ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο COVID-19 επηρεάζει και την άσκηση «Defender – Europe 20»
Defence Redefined
Published on 16/03/2020 at 08:58

 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, δεν έχουν σκοπό να ακυρώσουν εξ’ολοκλήρου την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που διεξήχθει στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, ωστόσο, ο αριθμός των στρατευμάτων και των δραστηριοτήτων της άσκησης αναμένεται να είναι αρκετά μειωμένος εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. 

Για την άσκηση “Defender – Europe 20”, προορίζονταν να κινητοποιηθούν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο σε 10 χώρες της Ευρώπης, περίπου 37000 στρατεύματα από 18 κράτη. Ο Διοικητής των Αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη 12/3, ότι «υπό το φως του νέου κορωνοϊού θα μειωθούν οι συμμετέχοντες στην άσκηση “Defender – Europe 20”. 

«Λάβαμε σοβαρά την έκρηξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και είμαστε σίγουροι, ότι με την λήψη αυτής της σημαντικής απόφασης θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού» ανέφεραν αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στην Ευρώπη. 

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους πολίτες την Τετάρτη 11/3, ανακοίνωσε τα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19 και την διακοπή των αεροπορικών πτήσεων, από την Γηραιά Ήπειρο προς την Αμερική. 

«Μπορούμε πάντα να κάνουμε μια άλλη άσκηση “Defender – Europe 20”. Αυτή την στιγμή προτεραιότητα έχουν οι ανησυχίες για την δημόσια υγεία»,  δήλωσε, ο James Jay Carafano, αντιπρόεδρος του ινστιτούτου Davis του Εθνικού Κέντρου για την Εθνική Ασφάλεια και Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ. 

Η Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη με ανακοίνωση της στις 16/03 γνωστοποίησε τη μη διεξαγωγή των ασκήσεων “Dynamic Front”, “Joint Warfighting Assessment”, “Saber Strike” και “Swift Response” οι οποίες αποτελούσαν μέρος της “Defender – Europe 20”, αλλά εκτίμηση για συμμετοχή της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας μάχης η οποία είναι ήδη ανεπτυγμένη στην Ευρώπη στις υπόλοιπες ασκήσεις που θα διεξαχθούν.  Οι αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη με σκοπό την συμμετοχή σε λοιπές ασκήσεις ως μέρος της “Defender-Europe 20” θα επιστρέψουν στις Η.Π.Α τονίζεται στην ανακοίνωση.  

Εντούτοις, με την Ευρώπη να καταγράφει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, τίθενται αμφιβολίες και ανησυχίες σχετικά με την συνέχιση της άσκησης, ακόμα και με μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων και δραστηριοτήτων.

Σκοπός της “Defender-Europe 20”  είναι να οικοδομηθεί η στρατηγική ετοιμότητα για την ανάπτυξη μιας αξιόπιστης δύναμης στην Ευρώπη προς υποστήριξη του ΝΑΤΟ και της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής των ΗΠΑ.  

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This