Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς | Οι IDF κατέλαβαν σημαντικό κρησφύγετο της Χαμάς μετά από 10ωρη μάχη – VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 09/11/2023 at 09:35

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Πεζικού Nahal κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς, γνωστό ως φυλάκιο 17, στη δυτική Τζαμπαλίγια μετά από 10 ώρες μάχης. Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι οι στρατιώτες πολέμησαν με στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο προπύργιο, οι οποίοι βρίσκονταν και “υπέργεια και σε υπόγεια διαδρομή στην περιοχή”.

Σύμφωνα με τους IDF, δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν πολλά όπλα και αποκάλυψαν τούνελ, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρισκόταν δίπλα σε ένα νηπιαγωγείο που οδηγούσε σε μια “εκτεταμένη υπόγεια διαδρομή”. Τα στρατεύματα βρήκαν επίσης “σημαντικά” σχέδια μάχης της Χαμάς στο φυλάκιο 17, προσθέτουν οι IDF., χωρίς όμως να παράσχουν νέες πληροφορίες για πιθανές απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων.

Εν τω μεταξύ, οι IDF ανακοίνωσαν επίσης, ότι η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πλήγματα κατά εκατοντάδων στόχων στη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία ημέρα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κατέστρεψε 130 σήραγγες της Χαμάς στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι ο στρατός έχει καταστρέψει 130 τούνελ της Χαμάς από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα: “Οι μάχιμοι μηχανικοί των IDF εργάζονται επί του παρόντος για να αποκαλύψουν και να καταστρέψουν τις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων. Αποθηκευτικός χώρος νερού και οξυγόνου που ανακαλύφθηκαν μέσα στις σήραγγες υποδηλώνουν τις προετοιμασίες της Χαμάς για παρατεταμένες παραμονές υπόγεια”.

Το IDF επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη ανεβάζοντας τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση εδάφους σε 31.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Γάζα έχει αυξηθεί σε 10.569 από τότε που ξεκίνησαν τα αντίποινα του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί για περιφερειακό πόλεμο εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Ο δεύτερος τη τάξει της Χεζμπολάχ λέει ότι η δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα κινδυνεύει να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η σιιτική ισλαμιστική ομάδα είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο. Μιλώντας στη Βηρυτό, ο σεΐχης Ναΐμ Κασέμ είπε στην Orla Guerin του BBC ότι “πολύ σοβαρές και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις θα μπορούσαν να συμβούν στην περιοχή και κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις επιπτώσεις”.

“Ο κίνδυνος είναι πραγματικός”, λέει, “επειδή το Ισραήλ αυξάνει την επιθετικότητά του εναντίον αμάχων και σκοτώνει περισσότερες γυναίκες και παιδιά. Είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί και να αυξηθεί, χωρίς να φέρει πραγματικό κίνδυνο για την περιοχή; Νομίζω ότι όχι”.

Επιμένει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση θα συνδέεται με τις ενέργειες του Ισραήλ. “Κάθε πιθανότητα έχει ανταπόκριση”, λέει.

Θα χρειαστεί “Σχέδιο Μάρσαλ”

Θα χρειαστούν μήνες και κάτι που μοιάζει με “Σχέδιο Μάρσαλ” για να ανακάμψει η Γάζα μετά τον ισραηλινό πόλεμο, λέει ο Nour Odeh, ένας Παλαιστίνιος πολιτικός σχολιαστής με έδρα τη Ραμάλα.

Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λωρίδα της Γάζας, για την οποία η Odeh λέει ότι “αποδεκατίζεται”, θα χρειαστούν μήνες ανοικοδόμησης για να γίνει ξανά κατοικήσιμη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του θα έχει “τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια” για τη Λωρίδα της Γάζας για “αόριστο χρονικό διάστημα” μόλις τελειώσουν οι μάχες, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι ABC News.

“Αυτό που κάνει ο Νετανιάχου αυτή τη στιγμή είναι να αγοράζει χρόνο για τον εαυτό του, επειδή αντιμετωπίζει έρευνες και λογοδοσία – ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοί του στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης του ζητούν να παραιτηθεί επειδή αρνείται να αναλάβει την ευθύνη”, δήλωσε ο Οντέ στο πρόγραμμα World at One του BBC .

Χωρίς ένα πολιτικό πλαίσιο “από τον κόσμο”, ο Odeh είπε ότι ο ισραηλινός έλεγχος της Γάζας θα οδηγούσε απλώς σε περισσότερες εντάσεις και ότι δεν ήταν όραμα ή σχέδιο “για πρόοδο στο μέλλον”.

“Θα μεγαλώσουν και θα γίνουν στρατιώτες”

Ένας τρομοκράτης από την ελίτ Δύναμη Νούχμπα της Χαμάς που συνελήφθη από το Ισραήλ κατά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου είπε στους ανακριτές της Shin Bet ότι είχε λάβει διαταγές να σκοτώσει Ισραηλινά παιδιά, αναφέρει η Haaretz.

“Θα μεγαλώσουν και θα γίνουν στρατιώτες”, εξήγησε, σύμφωνα με τη Haaretz. Συνέχισε δικαιολογώντας τον αποκεφαλισμό των Ισραηλινών θυμάτων, λέγοντας ότι έγινε για να “σπείρει φόβο” στο ισραηλινό κοινό. Ο τρομοκράτης είπε ότι δεν μετάνιωσε για τίποτα που έκανε και είπε ότι “από την άποψη της βαρβαρότητας, δεν υπάρχει διαφορά” μεταξύ των πράξεων που πραγματοποιήθηκαν από τη Χαμάς και εκείνων που έγιναν από το ISIS, αναφέρει η Haaretz.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς | Μέσα στη Γάζα οι IDF έναν μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς – Χάρτης & VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This