Πολωνία | Προμήθεια του Συστήματος Διοίκησης Μάχης IBCS από τις ΗΠΑ
Defence Redefined
Published on 02/03/2024 at 19:01

Η Πολωνία προχωρά στην προμήθεια του ολοκληρωμένου Συστήματος Διοίκησης Μάχης IBCS (Integrated Battle Command System) αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από την συμφωνία που υπέγραψε με τις ΗΠΑ, παρουσία του Πολωνού Υπουργού Άμυνας, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στη νατοϊκή χώρα.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η Πολωνία έχει πραγματοποιήσει έναν τεράστιο όγκο προμηθειών με πολυάριμα εξοπλιστικά προγράμματα, από μαχητικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, φρεγάτες, οχήματα πυροβολικού, πυραυλικά συστήματα αεράμυνας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πολωνία ότι επί του παρόντος έχει αμυντικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 4% επί του ΑΕΠ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο NATO. 

Το 2018, η Πολωνία επέλεξε το IBCS ως το πλέον σημαντικό στοιχείο για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού WISŁA, ούσα η πρώτη σύμμαχος χώρα των ΗΠΑ που εξαγόρασε το σύστημα.

Η αγορά του IBCS της Northrop Grumman, έχει στρατηγική σημασία, αφού πλέον θα ενισχύσει την διαλειτουργικότητα και την ενοποίηση των πρόσφατων στρατιωτικών εξοπλισμών, αλλά και την αποτελεσματικότητα της αντιπυραυλικής και αντιβαλλιστικής άμυνας της χώρας, καθώς το IBCS δύναται ενοποιεί δικτυοκεντρικά αισθητήρες και τελεστές σε όλο το πεδίο της μάχης προς λήψη της βέλτιστης απόφασης για την αδρανοποίηση σύνθετων απειλών.

Σημειώνεται ότι το IBCS αναμένεται να παραδοθεί έως το 2031 βάσει της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Northrop Grumman | CBAD – H πολυστρωματική αεράμυνα με αντιαεροπορικά βλήματα νέας γενιάς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This