Ουκρανία | Νέα κατάρριψη ΑΣΕΠΕ Α-50 της Ρωσίας στην Θάλασσα του Αζόφ – VIDEO
Defence Redefined
Published on 24/02/2024 at 16:37

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ένα ρωσικό αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου) τύπου A-50 καταρρίφθηκε σε περιοχή κοντά στην Θάλασσα του Αζόφ, με πλάνα που φέρεται να δείχνουν το περιστατικό να έχουν δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίχως ωστόσο την επίσημη επιβεβαίωση από τη Μόσχα.

Οι πρώτες αναφορές από ρωσικές πηγές πληροφόρησης κάνουν λόγο για κατάρριψη του αεροσκάφους ΑΣΕΠΕ τύπου A-50 από φίλια πυρά, ενώ υπάρχουν σενάρια ότι το ρωσικό αεροσκάφος αντιμετώπισε κάποια τεχνική δυσλειτουργία που συνέβαλε στην συντριβή του, σε περιοχή της Θάλασσας του Αζόφ. Το Κίεβο πάντως έχει επισήμως ανακοινώσει την απώλεια του ρωσικού AWACS.

Πάντως, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, ένα αεροσκάφος ίδιου τύπου καταρρίφθηκε από δυνάμεις αεράμυνας της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Υπενθυμίζεται ότι το A-50 χρησιμοποιείται από την ρωσική αεροπορία, επειδή επιτρέπει τον καλύτερο εντοπισμό, παρακολούθηση και αναγνώριση εχθρικών στόχων, που σε συνδυασμό με την συλλογή πληροφοριών και την μετάδοση αυτών σε φίλιες αεροπορικές δυνάμεις, αυξάνει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: GlobalEye | Η σύγχρονη πλατφόρμα της SAAB και η περίπτωση των ελληνικών ΑΣΕΠΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This