Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς | Μέσα στη Γάζα οι IDF έναν μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς – Χάρτης & VIDEO
Andreas Pogiatzi
Published on 08/11/2023 at 09:57

Η επιθετικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται καθώς οι IDF επιχειρούν τώρα μέσα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο ισραηλινός στρατός σκοτώσει χιλιάδες τρομοκράτες, από πάνω και κάτω από το έδαφος.

©war_mapper

Σύμφωνα με τους IDF οι Ισραηλινές Δυνάμεις «χτύπησαν πάνω από 14.000 τρομοκρατικούς στόχους» τον τελευταίο μήνα, εξοντώνοντας πολλούς μαχητές της Χαμάς καθώς και καταστρέφοντας βασικές υποδομές και όπλα. «Καταστρέψαμε περισσότερα από 100 φρεάτια σηράγγων τρομοκρατών και περισσότερα από 4.000 όπλα, πολλά από τα οποία μέσα σε τζαμιά, παιδικούς σταθμούς και κτίρια κατοικιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να χτυπήσει την τρομοκρατική οργάνωση «όπου χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένων των αστικών υποδομών. Στο βορρά, τα στρατεύματα του IDF βρίσκονται στην «καρδιά της πόλης της Γάζας» και στοχεύουν διοικητές της Χαμάς, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Την ίδια ώρα δεκάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν στο νότιο τμήμα του θύλακα κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου τεσσάρων ωρών που παραχώρησαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Συνολικά 637 ξένοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα την Τρίτη, δήλωσε Αιγύπτιος συνοριακός αξιωματούχος. Αυτός είναι ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν οι εκκενώσεις την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, 15 τραυματίες Παλαιστίνιοι έφτασαν στην Αίγυπτο για θεραπεία μέσω της διάβασης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα επετράπη η είσοδος 665 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Αντιδράσεις για το μεταπολεμικό σχέδιο του Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ισραήλ να μην ξανακαταλάβει τη Γάζα μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα έχει τη “συνολική ευθύνη ασφάλειας” για “αόριστο χρονικό διάστημα” μετά το τέλος του πολέμου. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η εκ νέου κατοχή “δεν είναι κάτι καλό για το Ισραήλ. Δεν είναι καλό για τον ισραηλινό λαό.”

«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε

Ο Μαρκ Ρέγκεφ, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανώτερος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, θέλησε να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με το μεταπολεμικό σχέδιο της χώρας του μετά τις δηλώσεις του Μπένιαμιν Νετανιάχου. «Πιστεύω ότι θα μπορούσατε να περιμένετε κάτι πιο ρευστό, κάτι πιο ευέλικτο όπου μπορούμε να εισέλθουμε και να φύγουμε όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ασφαλείας», είπε. «Δεν μιλάμε για οποιοδήποτε είδος συνεχιζόμενης κατοχής της λωρίδας της Γάζας. Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ της παρουσίας ασφαλείας και του πολιτικού ελέγχου. Θα πρέπει να υπάρχει ισραηλινή παρουσία ασφαλείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ καταλαμβάνει εκ νέου τη Γάζα, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ είναι εκεί για να κυβερνήσει τη Γάζα», συνέχισε.

«Αντίθετα, μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε νέα πλαίσια, όπου οι περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας μπορούν να αυτοδιοικηθούν, όπου να υπάρχει διεθνής υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Γάζας», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς | Οι IDF “έκοψαν στα δύο” τη Λωρίδα της Γάζας – “Αρκετά” φωνάζουν οι επικεφαλής υπηρεσιών του ΟΗΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This