Ολλανδία | Προμήθεια υποβρυχίων Blacksword της Naval Group
Defence Redefined
Published on 18/03/2024 at 14:06

Η Ολλανδία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επέλεξε τη γαλλική εταιρεία Naval Group για να κατασκευάσει τα μελλοντικά της υποβρύχια.

Η ανακοίνωση έγινε σε επίσημη τελετή στη ναυτική βάση Den Helder. 

Μετά από μια προσεκτική διαδικασία προσφορών, η Naval Group θα κατασκευάσει τα νέα υποβρύχια για το ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό κάνοντας μια ισορροπημένη, ευέλικτη και ρεαλιστική προσφορά με σημαντική συμμετοχή της ολλανδικής βιομηχανίας, καλύπτοντας την πλέον σημαντική προϋπόθεση της διαδικασίας ανάθεσης, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας, Christophe van der Maat.

Η Naval Group, η SAAB και η ThyssenKrupp Marine Systems συμμετείχαν τον Δεκέμβριο του 2019 στον διαγωνισμό για την προμήθεια τεσσάρων υποβρυχίων για να αντικαταστήσουν τα τέσσερα γερασμένα υποβρύχια κλάσης Walrus του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας.

Η Naval Group προσέφερε μια συμβατική παραλλαγή της κλάσης Barracuda, γνωστή ως “Blacksword”. Η SΑΑΒ, σε συνεργασία με την Damen, πρότειναν το C718, ένα διευρυμένο παράγωγο του υποβρυχίου A26, που κατασκευαζόταν για το Βασιλικό Σουηδικό Ναυτικό. Η ThyssenKrupp Marine Systems υπέβαλε προσφορά για μια εξελιγμένη παραλλαγή της κλάσης υποβρυχίων 212CD, που έχει ήδη παραγγελθεί από τη Γερμανία και τη Νορβηγία.

Διαβάστε επίσης: SAAB – Damen | Συμφωνία εξαγωγής των προηγμένων υποβρυχίων Expeditionary C-71

Τα ονόματα των τεσσάρων νέων υποβρυχίων της κλάσης “Orca” θα είναι ως εξής:

  • Orka
  • Zwaardvis
  • Barracuda
  • Tijgerhaai

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ολλανδικού Υπουργείου Άμυνας, τα 4 νέα υποβρύχια αποτελούν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα υποβρύχια κλάσης Walrus. Ο σχεδιασμός είναι πιο σύγχρονος, ενώ η υφίσταται δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων πλεύσης, στοιχείο που αυξάνει σημαντικά την ισχύ κρούσης του στόλου. Με τους πιο πρόσφατους αισθητήρες και συστήματα επικοινωνίας, η νέα κατηγορία είναι ακόμη καλύτερα εξοπλισμένη από τους προκατόχους της για συλλογή, ανάλυση και κοινή χρήση πληροφοριών. 

Επίσης, τα νέα υποβρύχια θα είναι από τα μεγαλύτερα υποβρύχια που έχουν σχεδιαστεί για επιχειρήσεις για μεγάλες περιόδους μακριά από τη βάση τους, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στην Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης: Αυστραλία | Συμμαχία με ΗΠΑ και ΗΒ – Ακυρώνει συμφωνία 34 δις για Γαλλικά υποβρύχια

Η ανακοίνωση τονίζει ότι η σύμβαση είναι “προσωρινή”. Ειδικότερα, αφού αξιολογηθεί η προσφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα υπογραφεί η σύμβαση παράδοσης. Θα υπογραφεί επίσης Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) επίσης μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και της Γαλλίας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμφωνίες για δικαιώματα χρήσης, ασφάλεια πληροφοριών και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της συμφωνίας, είναι να έχουν πρώτα υπογραφεί οι συμφωνίες ανάμεσα στη Naval Group και τις ολλανδικές εταιρείες, που θα συμμετάσχουν στο έργο.

Το Ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας συμφώνησε με τη Naval Group ότι τα πρώτα 2 νέα υποβρύχια θα παραδοθούν εντός 10 ετών από την υπογραφή της σύμβασης παράδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει σχεδόν ολόκληρο τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού της εντός της επόμενης 15ετίας, ένα σχέδιο που θα στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και από το οποίο θα ωφεληθεί κυρίως η ολλανδική αμυντική βιομηχανία. Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου είναι η αντικατάσταση των τεσσάρων φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας.

Διαβάστε επίσης: SAAB | Νέα παραγγελία από Σουηδία για υποβρύχια A-26

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This