Ουκρανία | Επανέλαβε την πρόθεση για προμήθεια μαχητικών F/A-18 Hornet από την Φινλανδία
Defence Redefined
Published on 23/08/2023 at 18:40

Κατά την επίσκεψη του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτρι Όρπο στο Κίεβο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κάλεσε τη Φινλανδία να εξετάσει το ενδεχόμενο παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-18 στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε εάν τα φινλανδικά μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Hornet, των οποίων η διάρκεια ζωής πλησιάζει στο τέλος του, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την αεροπορία της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι απάντησε πως αν η Φινλανδία δεν χρειάζεται τα μαχητικά της F-18, θα τα δεχθεί ευχαρίστως η Ουκρανία. Πρόσθεσε όμως ότι η προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η Φινλανδία διαθέτει 55 μαχητικά F/A-18 Hornet ενώ έχει παραγγείλει 64 αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. 

Τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, η τότε πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής στην Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Hornet. Ακολούθως, δέχτηκε πολλές επικρίσεις πως τέτοιες δημόσιες δηλώσεις δεν έπρεπε να έχουν γίνει πριν από διαβουλεύσεις εντός της χώρας.

Τον Ιούλιο, έγινε γνωστό πως το Κίεβο ρώτησε και την Αυστραλία για την παροχή μαχητικών F-18 τα οποία διαθέτει η χώρα και κάποια από τα οποία θα αποσυρθούν. 

Τα F/A-18 Hornet βρίσκονται σε υπηρεσία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ σήμερα λίγες χώρες τα διαθέτουν ακόμα, μεταξύ αυτών η Ισπανία, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Μαλαισία, το Κουβέιτ και οι ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία | Κόβει την ανάσα βίντεο από τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους F-18 στη Σαραγόσα – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This