ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιουργία επιχειρησιακού στρατηγείου από το ΓΕΕΦ | Σφοδρές επικρίσεις από απόστρατους Αξιωματικούς

Ανδρέας Πογιατζή 

Published on 02/02/2021 at 14:36

Την δημιουργία επιχειρησιακού στρατηγείου (Operational Headquarter-κατά πρότυπα του ΝΑΤΟ), σκοπεύει να δημιουργήσει η Εθνική Φρουρά, για τον έλεγχο και τον συντονισμό διακλαδικών επιχειρήσεων, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα διεξήγαγε μόνο το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Διαβάστε επίσης: Άνω κάτω η ιεραρχία στην Εθνική Φρουρά | Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ακυρώνει προαγωγές Ανώτατων Αξιωματικών

Στελέχη της Ε.Φ, αλλά και Αξιωματικοί εν αποστρατεία, εξέφρασαν ωστόσο την αντίθεση τους σε αυτό το εγχείρημα για διάφορους λόγους. 

Η ιστοσελίδα μας, με σκοπό την διερεύνηση του θέματος, επικοινώνησε με τους Ταξίαρχο ε.α, Γεώργιο Κυριάκου και τον Συνταγματάρχη ε.α Άντη Λοΐζου. Όπως μας εξήγησαν, τα επιχειρησιακά στρατηγεία, οργανώνονται εν καιρώ ειρήνης προκειμένου να συντονίζουν κάποιες επιχειρήσεις, που ενδεχομένως να γίνονται πολύ μακριά από αυτά. 

Σύμφωνα με τον κ.Κυριάκου -ο οποίος διετέλεσε και πρώην Διοικητής της Διοίκησης Καταδρομών-, ένα ενδεικτικό παράδειγμα επιχειρησιακού στρατηγείου, είναι αυτό που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2003 για να διευθύνει επιχειρήσεις στο Κονγκό, το οποίο βρίσκόταν στο Παρίσι. 

Τα επιχειρησιακά στρατηγεία σύμφωνα με τον κ.Λοΐζου για να φέρουν εις περας τις αποστολές τους, έχουν στην διάθεση τους όλα τα διαθέσιμα μέσα, (επικοινωνιών, έγκαιρης προειδοποίησης, διοίκησης και ελέγχου (C4I) και πληροφοριών).  Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα επιχειρησιακά στρατηγεία, είναι οι λεγόμενες Στρατιές, οι οποίες καλούνται να καλύψουν τεράστιες εκτάσεις.

Και οι δύο απόστρατοι συμμετείχαν σε επιχειρησιακά στρατηγεία και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. 

Διαβάστε επίσης: “CYBER COALITION 2020” | Άσκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ με την συμμετοχή 25 κρατών

Το επιχειρησιακό στρατηγείο στην περίπτωση της Εθνικής Φρουράς, θα καλείται να συντονίζει τους Σχηματισμούς του ΓΕΕΦ (σ.σ Ταξιαρχίες) σε περίπτωση μικρής έκτασης επεισοδίου, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου ακόμα και τα μικρής έκτασης επεισόδια μπορούν να οδηγήσουν πολύ εύκολα σε πλήρη γενίκευση.  Επιπλέον, η κριτική κατά αυτής της απόφασης, έγκειται και στο γεγονός ότι, η Εθνική Φρουρά είναι μια μικρή δύναμη και δεν υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις, πέραν των Ταξιαρχιών που είναι υπεύθυνες για τους τομείς φύλαξης της ΓΚΠ. 

Η απόφαση έδωσε το έναυσμα για κριτική και σχολιασμό, ως προς τον τρόπο σκέψης και δράσης του ΓΕΕΦ και αρκετοί υποστηρίζουν, ότι απλά γίνονται κινήσεις για το θεαθήναι και όχι για την ουσιαστική αναβάθμιση της Ε.Φ. 

Και οι δύο απόστρατοι Αξιωματικοί, χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή ως “περιττή”, η οποία μάλιστα μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα σε περίπτωση ενός επεισοδίου, αφού ενδεχομένως το επιχειρησιακό στρατηγείο, το οποίο θα έχει τον έλεγχο των κινήσεων, να μην γνωρίζει τόσο καλά το έδαφος και την κατάσταση, όσο οι τοπικοί Διοικητές Σχηματισμών. Τονίζουν επίσης, ότι η φύση του επιχειρησιακού στρατηγείου, δεν είναι για το μέγεθος της Κύπρου και θα επιφέρει κόστος, τόσο οικονομικό όσο και προσωπικό. 

Διαβάστε επίσης: Συστάθηκε Συμβούλιο Εξ. Πολιτικής, Άμυνας & Ασφάλειας – Οι αρμοδιότητες του και ποιοι θα συμμετέχουν

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Αντισυνταγματάρχη κ. Χρίστο Πιερή, η διαδικασία σχεδίασης του Επιχειρησιακού Στρατηγείου έχει ξεκινήσει και αναμένεται από το ΓΕΕΦ να παρουσιάσει ολοκληρωμένο το σχέδιο.

Όσον αφορά τις επικρίσεις που δέχεται αυτή η απόφαση, ο κ. Πιερή μας δήλωσε ότι το ΥΠΑΜ, αφήνει ασχολίαστα τα οσα καταλογίζονται και θεωρεί δικαίωμα του κάθε ενός να ασκεί κριτική.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This