ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΝΑΤΟ | Έτοιμο να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ – Αντιδρά η Αθήνα
Defence Redefined
Published on 15/05/2020 at 15:44

Δηλώσεις σχετικά με τον Λιβυκό εμφύλιο έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Πέμπτη 14/05, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επίσημη κυβέρνηση της Τρίπολης.

“Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και ο Χάφταρ, μπορούν να μπουν στην ίδια εξίσωση. Επομένως, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στην ιταλική La Repubblica.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τουρκία ακολουθεί τη δική της ατζέντα στη Λιβύη και τη Συρία, παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι, “Είμαστε 30 χώρες στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να έχουμε διάφορες θέσεις σε διαφορετικά θέματα, ωστόσο η Άγκυρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στη Λιβύη και τη Συρία”.

Ακολούθως την Παρασκευή 15/05, η Αθήνα προέβει σε συστάσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Γεννηματά, το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης του ΓΓ του ΝΑΤΟ σε ιταλική εφημερίδα αναφορικά με τη Λιβύη, «όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας».

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία. Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς», καταλήγει ο κ. Γεννηματάς.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Εξελιγμένα όπλα και εμπλοκή Άγκυρας αλλάζουν τις ισορροπίες στη Λιβύη, εκτιμά ο διεθνολόγος Γιάννης Ιωάννου

 
ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This