Πρώτη Στρατηγική για Αμυντική Βιομηχανία από την ΕΕ – Στόχοι σε βάθος 10ετίας
Defence Redefined
Published on 06/03/2024 at 14:15

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία για την ΕΕ (European Defence Industrial Strategy – EDIS).

Στόχος της στρατηγικής είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης (European Defence Technological and Industrial Base – EDTIB). Αφορμή για την εκπόνηση της στρατηγικής είναι ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας. Η στρατηγική αναφέρει πως παρόλο που η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία είναι ένας ανταγωνιστικός δρων παγκόσμια εντούτοις δεν έχει αναπτύξει την πλήρη προοπτική της καθώς έχει υποφέρει από χρόνια υποεπένδυσης.

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι αναφέρουν πως μέχρι το 2030, η αξία του αμυντικού εμπορίου εντός ΕΕ πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% της αξίας της αμυντικής αγοράς της ΕΕ. Επίσης, μέχρι το 2030, τουλάχιστον 50% του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να προέρχεται από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και 60% μέχρι το 2035. Επιπλέον, μέχρι το 2030, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προμηθευτούν τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού μέσω συνεργασίας. 

Για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική ετοιμότητα, τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα, καλύτερα, από κοινού και ευρωπαϊκά. Για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην επίτευξη αυτών των στόχων, η ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική στον τομέα της άμυνας παρουσιάζει ένα σύνολο δράσεων, που έχουν στόχο να ενθαρρυνθεί η διαδικασία κοινών παραγγελιών από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, να υποστηριχθούν επενδύσεις τεχνολογικά προηγμένες, ώστε να εξασφαλίζουν στα κράτη-μέλη επαρκή σύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό, ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Επίσης, η διασφάλιση ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί και οι προϋπολογισμοί της ΕΕ στηρίζουν με τα αναγκαία μέσα την προσαρμογή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στο νέο πλαίσιο ασφάλειας και η ενσωμάτωση μιας νοοτροπίας αμυντικής ετοιμότητας σε όλες τις πολιτικές, ιδίως με την έκκληση για επανεξέταση της δανειοδοτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων φέτος. Ακόμα, ανάπτυξη στενότερων δεσμών με την Ουκρανία μέσω της συμμετοχής της σε πρωτοβουλίες της Ένωσης για τη στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας και την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών της ΕΕ και της Ουκρανίας και συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τους στρατηγικούς, ομοϊδεάτες και διεθνείς εταίρους μας, και στενότερη συνεργασία με την Ουκρανία. 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία (EDIP) είναι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα γεφυρώσει από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης, που εγκρίθηκαν το 2023 και έληξαν το 2025, σε μια πιο διαρθρωτική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την επίτευξη αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητας. Αυτό θα διασφαλίσει τη συνέχεια της στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας, ώστε να συνοδεύσει την ταχεία προσαρμογή της στη νέα πραγματικότητα. Το EDIP θα κινητοποιήσει 1,5 δισ. EUR από τον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά την περίοδο 2025-2027. Η χρηματοδοτική στήριξη του EDIP θα επεκτείνει ιδίως τη λογική παρέμβασης της EDIRPA (χρηματοδοτική στήριξη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιστάθμιση της πολυπλοκότητας της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών κατά τη φάση των δημόσιων συμβάσεων) και της ASAP (χρηματοδοτική στήριξη των αμυντικών βιομηχανιών που αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα), ώστε να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι επενδύσεις από την ΕΒΤΒΑ (ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας) .

Ο προϋπολογισμός του EDIP θα ενισχύσει επίσης την αμυντική βιομηχανική συνεργασία της ΕΕ με την Ουκρανία και θα στηρίξει την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της. Για τον σκοπό αυτό, το EDIP θα μπορούσε ενδεχομένως να αντλήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από τα απροσδόκητα κέρδη που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία (με την επιφύλαξη απόφασης του Συμβουλίου κατόπιν πρότασης του Ύπατου Εκπροσώπου).

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:  ΣΕΥ | Συμφωνία για την “Στρατηγική πυξίδα” της ΕΕ – Ευρωστρατό με 5.000 στρατιώτες ως το 2025

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This