά για τοποθέτηση αισθητήρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, αλλά και την εφαρμογή ενός νέου επιχειρησιακού δικτυοκεντρικού μοντέλου διεξαγωγής επιχειρήσεων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.
Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες
Με την εμπειρία που θα αποκτηθεί και με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που θα έχει στη διάθεση της η Εθνική Φρουρά, θα είναι σε θέση να λαμβάνει επικαιροποιημένη επιχειρησιακή κατάσταση μιας περιοχής ενδιαφέροντος κατά μήκος όπως προαναφέραμε της Γραμμής Αντιπαράταξης και ακολούθως να αποφασίζεται δεδομένων των όποιων δυνατοτήτων και περιορισμών υπάρχουν, η βέλτιστη λύση.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι το πρώτο βήμα για να επιλύσεις ένα πρόβλημα είναι πρώτα να το αναγνωρίσεις και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να έχουν γίνει βήματα.
Διαβάστε επίσης: Δημιουργία επιχειρησιακού στρατηγείου από το ΓΕΕΦ | Σφοδρές επικρίσεις από απόστρατους Αξιωματικούς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…
Northrop Grumman | Νικήτρια στο πρόγραμμα ανάπτυξης του επόμενου αεροσκάφους E-130J του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού
Η εταιρεία Northrop Grumman κέρδισε το συμβόλαιο αξίας 3,5 δισεκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης του επόμενου αεροσκάφους πυρηνικής…
Οι Αξιωματικοί Νοσηλευτικής θα αποκτούν τη νοσηλευτική ειδικότητα
Παρέχεται η δυνατότητα στους Αξιωματικούς Νοσηλευτές που προέρχονται από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής να αποκτούν τη νοσηλευτική…
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
Συρία | Νέος υπουργός Άμυνας ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, μια προβεβλημένη προσωπικότητα στους κόλπους των ανταρτών…
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…
Ερυθρά Θάλασσα | Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα Κυριακή από φίλια πυρά πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, όπως…